Auto - max 100k brutto - na firmę - pomoc

09 Sty 2022, 11:24

Cześć,
szukam auta do około 100k brutto na firmę - leasing. Nie znam się na autach, jedynie to co poczytam, pooglądam i popytam u znajomych.

Byłem w Hundayu, bardzo przypadł mi do gustu Hunday Elantra. Jednak na najwyższym pakiecie ze skórą i innnymi bajerami wyszło 127k brutto. I usłyszałem opinię, że za taką kasę to mogę wziąć coś wiele lepszego bez bajerów.

Myślę, że nie zastanawiałbym się, jednak opinie na temat szybkości tego auta troche mnie od pomysłu odciągają (1.6 wolnosśacy) . Nie potrzebuję szybkiego auta, bo nie pędzę austradą 200km/h, jednak chciałbym z pełnym załadowaniem móc sobie spokojnie sunąć.

Czy naprawde auto będzie bardzo mało zrywne i wolne przy 5 osobach i powiedzmy bagażach?

_
Co polecacie za około 100k brutto (nie chciałbym jednak przekraczać)?
KIA? - https://www.kia.com/pl/modele/nowy-ceed/prezentacja/
Honda CIVIC? - https://www.honda.pl/cars/new/civic-5-d ... rview.html
Toyota CHR? - https://www.toyota.pl/new-cars/c-hr/

Na te auta także spoglądałem.

Do czego potrzebuje auta? Codzienna miasta po dużym mieście + weekendowe wycieczki. Tyle.

Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny ;)
ciunky
Nowicjusz

09 Sty 2022, 14:07

Czasami lepiej zapoznać się najpierw z ofertą leasingu dopiero później z samochodem :) Często to właśnie warunki decydują o wyborze auta :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

09 Sty 2022, 15:53

motozakup napisał(a):Czasami lepiej zapoznać się najpierw z ofertą leasingu dopiero później z samochodem
to raz, a dwa - z dostępnością i ew możliwością skonfigurowania takowego pod siebie, bo obecnie z tym też różnie bywa :wink:

Ode mnie Citroen C4
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2022, 17:32

Super, dzięki!

Jutro zamierzam pojeżdzić po dealerach i sprawdzić na żywo auta - Citroena oczywiśćie sprawdzę;)
ciunky
Nowicjusz

09 Sty 2022, 17:49

ciunky napisał(a):Czy naprawde auto będzie bardzo mało zrywne i wolne przy 5 osobach i powiedzmy bagażach?

Miałem Lancera z podobnym silnikiem, Samo auto też bardzo podobne.
Jak go zapakujesz po dach, to oczywiście będzie wolniejszy, ale mułem na pewno nie jest. Jeżeli pakujesz 5 osób i bagaże to na 99% jedziesz w trasę, a w trasie nie przyspieszasz i nie hamujesz co chwilę.
Silniki turbo lepiej ciągną z niskich obrotów, wolnossaka trzeba wkręcić trochę wyżej. Tylko nowoczesne silniki turbo, do tego z bezpośrednim wtryskiem, mają swoje za uszami.
A Elantra to taki dinozaur, wolnossący silnik na pośrednim wtrysku.
Kupując Elantrę kupujesz święty spokój.
Jeżeli po okresie leasingu zamierzasz pozbyć się auta, to można myśleć i o innych autach.
Ale jeżeli chcesz auto na dłużej, to Elantra jest bardzo rozsądnym wyborem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2022, 18:03

Żeby auto zapakowane 5 osobami i bagażami było "zrywne" to potrzebujesz 200ps
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...
    Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...

09 Sty 2022, 19:04

yeti65 napisał(a): Jeżeli pakujesz 5 osób i bagaże to na 99% jedziesz w trasę, a w trasie nie przyspieszasz i nie hamujesz co chwilę.

Ciekawe spostrzeżenie, bo dla mnie jest właśnie na odwrót i elastyczność była kluczowa poza miastem... Nie wiem jakie masz drogi, ale u mnie ciągle trzeba hamować i przyspieszać, a to TIR, a to niedzielny kierowca, a to mała miejscowość i teren zabudowany, a to światła itp.

Chyba że mówisz tylko o drogach ekspresowych i autostradach i wleczenie się za TIRem, to wtedy jasne, jedzie się ze stałą prędkością :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

09 Sty 2022, 20:54

Dokładnie :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

09 Sty 2022, 21:20

Dzięki za podpowiedzi!

Ta Elantra bardzo kusi, oj bardzo. Tylko teraz mam dylemat bo najwyższy pakiet ze skórą 127k brutto. Niższy pakiet bez skóry również z automatem to 97k - czyli 30k brutto w kieszeni. Czy najwyższy pakiet jest tego wart? Sam nie wiem.
ciunky
Nowicjusz

09 Sty 2022, 21:48

ciunky napisał(a):Czy najwyższy pakiet jest tego wart? Sam nie wiem.

A na to pytanie, musisz już odpowiedzieć sobie sam :mrgreen:
galakty napisał(a): Chyba że mówisz tylko o drogach ekspresowych i autostradach i wleczenie się za TIRem, to wtedy jasne, jedzie się ze stałą prędkością.

A dlaczego za TIRem??? Ja tam, na autostradach jestem rzadkim gościem, ale parę razy jechałem zapakowanym lancerem w trasę i nawet na krajówkach nie było problemów z wyprzedzeniem TIRa.
To kwestia przyzwyczajenia i mocy poprzedniego auta :mrgreen: Jeżeli jeździłeś 300KM potworem, to "muł" zaczyna się poniżej 200KM :lol:
Ostatnio edytowany przez yeti65 09 Sty 2022, 22:01, edytowano w sumie 2 razy
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2022, 21:51

To już sam sobie odpowiedz. Dla mnie potrzebnym wyposażeniem w aucie jest klimatyzacja, elektryczne szyby, tempomat i tylne czujniki parkowania więc takie doposażanie uważam za wyrzucanie kasy w błoto. Jeśli chcesz automat to jasne, dokup. Ale dopłacanie ładnych kilku tysięcy żeby mieć skórzane siedzenia uważam za lekką głupotę. Pamiętaj, że elantra zawsze będzie elantrą i jeśli będziesz się kiedyś tego pozbywał (o ile masz zamiar wykupić z końcem umowy) to nikogo nie będzie obchodzić czy zapłaciłeś za nią 90 czy 127.
IMO to nie jest samochód (jakiegokolwiek wyposażenia by nie miał) żeby za niego prawie 130k wykładać, i to jeszcze ze słabym mpi pod maską. Dobre auto w podstawie, ewentualnie dobrać jakieś potrzebne pierdoły i tyle.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2022, 21:57

Przecież Elantra to jest totalna pomyłka, to jest kupa w pazłotku dla mnie. Kupa kasy z wolnossącym 1.6, nie wiem kto to dopuścił do produkcji.

I jeszcze doposażać w jakieś zbędne bajery?

Jeśli auto na firmę to chyba kupuje osoba przedsiębiorcza, a Elantra to jest przeciwieństwo dobrego zarządzania pieniędzmi. Utraty wartości nie liczę, bo będzie spora.
galakty
Forumowicz VIP

09 Sty 2022, 22:39

galakty napisał(a):Utraty wartości nie liczę, bo będzie spora.

I tu się grubo mylisz. Proste, bezproblemowe auta świetnie trzymają cenę.
Lancer poszedł (o ile dobrze pamiętam)za 64% ceny zakupu-5 lat 100tys km przebiegu i to w normalnych czasach.
Ale z jednym się zgodzę, doposażanie "po kokardy" takiego auta nie ma większego sensu. To proste auto i powinno mieć tylko to co potrzebne.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sty 2022, 23:06

Prostota to nie wszystko, jeszcze marka i inne rzeczy się liczą. Jak Elantra będzie trzymać cenę to będę zdziwiony.
galakty
Forumowicz VIP

12 Sty 2022, 12:19

Może zerknij na Dacię Logan 2021? Dość pojemny sedan w gazie z silnikiem TCe. Nowy w cenie ok. 60k już z całkiem fajnym wyposażeniem. Podobno sporo ludzi do firm bierze.
luki1992
Nowicjusz

Auto: Dacia Logan III
Silnik: 1.0 TCe 100 KM
Typ: Sedan/Limuzyna