Auto maksymalnie do 11 tyś zł

12 Maj 2015, 18:27

Witam poszukuję swojego pierwszego własnego samochodu, aktualnie użytkuję na spółkę z tatą seata ibizę 1.4 z 98r i stwierdzam że trzeba się przesiąść na własny wóz.
Budżet - maksymalnie do 11tyś ale w tej cenie mają być wliczone opłaty i ewentualnie inne drobne wydatki więc na auto +- zostaje 10tyś.
Rejon- pomorze, trójmiasto.
Użytkowanie- 90% miasto, sporadycznie wyjazdy gdzieś dalej.
Własne potrzeby - minimum klima(najlepiej automatyczna), elektryczne szyby i lusterka, wspomaganie kierownicy, minimalny rocznik 2000.

Ogólnie rozglądałem się za różnymi autami, rozważam silnik diesla jak i benzynę.
Z moich typów to:
-Peugeot 307 1.6 hdi lubo 2.0 hdi
-Honda Civic vii 1.7 ctdi
-Seat Ibiza 6l 1.9 tdi
-Honda Accord coupe vi 2.0 lub 3.0 v6
-Toyota Celica vii 1.8 vvti

Ogólnie jestem fanem japońskich aut, lecz w tym przedziale cenowym są problemy z znalezieniem czegoś fajnego. Z góry dziękuje za propozycje odnośnie bmw, audi i vw. Czekam na wasze propozycje bo może coś mi umknęło :)
MrFoxxxs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 12 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

13 Maj 2015, 12:35

Do miasta nie potrzebny Ci diesel, bo go zamęczysz.
Accord bardzo fajna propozycja i dodałbym wersję sedan do niej. Jak auto zadbane to posłuży długo.
Civica jak brać to z benzyniakiem, bo diesle odstają trwałością od reszty gamy silnikowej więc po co brać najgorszy i niepasujący charakterem. Podobnie w Accordzie.
Celica cierpi na wysokie spalanie... oleju.

Ode mnie z propozycji Hyundai Coupe (okularnik), bo na Tiburona zbraknie budżetu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2015, 18:53

Dzięki za odpowiedź, aktualnie już sam doszedłem do wniosku by darować sobie auto z dieslem pod maską. Również mogę ustąpić co do rocznika auta, ponieważ zainteresowała mnie toyota celica 6 generacji z silnikiem 2.0, ponoć model o wiele lepszy niż jego następca.

Ogólnie auto nie musi być jakoś super oszczędne jeśli chodzi o spalanie, ale żeby było na akceptowalnym poziomie niż np jeden przejazd do sklepu po bułki :D

Granica jeśli chodzi o silnik to max 3.0l pojemności choć najlepiej byłoby się zmieścić w 2.0l
MrFoxxxs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 12 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flotowy segment B - jakie auta wybierają firmy?
    Segment B niezmiennie od dziesięcioleci bije rekordy w Europie. Czemu małe hatchbacki są chętnie wybierane? Przede wszystkim z uwagi na rozsądną cenę, łatwość poruszania się po mieście, coraz wyższy poziom technologicznej ...