Auto kompaktowe do 24 tys. Pb (+lpg) segm. C (ewentualnie B)

26 Mar 2015, 10:27

Witam,
jestem na etapie poszukiwań auta dla siostry. Kwotą, którą chcemy przeznaczyć to 24 tys.
Najchętniej, aby auto było z województwa Podlaskiego ale jeśli miałoby być w odległości 300km od Białegostoku to też nie będzie to problemem.
Auto użytkowane będzie głownie w mieście i sporadycznie na wyjazdy poza miasto czy wakacje. Chciałbym aby było to 5-drzwiowy hatchback, z pełną elektryką (szyby + lusterka), klimatronikiem, najchętniej podgrzewanymi fotelami, skórzaną kierownicą ze sterowaniem radiem czyli wyposażenie trochę lepsze niż standard. Silnik benzynowy o pojemności 1,4 - 1,6. Może też posiadać instajację lpg.
Pierwotnie szukałem Seata Leona II z silnikiem 1,6 (2006) ale po lekturze forum doszedłem do wniosku, że silnik jest zbyt paliwożerny i mało dynamiczny. Poza tym plastyki w tym aucie są niskiej jakości.
Kolejną opcją byłą mazda 3 (2006-2007) - bardzo polecana na forum jako niezawodne auta i dobrze wykonane. Oferta tych modeli jest dość bogata i są fajnie wyposażone tylko nie rozumiem jednego. Jest to najczęściej polecany samochód o podanych kryteriach ale chyba nikt nie pisze na temat problemu korozji w tych autach. Na forum mazdy jest wiele tematów o tym. Szczerze mówiąc miałem już się umawiać na oględziny kilku modeli ale przestraszyłem się. Podobno średnio co 2 lata trzeba robić poprawki lakiernicze albo konserwację a chyba nie o to chodzi. Trochę się zniechęciłem tą Mazdą a szkoda bo jest to dość atrakcyjna propozycja.
Myśleliśmy też o fordzie Focusie II - tutaj sytuacja z blacharką jest chyba dużo lepsza tylko podobno lepiej unikać silnika 1,6 115KM.
Jedną z opcji jest też Seat Ibiza IV generacji (2008-2009) z silnikiem 1,4 85KM. Też są dość fajnie wyposażone modele i może materiały są lepszej jakości niż w Leonie II (nie siedziałem jeszcze w środku). Co prawda auto mniejsze niż poprzednio wspomniane ale też zapokoiłoby potrzeby.
Pewnie najrozsądniejszym wyborem byłby Opel Astra III ale... z zewnątrz jeszcze to wygląda ale w środku to już zbyt klasycznie jak na auto dla młodej dziewczyny. To auto po prostu jest zbyt nudne i oklepane.
Co jeszcze moglibyście doradzić? Chodzi o to, aby auto było niezawodne, wygodne i wyglądające w miarę nowocześnie.
Dodam, że aktualnie siostra jeździ Renault Clio 1,2 z 1999 roku.
Ostatnio edytowany przez Krzych0, 26 Mar 2015, 11:13, edytowano w sumie 1 raz
Krzych0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 07 2001
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 318i E46; Ford S-MAX
Silnik: 2,0; 2,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2015, 10:55

Krzych0 napisał(a):Jedną z opcji jest też Seat Ibiza IV generacji (2008-2009) z silnikiem 1,4 85KM. Też są dość fajnie wyposażone modele i może materiały są lepszej jakości niż w Leonie II (nie siedziałem jeszcze w środku). Co prawda auto mniejsze niż poprzednio wspomniane ale też zapokoiłoby potrzeby.

Fajna opcja, o ile te "wyjazdy poza miasto" nie będą w praktyce dalekimi trasami, bo na takich to auto się nie sprawdzi. Ładne z zewnątrz, fajnie jeżdżące, dopracowany wolnossący silnik lubiący LPG, materiały lepsze niż w Leonie (ale szału nie ma, to w końcu segment B), dodatkowo jedna z najprecyzyjniejszych skrzyń biegów, z jaką miałem do czynienia. Jeden z ostatnich godnych uwagi VAG-ów.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

26 Mar 2015, 16:48

Wrzucę przykładowe auta, którymi się interesowałem:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Krzych0
Nowicjusz

30 Mar 2015, 09:22

Zainteresowanie tematem znikome ale może ktoś coś jeszcze podpowie. Siostrze spodobała się KIA Ceed. Co myślicie o takim aucie z roczników 2007-2008 z silnikiem benzynowym?
Krzych0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...
    Opel Astra OPC - najmocniejsza Astra w historii
    Podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Genewie miała miejsce światowa premiera wysoce wyczynowej wersji Astry GTC, czyli nowej Astry OPC. Benzynowy silnik modelu OPC z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbodoładowaniem, ...