Auto które często stoi

19 Lut 2012, 15:20

Witam,

Mróz wielki za oknem, padł mi akumulator, nie miałem potrzeby jeździć i moje biedne Lupo stoi już prawie miesiąc na tym mrozie...

Zamówiłem prostownik, nowy akumulator, w międzyczasie chciałem się zapytać o porady w temacie: w jaki sposób obchodzić się z samochodem, który długo stoi (niegarażowany).
.

Z tego co wiem stanie na mrozie to koszmar dla stanu samochodu, wydaje mi się, że szczególnie pierwsze odpalenie po tym miesiącu może być trudne. Czy jest coś co mogę zrobić, by załagodzić tego skutki?
dpc
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • 19 Lut 2012, 16:33

dpc napisał(a): Czy jest coś co mogę zrobić, by załagodzić tego skutki?

Wstawić go do ciepłego garażu.
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1995

19 Lut 2012, 19:37

a jeśli nie masz ciepłego garażu to odpal go normalnie tylko zostaw na jakieś 20minut na wolnych obrotach niech się rozgrzeje i pochodzi tak a później możesz powoli jechać.taka moja rada.
    Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
    zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
    seba145
    Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
    Prawo jazdy: 27 09 2011
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa Szkoła Bezpieczeństwa
      Jazda w zimowych warunkach wymaga od kierowcy większych umiejętności, a także odpowiedniego wyposażenia samochodu w opony, które zapewnią maksymalną możliwą przyczepność. Od kilku lat toczy się dyskusja, czy warto ...