BMW E46 czy Opel Astra G

03 Maj 2013, 11:56

Witajcie :wink:

Zacznijmy od podstaw. Poszukuję auta z silnikiem benzynowym, jak ktoś trafnie kiedyś na forum ujął: "Gaz do zapalniczek, ropa do traktora, a benzyna do samochodów" :naughty:
Nie potrzebuję super V8 i 300KM pod maską ale sensownego i trwałego 4cylidrowca z małą dawką mocy do wyprzedzania.

Od pewnego czasu moim autem marzeń jest BMW E46 w wersji 1.9 118KM, lecz od niedawna nasunęło mi się inne auto. Jest to Opel Astra G z silnikiem dość popularnym 1.6 16V 101KM.

Więc zrobiło się małe starcie...

Zdjęcie

Z mojej wiedzy wiem tyle, że części do Opla są o niebo tańsze, ale jak auta sprawują się pod względem awaryjności? Znajomy ma E46 to miał trochę z nią problemów od czasu kupna. Np. cieknący płyn chłodniczy czy raz działający, a raz nie centralny zamek. Z oplem miałem styczność ale w wersji F i można było śmiało powiedzieć, że fajnie się nim jeździło. Ale czy zostało to w nowszym modelu generacji G?

Tutaj chciałbym szczere wypowiedzi osób, które posiadały takowe auto lub miały z nimi dość dużą styczność pod względem jazd i napraw.

Oba auta są ładne, ale wiadomo że za BMW będę musiał dać o 3-4tys. więcej aby nabyć ładniejszy egzemplarz.

Czekam na wasze porady, pozdrawiam luqkash 8)
luqkash
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Maj 2013, 12:51

BMW to auto na pewno dużo bardziej prestiżowe i moim zdaniem ładniejsze i z 'smaczkiem', Opel wiadomo części bd miał tańsze. Mój znajomy ma taka Bm`ke od 2 lat i poza podstawowymi kosztami serwisowania nie dokladał do niej nic. Drugą sprawą jest napęd, moim zdaniem tylne koła służą do napędzania a przednie do skręcania i nie powinno być inaczej. Napęd RWD na pewno sprawia dużo frajdy ale dla początkującego może być groźny w zimie.
mateuszf
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mazda 626
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Maj 2013, 18:42

mateuszf napisał(a):BMW to auto na pewno dużo bardziej prestiżowe i moim zdaniem ładniejsze i z 'smaczkiem', Opel wiadomo części bd miał tańsze. Mój znajomy ma taka Bm`ke od 2 lat i poza podstawowymi kosztami serwisowania nie dokladał do niej nic. Drugą sprawą jest napęd, moim zdaniem tylne koła służą do napędzania a przednie do skręcania i nie powinno być inaczej. Napęd RWD na pewno sprawia dużo frajdy ale dla początkującego może być groźny w zimie.

czyli jak sie opisac a nic nie napisac.

@luqkash
to porownanie tych samochodow jak dla mnie nie ma sensu, zwlaszcza ze dobrze wiesz co je poroznia, porownujesz samochody z innych segmentow, innych polek, przedzialow cenowych i osiagow, zeby kupic porzadna e46 trzeba wedlug mnie wydac te 17/18tys zl, a opelka kupisz za mniej niz 10tys , jesli chodzi ci o opinie to astra g to dobry samochod ( bylo pisane o nim na forum juz wielokrotnie) ocynk blacha, dobre silniki 8v do gazu, jak diesel to 1.7 od isuzu, ludzie narzekaja na kiepskie wykoczenie wnetrza - slabe plastiki, auto godne polecenia produkowane w pl wiec krajowych jezdzi sporo, na pewno latwiej bedzie znalezc zadbane niz bmw, ktore z tym silniczkiem slabo bedzie jechalo, bardzo slabo
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

03 Maj 2013, 22:13

Jeśli twoim marzeniem jest BMW to kupuj BMW.Auto pod każdym względem lepsze od Astry(i od wielu innych aut).
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

04 Maj 2013, 00:41

Co to za porównanie w ogóle? A nie przepraszam, starcie, więc powaga jest. :lol: Już chyba spoglądając na same zdjęcie, które wkleiłeś, nawet nie mając pojęcia o przepaści technicznej dzielącej te auta możesz sobie odpowiedzieć na pytanie...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Maj 2013, 11:10

Polecał bym BMW, a jaki budżet właściwie bo chyba przeoczyłem?
czempion napisał(a):to porownanie tych samochodow jak dla mnie nie ma sensu, zwlaszcza ze dobrze wiesz co je poroznia, porownujesz samochody z innych segmentow, innych polek, przedzialow cenowych i osiagow, zeby kupic porzadna e46 trzeba wedlug mnie wydac te 17/18tys zl, a opelka kupisz za mniej niz 10tys , jesli chodzi ci o opinie to astra g to dobry samochod ( bylo pisane o nim na forum juz wielokrotnie) ocynk blacha, dobre silniki 8v do gazu, jak diesel to 1.7 od isuzu, ludzie narzekaja na kiepskie wykoczenie wnetrza - slabe plastiki, auto godne polecenia produkowane w pl wiec krajowych jezdzi sporo, na pewno latwiej bedzie znalezc zadbane niz bmw, ktore z tym silniczkiem slabo bedzie jechalo, bardzo slabo

Kolega napisał że nie potrzebuje rakiety, a z tym baaaardzo słabo też bym przesadzał to też nie tico :) ale nie wiem czy do końca zrozumiałem bo się spieszę. A 17-18 tysięcy to dobra cena - owszem ale nie za 1.8. Przecież nie kupi pierwszego polecanego 1.8 z allegro :). 1.8 Może złapać spokojnie taniej.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel Alpine
    Legendarna zwinność Alpine wynika z niewielkiej masy auta. Nasi inżynierowie zastosowali tę zasadę przy projektowaniu fotela, dzięki któremu kierowca i maszyna stają się jednością. Ultralekki fotel kubełkowy Siedzenie ...
    Schemat kostki ISO - podłączenie przewodów
    Jak podłączyć kostkę ISO? Zapewne sporo Was zastanawia się nad tym od czego są poszczególne piny w zespolonej kostce. Postaram się to wyjaśnić i wrzucić schemat (jest on już na forum ale ciężko go w tej chwili znaleźć) ...

04 Maj 2013, 12:48

silnik 1.8 bez sensu, auto nie nalezy do lekkich, lepiej kupic 2.0 spalanie bedzie mniejsze i bedzie sie jakos toczylo po drodze, ja bym ponizej 15tys nie kupil e46
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

04 Maj 2013, 22:37

czempion napisał(a):ocynk blacha

Tak? To dobra wiadomość, ale jakiś czas temu widziałem w kombi taką Astrę to rdza, więc pewnie bita była.

To wychodzi na to, że lepiej kupić gorszej klasy autko ale w lepszej kondycji. Nie chcę wydawać bóg wie ile na auto.

A diesel tego isuzu to dobry jest?
luqkash
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Maj 2013, 23:30

BMW to dobry wybór :)
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Silnik: 2000
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

05 Maj 2013, 08:41

Tak Isuzu to najlepszy diesel do Astry.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2013, 10:13

Po prostu jest ocynk i "ocynk". W Opel mamy to drugie, z resztą nawet nie cynkują elementów, których nie widać z zewnątrz...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia