Ekonomiczny hatchback za ok 12 tys

11 Sty 2012, 19:52

witam

jestem na etapie szukania samochodu
szukam po pierwsze czegoś ekonomicznego, ponieważ będę miesięcznie jeździć ponad 1 000 km po mieście- dlatego nieunikniony jest dla mnie zakup benzyny i zrobienie instalacji gazowej, żeby nie zbankrutować ;)
czego szukam oprócz ekonomii?
ze względu na planowaną instalację w bagażniku musi być miejsce na butlę ( uwzględniam póki co opcję że nie zrezygnuje z koła zapasowego- może zły tok myślenia?)
jak najmniejszej awaryjności - nic nie jest idealne, ale niektóre marki z pewnością są bardziej godne uwagi
auta o ładnym wykończeniu w środku, bo jestem kobietą;)
z wyposażenia podstawa to poduszki powietrzne, ABS, wspomaganie kierownicy, el. szyby, autoalarm
nie ukrywam że nie jestem znawczynią motoryzacji więc bazując na cenach i wyszukiwarce ofert sprzedaży wytypowałam te oto marki
toyota yaris II
opel corsa ( ten nowy z światłami w słupkach)
nissan micra k12
renault clio
cictoen c2 lub c3
peugeot 206 lub 306
ford fiesta
skoda fabia
i tu mam prośbę
po 1sze jakby ktoś mógł dodać jakie modele jeszcze mogę wziąć pod uwagę
po 2gie które z tych samochodów dobrze "chodzą " na gazie
z góry dziękuję za każdą sugestię
kofeina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 12 2011

11 Sty 2012, 23:34

A może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? Wiem, że silnik 1.4 w volkswagenie golfie IV podobno nie lub gazu wiec nie radziłbym w niego gaz pakować.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

12 Sty 2012, 08:14

vw odpadaja bo palą więcej (oprócz lupo ) niż większośc przeze mnie wymienionych a szukam auta o spalaniu benzyny ok 6l/100km
kofeina
Nowicjusz

12 Sty 2012, 14:50

ale fabia również CI odpada , jak i clio , i większosc , w 6l na 100 prawie się miesci yaris z silnikiem 1,0 z 1 zmienna faza rozrządu ,,, bo spala on około 6,2 na 100 po miej więcej mieście ... fabia np w MPI 1,4 spala 9-11Litrów w miescie

jeszcze micra zmieści się w podobnym spalaniu co yaris ...

natomiast jesli jezdzisz w miescie i nie robisz więcej niz 10-15 tyś rocznie i nie przejezdzisz tym autem więcej niz 3lata to instalacje gazowa w np yarisie sobie odpuść ,,,

bo instalacja zwróci się dopiero po ponad 20 tysiącach kilometrów i to również nie jest prawda bo wliczajac dodatkowe przeglądy i koszty z tym związane jak i dodatkowe zmiany filtrów gazu , droższe przeglądy więc wciagu 2 lat musisz zrobić około 25 tyś kilemetrów i wtedy powiesz , że się opłacało , bo nie straciłeś - ale i nic nie zarobisz , wyjdziesz na 0 wiec nie wiem czy to dobry wynik , co innego gdyby twoje auto miało palić 16 a nie 6 litrów ,,,

pomijam juz fakt że jeżeli jezdzisz w miescie krótkie odcinki np 10-15 kilometrów to zimą może być cięzko , osobiscie potrafiłem przy sprawnym układzie chłodzenia , termostacie itd przejechać zimą 8km odcinek i zaparkowac a gaz mi się jeszcze nie przełączył , więc gdzie tu ekonomia ?
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

12 Sty 2012, 21:34

będę dojeżdzać 20 km w jedną strone do pracy codziennie więc gaz jest opłacalny, bo na same dojazdy do pracy wyjdzie 900 km miesięcznie a dojazd jest z miasta do miasta więc jest też odcinek gdzie korków nie ma
napisałam ok 6l/100km - uwzględniając spalanie minimalne wiem że na pewnych odcinkach i przy korkach każde z w/w spali 8 l ale przy jeździe poza terenem zabudwanym liczę na 6 l
autem chce pojeździć ok 5 lat a liczę że na gazie zaoszczędze ok 150 zl/mies więc przy koszcie instalacji ok 3,5 tys (choć nie wiem jak teraz się dokładnie ceny kształtują) po 2 latach mi się zwróci szczególnie że benzyna pewnie za rok będzie powyżej 6 zł/l
do listy dokładam po przemyęleniu ibize III ( za 12 tys trudno będzie o IV) lub vw polo ( z raportów wynika że wyjdzie ok 8l gazu/100km więc nie jest źle) a nie da się ukryć że są one tańsze od yaris II
kofeina
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak zaoszczędzić za kierownicą, jadąc bezpieczniej?
    Czy wysokie ceny paliw a mogą zmusić kierowców do przemyślenia swoich nawyków za kierownicą? Stało się tak w Wielkiej Brytanii, gdzie coraz bardziej kosztowna jazda samochodem nieoczekiwanie zaczęła przekładać ...