Auto które pierwsza setkę zrobi mniej niż 6sekund

27 Sie 2024, 12:10

Witam. Chciałbym poznać wasze propozycje aut. Które pierwsza setkę zrobią w mniej niż 6sekund. Mój budżet to 40tys zł. Co byście polecili w tej kwocie.
Mile widziany napęd na 4.
Nadwozie nie jest ważne, może być kombi, Sedan a nawet coupe.
Możecie też napisać coś o tych autach.
Dzięki i pozdrawiam.
Spejson97
Nowicjusz

• 27 Sie 2024, 22:24

Zastanów się co mamy Ci doradzić ? Może być Civic tapeR, może być fajton 5,0 TDI, może być S6, może być colt czt po programie może być...
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

27 Sie 2024, 22:31

Zastanawiałem się nad s6 c6 ale koszty utrzymania wysokie. Informacje na temat trwałości tej jednostki raczej nie są dobre, a naprawa tego silnika jest bardzo kosztowna.
    Diesel nw czy będzie dobrym rozwiązaniem z racji iż głównie jeżdżę po mieście, nie robię dużo kilometrów, a podobno diesle tego nie lubią, chodz sam zastanawiałem się nad a5 3.0tdi mapka i fajnie by latała, no ale to diesel.
    Civic taper nie zrobi setki poniżej 6s a modyfikacje raczej będą ciężkie z racji braku turbo. Dlatego też pytam co byście polecili.
    Spejson97
    Nowicjusz

28 Sie 2024, 01:58

Możesz spróbować poszukać S3 8P
    coś z początku produkcji znajdziesz.
    Trevor
    Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
    Przebieg/rok: 14tys. km
    Auto: Volkswagen Golf 7 R
    Silnik: 2,0 TSI
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2017

28 Sie 2024, 07:59

Spejson97 napisał(a):Zastanawiałem się nad s6 c6 ale koszty utrzymania wysokie. Informacje na temat trwałości tej jednostki raczej nie są dobre, a naprawa tego silnika jest bardzo kosztowna.
    Diesel nw czy będzie dobrym rozwiązaniem z racji iż głównie jeżdżę po mieście, nie robię dużo kilometrów, a podobno diesle tego nie lubią, chodz sam zastanawiałem się nad a5 3.0tdi mapka i fajnie by latała, no ale to diesel.
    Civic taper nie zrobi setki poniżej 6s a modyfikacje raczej będą ciężkie z racji braku turbo. Dlatego też pytam co byście polecili.

Podałem Ci te samochody ponieważ chciałem uwidocznić że bez okreßlenia czego potrzebujesz wybór może być max różny. Do tego podając czas 6s raczej nie napawa optymizmem że masz doświadczenie z szybkimi autami raczej skłaniam się że jesteś na etapie tabelek i internetu.

6s możesz spokojnie uzyskać z TR ep3 czyli 2,0 r4 n/a, z jakiegoś 2,0 TSI czyli r4 turbo z jakiego v8. Pb/on i V10 itd. a są to całkowicie różne napędy, różne auta, a co najważniejsze max, max różne odczucia.

Mówisz że EP3 nie zrobi 6s to i Ci opowiem jak wygląda w realu jazda ep3.

Ustawiłem go z autem 6s v8 (około 6s) i...ep3 wystartował równo i jechał do 90kmh tak samo i dlatego nie ma 6s bo po przepięciu biegu wypadał że swoich "liftów" i zanim się napędził RPM chwila mijała. To tyle z czasu według porównania.
    Kolejny temat odczucie.

Kierownik żeby wydobyć czas fwd musiał szukać miejsca równego do startu i ręka po wystartowaniu mało że mu nie odpadła przy zmianie biegów a ja jadłem jabłko, wcisnąłem gaz i papa :D

Kolejny temat co dalej ? V8 jak juź przekroczyłem 120kmh tak do 230kmh wciskał w fotel przy konsumowaniu kanapki a ep3 już nawet w lusterkach nie widziałem.

W tych całych rozważaniach masz jeszcze r4 turbo Quatro co teź da swoje odczucia i ma inny charakter jazdy niż pozostałe.

Ogólnie przejedź się najpierw jakimiś rodzajami napędów a potem decyduj.

Jak szukasz v8 to z niemieckich aut odpuść BMW i audi zostaw MB najlepiej m113 w opcji bez ekologi airmaticów i innego badziewia. Fajna opcja v8 to Lexusy Gs430/460.

Napęd Q to nie masz sporego wyboru. Raczej tylko gr VW i tu teź musisz podzielić rodzaj napędu.

Fwd fajna opcja megane3 RS program i szpera daje już dobre zapitalanie.

No tylko właśnie to wszystko są skrajnie różne auta z różnym przeznaczeniem
    a podstawą jest doświadczenie na własnej skórze :ok:

Aaa jeszcze zapomniałem że są duże diesle które oszukają Cię niutem max dużym z wolnych obrotów co daje fajny efekt gniecenia pleców ale potem w porównaniu do v8 pb jest średnio :D
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

UAZ Hunter
      Rosyjska terenowa legenda pojawiła się w 1972 roku i szybko zyskała uznanie służb mundurowych. Mówi się, że od tego czasu samochód ten uczestniczył w prawie każdym konflikcie zbrojnym. Obecnie w ofercie znajduje ...
      Toyota Sports 800 - legenda modelu
      Toyota Sports 800 to pierwszy sportowy samochód firmy Toyota i pierwszy na świecie kabriolet z dachem typu Targa. Eksperymentalny prototyp Toyota Sports 800 Gas Turbine Hybrid był także zapowiedzią bijącego dziś rekordy ...