Auto LPG do 25-27tys

22 Sty 2016, 23:24

Witam,
Poszukuje jakiegoś samochodu z instalacją LPG (max 26-27tys zł) lub pod instalacje LPG (max 23-24tys zł). Jestem z Włocławka Kujawsko Pomorskie auto może być w promieniu 200km od mojej miejscowości.
Najlepiej żeby było zarejestrowane w Polsce bo dużo się naczytałem o tych plastikowych tablicach itp.
Auto głównie do miasta, może 2 razy do roku jakaś dłuższa trasa. Problem jest w tym, że nie mam zielonego pojęcia jakie auto chce :D. Na pewno odpada kombi, coupe i inne 3 drzwiowe, kabriolety itp.
Samochód musi być w miarę cichy i nie kosztowny w eksploatacji i ewentualnych naprawach. Najlepiej z jakimś dobrym niezawodnym silnikiem. Maksymalny poziom spalania LPG jaki jest dla mnie do zaakceptowania to ok. 13-14l w mieście.
Mam kilka koncepcji ale nie wiem którą wybrać.
Myślałem nad jakimś SUVem np. toyota rav4 II 2.0 150KM ale boje się tego, że auto będzie już dosyć stare (2000-2004 roczniki), przez co i wysłużone.
Bo szczerze podobają mi się SUVy ze względu że są po prostu wyższe od innych aut.
Myślałem też nad nieco innymi mniejszymi autami np.
kia ceed 1.4/1.6 po lifcie
ford focus 1.6
chevrolet cruze tylko nie wiem jak silnik 1.6 daje rade z LPG bo wiem, że mają niektóre utwardzoną głowicę ale czy to faktycznie przyniosło efekt
citroen c4
honda accord 2.0 Vii
no i renault megane III 1.6

No i się zastanawiam czy polecieć na jakiegoś SUVa 12letniego czy kupić jakiś młodszy samochód powiedźmy 2008+ Tak jak mówiłem czy to będzie silnik 1.6 czy 2.4 nie ma znaczenia byle by części mnie nie zabiły kosztami, żeby był w miarę bezawaryjny i spalanie mieściło się w przedziale do 13-14l.

Pozdrawiam
bolmex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Sty 2016, 16:15

Ktoś coś? Bo nie wiem czy się pakować w SUVa czy spełni on moje oczekiwania i nie będzie za głośny i za drogi w utrzymaniu.
bolmex
Nowicjusz

23 Sty 2016, 17:00

Kolego, ja w starszego suva wolał bym się nie pakować. Z modeli, które wymieniłeś najfajniejsza jest chyba Megane III. Silnik z Forda, Toyoty, Hondy nie za bardzo nadaję się do zagazowania (chyba, że dasz za inst. ponad 5 tys.) Zastanów się jeszcze nad Fiatem Bravo II np z silnikiem 1.4T - trwały, tani w naprawach i nadaje się do lpg. .
krzychod
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW Golf V Variant
Silnik: 1.6 MPI 102KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Sty 2016, 17:57

a po cholerę gazować silniki hondy? przecież są mało paliwożerne
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

23 Sty 2016, 18:45

Bardziej chciałem kupić auto już z gazem niż montować w nim gaz. Z gazem zapłacę mniej niż jakbym jeździł samą benzyną. Boje się o ceny paliw które jednego roku są po 4zł a nastepnego 4,6. Samochód głównie do jazdy po mieście dlatego spalanie będzie większe. Mniej więcej 90% miasto 10%trasa. Wolałbym gaz bo nawet jak będzie palił po 13l to jest taniej niż na benzynie.
Ten Fiat ogólnie nawet z wyglądu tylko jak się sprawdza ten silnik 1.4? Ma moc czy raczej mułowaty? Ogólnie to i tak wybiorę kilka modeli i popatrzę ale właśnie chciałem zaczerpnąć opinii jakie warto brać pod uwagę.
SUVy już odpadają - trochę się boję kosztów.
Fiat Bravo 1.4
Megane III silnik 1.6?
Kia ceed
coś jeszcze wartego zobaczenia?
Honda 2.0? Mazda 6?
Pozdrawiam
bolmex
Nowicjusz

23 Sty 2016, 18:58

Moje Bravo ma silnik 1.4 16V i ma 90KM. Szczerze mówiąc to trochę mało dla tego auta dlatego napisałem żeby kupić 1.4T - on ma 120KM i powinno wystarczyć. Na pewno ma turbinę ale nie wiem czy ma koło dwumasowe - trzeba było by poczytać. Jeśli tak to trzeba liczyć, ze kiedyś się zepsuje (na pewno nie szybko :)) i dlatego będzie trochę droższe w eksploatacji niż wymieniona przez ciebie Megane 1.6 16V.
krzychod
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 1997
Auto: VW Golf V Variant
Silnik: 1.6 MPI 102KM
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...

24 Sty 2016, 13:27

Jak auto głównie do jazdy po mieście to po co SUV? Możesz poszukać Bravo 1.4T i zagazować. Megane jest ok, ale ten silnik 1.6 16V jest dość głośny w trasie. Hyundai i30 i Kia cee'd 1.6 też są ok.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Sty 2016, 15:56

Chciałem SUV dlatego, że po prostu strasznie mi się podoba ale boje się kosztów utrzymania. Jakbym wiedział że nie zje mnie finansowo to kupiłbym SUVa.
bolmex
Nowicjusz