Auto klasyczne, "dla kobiety" i sportowe

11 Sty 2012, 17:45

Kumpel szuka auta klasycznego, "dla kobiety" i jednocześnie takiego, którym można bezpiecznie pojechać w rajdzie lub wyścigu asfaltowym.

Czyli najważniejsze są 3 punkty:
Auto klasyczne - czyli od epoki youngtimer'ów do 2004 roku. Według mnie (szkoda, że tylko mnie) jest to najbardziej zbędna rzecz.

Komfort - auto ma być w miarę duże (odpadają Puma, Golf, Felicia, itp.), dla 4-osobowej rodziny (psa nie liczymy), pomijam pierdoły typu podgrzewane siedzenia, muszą być warunki do wygodnego podróżowania.

Zacięcie sportowe - to jest teoretyczna strona medalu. W praktyce chodzi tylko o przyzwoitą wytrzymałość silnika i skrzyni. Ważne jest, aby środek ciężkości był niżej położony niż w mini-vanie (Toyota Corolla Verso)

Co do przedziału cenowego, to nie mam jeszcze informacji, między 5 a 20tys. zł
Gdyby ktoś znalazł taki model (już nie chodzi nawet o egzemplarz) auta, które spełnia wszystkie 3 warunki, to byłoby bardzo miło ;)

Moje propozycje (jak narazie):
Audi 80 B3
Ford Focus I
Toyota Corolla VIII
Skoda Fabia I
Ostatnio edytowany przez LOTnick 12 Sty 2012, 19:16, edytowano w sumie 2 razy
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

11 Sty 2012, 17:52

Może audi a6 c5 w benzynie 2.4 lub 2.8 ??
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

11 Sty 2012, 17:56

Honda Civic VI VTEC.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Sty 2012, 18:05

Wpadłem na taką A6 C4:
[link do Otomoto wygasł]
Poza tym, że przeogromny silnik, to chyba jest ok?
Siwik jest zdecydowanie za mały - to auto ma służyć też poza torem :/
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 18:10

Tylny zderzak jakos zwisa dziwnie od lewej strony,ale tak po zatym wygląda ok,fotel niepowycierany przebieg prawie 300tys a nie magiczne 190 albo 200,co do silnika to jest duży jednak bardzo udany ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

11 Sty 2012, 18:11

No ale czy takie duże auto będzie nadawało sie na tor?Bo moim zdaniem to średni pomysł.
To może taki Civic [link do oferty na Allegro wygasł] albo takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 18:20

Tylny zderzak jakos zwisa dziwnie

No faktycznie trochę odstaje, ale tu nie chodzi raczej o karoserię :D
czy takie duże auto będzie nadawało sie na tor

Nie wiem czy skojarzysz, ale było sobie takie Audi S1 Quattro, wcale niemałe a za to jakie szybkie (chyba 600KM)

Ten Civic co dałeś teraz wygląda o wiele lepiej. Lanosa będzie ciężko przeforsować, chociaż sam bym go kupił pomimo dziwnego wyglądu.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 18:25

No było coś takiego.
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 18:30

Tyle, że co ono ma wspólnego z kanapowatym starym A6?
To tak jakbym ja stwierdził, że mam sportową maszynę bo ta karoseria 2 razy zdobyła mistrzostwo w DTM albo barol twierdził, że jego Lanos to pucharowa rajdówka.
W ogóle nie wyobrażam sobie tego auta na torze.
Przy takich wymaganiach pozostaje szukać jakiego hot-hatcha.
Z Audi to chyba jedynie jakieś S4 z lat 90tych zdało by egzamin.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 11 Sty 2012, 18:34, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2012, 18:34

Jasiek ten Lanos to akurat była ironia :)
Barol
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 19:41

A może VW Corrado albo jakiś Vento/Passat B4/Golf III w silniku VR6
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

11 Sty 2012, 20:17

Ten czarny Civic co pokazał Barol piękny :shock: ale mi osobiście szkoda by było go katować na torze.
Ja od siebie dorzuce BMW E36 (może akurat Ci podejdzie),najlepiej z silnikiem 2.5.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Sty 2012, 20:32

No tak.. będę częścią "teamu" ale jako pilot, więc to czy mi podejdzie BMW (które jest spoko) nie ma znaczenia. Obydwa BMW które podałeś są zagazowane.......... Poza tym w grę wchodzi raczej tylko FWD i 4WD

Wiem, że dla was jazda po torze autem ze średniego segmentu jest bezcelowe, ale innego wyjścia nie ma.

Z tych co maciek1203 podał, to tylko passat b4 mógłby przejść, reszta za mała. Jak to jest z prowadzeniem Volkswagenów? Sam dobrze wiem, że ciężko jest się przesiąść na dużo gorsze i mniej precyzyjne auto.

Narazie mam na oku Civica (tego sedana), Audi A6, do sprawdzenia mam Passata i zastanawiam się nad Imprezą 4WD albo Lancerem 2WD
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

11 Sty 2012, 20:38

A Subaru Legacy?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2012, 16:26

bmw e46 z silnikiem od 2,0 do 2,8 mowa o przedlifcie w tej kasie ,,,

jesli chodzi o 2+2 to e46 jest opcją idealną , jesli robią więcej km to 330D bo 320D to niewypał - sam posiadam

odnośnie audi to wystarczające jest 1,8 Turbo i a4 jak i skode octavie czy vw bore z tym silnikiem idzie dostać , tak samo jak seata toledo II

a civic wcale nie jest autem rodzinnym co innego w combi , sam takie miałem 1,8 vti 169 koni , aczkolwiek ta bezawaryjność przy pałowaniu działa jedynie w wersji 1,5 90 koni oraz 1,3 73 konie ...

169 konnego zajechalem , tzn zmienne fazy nie działały juz i stanelo na remoncie glowicy , co gorsza auto było na handel ,,, a auto na tor musi miec minimum 200 kuca i wazyc max 1100 kg zeby było czym pojechać chociaz troche ,,, bo jazda np 190 konnym dieslem bmw seri 3 jest śmieszna gdyż cały tor jedziemy prawie cały czas z noga na pedale w ziemi a jakies male autka typu corsa nas wyprzedzaja bo moja silniki z calibry tak samo duzo lanci 2,0 T 220 konnych jak i fiatów 2,0 190 koni ... wiec generalnie na tor nawet s4 wiele nie zdziała , co innego rs4 to juz mozna na tor jechać , bo 420 konna jednostka i ponizej 5 sec do 100 juz wystarcząją ale nie ma to jeszcze z wyczynem nic wspólnego

generalnie zeby stawiać takie wymagania i mieć 20 tysięcy należy mieć dobry humor , czy też świetną fantazje , bo jedyna marka jaka spełnia tego typu wymagania to volvo

mowa o s70/v70 2,3 242 konie oraz s/v40 t4 200 koni . do tego profesionalny program i mozemy zaczynać jezdzić jako tako ... przynajmniej jakiemus porshe boxsterowi czy imprezie wrx sti skopiemy pupe , ale np evo IX MR 400 koni nam da rade ...

więc może prędzej a4 czy octavia 1.8T lub volvo na turbo benzynie zrobi robote ,,,

swoja droga ludzie z golfa sie smieja , ale mk4 r32 dsg robi 100 w 3,9 sec co spokojnie na tor pozwala sie udać z napędem na 4 laczki
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska