Auto kompaktowe: Astra II vs Golf IV vs Focus I vs A3

01 Maj 2013, 13:23

Witam

Poszukuję auta które będzie mi służyć przy dojazdach do pracy oraz szkoły (studia zaoczne). Interesują mnie samochody kompaktowe (2/3 drzwi) w zakresie cenowym do 10tys. zł. Silnik powinien łączyć dynamikę z ekonomią, dlatego w grę wchodzi benzyna + LPG o pojemności 1.6 - 1.8 i mocy 100 - 120 KM.

Wśród szerokiej oferty na rynku motoryzacyjnym najbardziej skłaniam się do 4 modeli:
- Ford Focus Mk I
- Opel Astra II
- VW Golf IV (niestety w tej cenie głównie silniki 1.4)
- Audi A3

Proszę o opinie na temat zaproponowanych przeze mnie modeli pod względem: ekonomii,niezawodności oraz kosztów eksploatacji i części zamiennych.
Focus i Astra są tańszymi samochodami od Golfa i Audi. Co będzie lepszym wyborem: Focus/Astra 2000r. czy Audi A3 1996r. ?
Jestem otwarty na propozycję, wiec rozważę też inne pomysły "forumowiczów".
pauper
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Maj 2013, 15:06

A3 i Golfa w benzynie bym Ci odradził. Nawet nie chcę mi się tłumaczyć. Wystarczy że poprzeglądasz dział problemy techniczne...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Maj 2013, 09:29

Niekoniecznie,gdyby to był diesle to owszem tak z racji samego wieku samochodów,natomiast w benzynie jeżeli trafisz na zadbany model,to nie ma się czego obawiać. Z wyżej wymienionych Astra II wydaje się dobrym wyborem,ponieważ Focus mk 1 to nic innego jak rdza i korozja na progach.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

03 Maj 2013, 10:23

Dlaczego A3 i Golf nie? Znam przypadki gdzie ludzie sobie chwalą te auta mimo że to diesle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Maj 2013, 12:30

Dobre samochody wybrałeś. W Golfach to min. 1.6 w benzynie. Poogladaj wszystkie i zobacz w którym najlepiej sie czujesz. W Oplu i Fordzie uwaga na rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Maj 2013, 12:43

Golf IV 1.6 PB jest całkiem udany, więc nie wiem skąd ta niechęć. W starego diesela bym się nie pchał, o ile to nie jest pewniak.
Astra II jest najtańsza w kupnie i eksploatacji. Golf IV jest uniwersalny. Focus I podobno rdzewieje, ale jak ktoś naprawdę zaniedba auto, poza tym świetnie się prowadzi. A3 to taki droższy Golf.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak warsztaty w Polsce zamawiają części?
    Mimo, iż rośnie liczba warsztatów z dostępem do szerokopasmowego Internetu oraz tych wyposażających swoich pracowników w urządzenia mobilne, wykorzystanie globalnej sieci do celów biznesowych jest niewielkie. ...
    Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

04 Maj 2013, 18:11

Dobre, zadbane A3 do 10 tys zł? Szczerze wątpię, te auta trzymają cenę jak ch...a. Ja Ci polecam Focusa do 10 tys masz większą szansę znaleźć coś zadbanego. Ewentualnie Golf lub Astra ale z Golfem też może być ciężko znaleźć zadbany egzemplarz
dany1994
Nowicjusz

Paliwo: Diesel

04 Maj 2013, 18:26

Sam jestem w takiej sytuacji. Mam do dyspozycji 11 tysi i zastanawiam się nad Astrą II, a A3. W Astrze jedyna moja obawa to ruda.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Maj 2013, 18:46

Odpowiedź do Matiego- Woalałbym A3, ale moim skromnym zdaniem na A3 to conajmniej 13 tys zł żeby coś w dobrym a nawet bardzo dobrym stanie.
dany1994
Nowicjusz

05 Maj 2013, 07:33

Za 10-11tys kupi A3 ale do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012