Klasyk do 13 000 zł

26 Mar 2015, 22:50

Witam,
mam 20 lat, od pół roku posiadam prawo jazdy. Do wakacji chciałbym kupić swój pierwszy samochód. Budżet, jakim dysponuję, to 13-15k PLN. Moje gusta są nieco wysublimowane, ponieważ bardzo podobają mi się klasyczne designy, ale o tym za chwilę. Interesuje mnie jednak przede wszystkim samochód, który będzie tani w utrzymaniu z łatwo dostępnymi częściami zamiennymi. Miesięcznie planuję robić około 600km, zależałoby mi na instalacji gazowej, aby maksymalnie obniżyć koszty paliwa, a w zamian zainwestować w naprawy.
Samochody, które mnie interesują, to:
-Audi 100 c2,c3 - zarówno sedan jak i kombi
-Mercedes- każdy starszy z rocznika 70-90, z naciskiem na coupe
-Mitsubishi Galant VIII - chyba jedyny współczesny samochód, który naprawdę mi się podoba i spełnia moje wymagania
-Volvo 240 - inne modele też wchodzą w grę, w tym przypadku preferuję kombi

To tylko kilka samochodów, które w tym momencie przyszły mi do głowy. Generalnie biorę pod uwagę każdy samochód wyprodukowany przed 1980 rokiem, jednak nie mam pojęcia, na ile pozwala mój budżet i czy w ogóle jest sens się w to pakować.
Wierzę, że znajdę na tym forum osoby znające się na rzeczy, które będą chętne do pomocy w wyborze samochodu dla mnie :)
Dodam, że biorę pod uwagę import samochodu z Niemiec. Wtedy jego cena nie mogłaby przekroczyć 3000€ (+opłaty rejestracyjne,etc).

Pozdrawiam!
kjwolny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Mar 2015, 23:15

Masz budżet pozwalający na zakup ładnego BMW e30 z 6 cylindrowym silnikiem pod maską :mrgreen:
Silniki bmw rewelacyjnie znoszą gaz a części do e30 są na prawdę tanie.
E30 to samochód, który rozbudza miłość do motoryzacji a każdy przejechany kilometr sprawia frajdę :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

27 Mar 2015, 07:30

Starsze BMW E30 są piękne, jednak zupełnie nie orientuję się w numeracji tych modelów i nie mam zielonego pojęcia, który rocznik byłby najodpowiedniejszy. Mógłbyś doradzić coś więcej? :)
kjwolny
Nowicjusz

27 Mar 2015, 10:45

W tej cenie może jakieś ładne 320i dorwiesz, na większe motory obawiam się, że może braknąć. No chyba, że kombi, ale dla mnie to żaden klasyk...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Mar 2015, 12:18

jiGsaw napisał(a):W tej cenie może jakieś ładne 320i dorwiesz, na większe motory obawiam się, że może braknąć. No chyba, że kombi, ale dla mnie to żaden klasyk...

Jak poszuka to przy odrobinie szczęścia znajdzie nie najgorszy egzemplarz z m20b25 pod maską w sedanie :wink:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2015, 15:22

Ja polecam mietka w124 :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...

27 Mar 2015, 20:47

A co Panowie sądzą o Audi 80 B2? Znalazłem dwa fajne egzemplarze.
[link do mobile.de wygasł]
[link do mobile.de wygasł]
Ten drugi mnie zastanawia... Niski przebieg, coupe, skóra... Co myślicie? Osobiście bardziej mi się podoba coupe
kjwolny
Nowicjusz

27 Mar 2015, 21:42

Kolega ma taką B2 i ma już w niej już trzeci silnik ale buda trzyma się dalej. Jak dla mnie bardzo ciekawa alternatywa dla e30 ale oczywiście nie pod kątem frajdy z jazdy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

27 Mar 2015, 21:50

Tańszy będzie VW Santana :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Mar 2015, 23:27

A co w temacie Volvo? Znalazłem dwie ciekawe oferty:
[link do gieldaklasykow.pl wygasł]
[link do gieldaklasykow.pl wygasł]
Oba egzemplarze z firmową instalacją gazową.

Wybaczcie, że tak spamuję, ale mam mętlik w głowie :)
kjwolny
Nowicjusz

28 Mar 2015, 00:08

Starsze samochody przed 1980 roku mogą sporo kosztować i chyba twój budżet ci nie będzie na to pozwalał. Nie myślałeś o nowszych samochodach? Typu BMW czy VW Passat?
Aska85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 12 1985
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Polo
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2005

28 Mar 2015, 00:35

kjwolny napisał(a):A co w temacie Volvo? Znalazłem dwie ciekawe oferty:

Stare volvo to samochody magiczne :mrgreen: Sam pół roku temu chorowałem na volvo serii 700 ale , że akurat w tamtym czasie nie było nic ciekawego to jak zwykle skończyło się na bmw.
Co do starych volvo, seria 700 bo właśnie nią się w szczególności interesowałem. Ma rewelacyjne blachy, jak nie był bity i druciarsko naprawiany to nie będzie grama korozji. Są super wyciszone, nie gorzej niż nowe volvo. Co mnie osobiście drażniło to kiepskie osiągi bo nawet silniki z turbo w połączeniu z na prawdę pokaźną masą samochodu szału nie robią.
Wielkim plusem starego volvo jest oczywiście tylny napęd :mrgreen:
O dziwo części nie są drogie i na allegro ich nie brakuję. Mam na myśli serie 700 i 900.
Podsumowując stare volvo mają duszę, są prawie niezniszczalne i super wygodne. Niestety trochę dziadkowe :mrgreen:

Aska85 napisał(a):Nie myślałeś o nowszych samochodach? Typu BMW czy VW Passat?

Samochody starzeją się jak wino, im starsze tym lepsze :)
Tylko nie passat :D życie jest zbyt krótkie by wozić się przenudnymi vw ;)
A co do bmw, im nowsze bmw tym mniej bmw w bmw.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Mar 2015, 09:32

Jako że siedzę w Fordach to zobacz na te oferty. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (linia piękna, silnik przemilczę ale na autostradzie swoje i tak wyciągnie)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (długo stoi)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (bardzo tani, prosty z tanimi częściami)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Mar 2015, 10:40

Aska85 napisał(a):Starsze samochody przed 1980 roku mogą sporo kosztować i chyba twój budżet ci nie będzie na to pozwalał. Nie myślałeś o nowszych samochodach? Typu BMW czy VW Passat?

Myślałem o wielu nowszych samochodach. W zasadzie od tego zaczęło się moje myślenie o kupnie samochodu- Ibiza, Galant, Fabia, Golf. Ofert było jednak tak dużo, że powoli zacząłem się przenosić na coraz to starsze i starsze modele. Nie wiem, może rzeczywiście powinienem rozejrzeć się za jakimś Golfem i mieć spokojną głowę... :)

kirin88 napisał(a):Podsumowując stare volvo mają duszę, są prawie niezniszczalne i super wygodne. Niestety trochę dziadkowe

Dzięki za opinię! Też najbardziej przekonuje mnie Volvo, jednak samemu ciężko znaleźć dobrze utrzymany model w dobrej cenie, a o kupno bubla raczej nietrudno.

Koniu napisał(a):Jako że siedzę w Fordach to zobacz na te oferty. :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (linia piękna, silnik przemilczę ale na autostradzie swoje i tak wyciągnie)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (długo stoi)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (bardzo tani, prosty z tanimi częściami)

Taunus jest piękny, zwłaszcza ten drugi ma cudowny kolor. Minusem dla mnie jest jednak automat. Rozejrzę się za tymi modelami.

Jaka jest Wasza opinia na temat kupowania samochodów od polskich handlarzy, komisów? Większość osób, z którymi rozmawiałem, zdecydowanie odradza kupno samochodu w Polsce. Czy w przypadku klasyków sytuacja ma się podobnie?
kjwolny
Nowicjusz

28 Mar 2015, 14:48

Mogę prosić o ocenę tego samochodu? Znajduje się niedaleko mnie, więc mógłbym podskoczyć zobaczyć go na żywo, jednak moje pojęcie na temat motoryzacji jest nikłe i raczej nie wyłapię wszystkich wad. Wizualnie na zdjęciach prezentuje się bardzo dobrze. Minusem jest tapicerka, ale podejrzewam, że do 2000zł można ją spokojnie wymienić. Do tego naprawa podnośnika szyb, nabicie klimatyzacji + ewentualne drobne poprawki. Plusem dla mnie jest instalacja gazowa, ale właściciel twierdzi, że jej nie używał, więc domyślam się, że albo będę musiał ją wymienić, albo oddać do gruntownego przeglądu.
Sprzedawca dołącza dużo zdjęć:https://plus.google.com/photos/116765391616414472847/albums/5648568164194957569
kjwolny
Nowicjusz