Kia Sportage, Opel Mokka , Peugeot 308

13 Sty 2022, 13:34

Witam!

Jak każdy z Was już wie to nadchodzi kryzys oraz inflacja stale rośnie, dlatego też moi rodzice postanowili, że to ostatni dzwonek, aby kupić nowe auto w „normalnej” cenie.

Stanęło nad wyborem 3 aut:
Opel mokka gs-line (2022)
Peugeot 308 allure (2022)
Kia sportage m pakiet (2022) miękka hybryda

Każdy z tych modeli urzekł Nas swoim wyglądem, ale wygląd to nie wszystko. Dlatego też postanowiłem, zwrócić się do ekspertów, którzy mogą powiedzieć coś na temat awaryjności tych modeli. Największy problem jest taki, że są to nowe modele, więc mało jest o nich informacji. Dodam również, że każdy z nich jest w benzynie z automatyczna skrzynia biegów( rodzicę się na to uparli :D ) , ale to ich pieniądze, więc nie mam za dużo do gadania :p. Mam nadzieję, że tutaj uda mi się uzyskać choć trochę cennych uwag/ opinii.

Pozdrawiam
Red
RedPutron
Nowicjusz

13 Sty 2022, 15:44

308 dopiero do salonów wjechał, sportage jest na rynku kwartał, mokka też około roku. Tak naprawdę możemy sobie pogadać o designie. Mi się tam 308 podoba :mrgreen:

A tak na serio to jeśli szukają auta na dłużej to skipilbym się na corolli hybrid a nie turbopierdziawkach. Inna opcja, jeśli budżet i możliwości techniczne na to pozwalają to pójście w elektryka dopóki jeszcze jego posiadanie daje jakieś korzyści pokroju buspasów czy darmowego parkowania

BTW każde z aut jakie wymieniłeś jest już wyceniony "po nowemu" i uciekając przed inflacją trzeba raczej szukać czegoś co już kilka lat na rynku jest i było wyceniane np. w 2017
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Sty 2022, 18:58

Takie elektryki są za drogie. Budżet to max 130tys zł. Też byłem i jestem za 308 to faktycznie najładniejszy samochód z wyżej wymienionych. No a poza tym samochód powyżej roku nie wchodzi w grę. Chcą mieć nowy albo roczny z małym przebiegiem i koniec. Nawet ja tego nie rozumiem, ale jest jak jest :D
RedPutron
Nowicjusz

13 Sty 2022, 20:27

A gdzie ja napisałem żeby kupować 5 letnie auto? Napisałem, żeby zwrócić uwagę na modele zaprezentowane 4-5 lat temu, które był wyceniany w ówczesnych warunkach (do tego są w nich wyeliminowane choroby wieku dziecięcego czego po 308/mokka/sportage nie możesz się spodziewać). Spróbuj sobie skonfigurować kię ceed czy hyundai i30, to ten sam segment auta co 308, weszły na rynek w 2018 i w podstawie są 20k tańsze. Patrząc na szybko na 308 allure z automatem (czyli 1.2/130) to w miarę podobnie(minimalnie lepiej) wyposażony ceed będzie katalogowo tańszy o 14k a pod maską siedzi mocniejszy 1.5/160 z normalną ilością cylindrów
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Sty 2022, 22:05

Jestem tego samego zdania co Ty, ale tak jak mówiłem wcześniej rodziców nie mogę przekonać, że lepiej kupić taki 3-4 letni, ale oni stanowczo mówią, że może być maksymalnie roczny i dlatego została wybrana ta trójka modeli.
RedPutron
Nowicjusz

13 Sty 2022, 22:31

Założenia tematu bardzo słuszne, ale na wstępie zacząłbym od maili/telefonów do dealerów, kiedy będziecie mogli odebrać taki samochód i czemu oddadzą wam zaliczkę :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepszy samochód dostawczy 2016 roku
    Konkurs przeprowadzili dziennikarze z czasopism branżowych i portali transportowych – VANekstra.pl, Ciężarówki, Polski Traker i Samochody Specjalne oraz 4Trucks.pl. Zespół jurorów na podstawie jazd ...

14 Sty 2022, 11:37

Hej!

Pozwole się wtrącić bo jestem na podobnym etapie co Twoi rodzice. W salonie Kia poinformowano mnie o dostawie nowego Sportage w około 4 miesiące z gwarancją ceny, co do Peugeot'a 5-6 miesięcy, a Tucsona 6 miesięcy.
Ja osobiście waham się czy brnąć w SUV'y czy moze wybrać tanśzy hatchback albo np PROCEED, który w kwocie 130 jest juz na wypasie. Za suvem przemawia wygoda - łatwiej wsadzić dziecko do fotelika, wygodniej w trasę itp. Ople fajne, ale mają malusie silniki. Peugeot głównie Diesle

Najgorsze jest to, że w dzisiejszych czasach nie wiadomo czy brać elektryka, czy diesel/benzyna czy hybrydę. I to juz moim zdaniem nie jest kwestia osobistych preferencji - a wariujących trendów. Tu, za duża emisja spalin, tu droższe paliwo, tu problem z ładowaniem, tu znowu coś innego, tu cie kuszą dopłatą do elektryka.... Każdy mówi coś innego, a z drugiej strony weźmiesz tą używkę i pytasz na forach o dobrego mechanika.
frankozola
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

14 Sty 2022, 13:47

Masz brać nowy! :D :D :D
Ale model zaprezentowany w 2018/2019.
Sam chciałem coś nowego brać, ale czas oczekiwania jest zbyt długi. Co prawda są jakieś gotowe modele, ale raczej słabe silniki, albo bieda wyposażenie- mówię o Ceedzie i i30 Wagonie bo na to od pół roku zerkam. I ciągle przeglądam konfiguratory nowych marek, ale chyba te dwa na ten moment dają najwięcej za najmniej. Za 130k masz praktycznie full z miękką hybryda. Proceed spoko, niby trochę wyższa klasa, ale kieszeń tez to odczuje. Xceed też na oku z racji miejsca zamieszkania, możesz sobie zerknąć Corolla tez spoko jak wizualnie ci odpowiada.
308 wyglada kozacko dla mnie, ale jak skonfigurowalem podobnie do tamtych to jak dobrze pamiętam ze 30k wiecej.

Patrz też na utratę wartości auta - podpisując umowę tracisz 10% wartości, otwierając drzwi po zakupie kolejne 10%, wyjeżdżając z salonu kolejne 20% - pół żartem, pół serio.

Jednak chyba będę musiał zdecydować się na poleasingowe, ale o tym temat później ;)
Eldier
Nowicjusz

Auto: Poszukiwane ;)

14 Sty 2022, 15:34

No właśnie z dostępnością automatów jest dosyć słabo. Niby ta 308 będzie w wersji allure/pakiet dostępna w kwietniu. Według nich nie potrzebują mocniejszego silnika niż 130 KM, więc jeden problem z głowy. Co do corolli to również patrzeliśmy na nie, ale środek jednak odtrąca.
Jeśli chodzi o utratę wartości samochodu to również się zgadzam i żałuje, że 308 albo kia sportage w takim designie nie wyszła w 2020. Można byłoby sporo zaoszczędzić :(

Na innych forach ludzie przeważnie doradzają kia, bo niby jest najmniej awaryjna z tej całej trójki, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Tym bardziej, że są to nowe modele i może mają jakieś nowe i czekające na odkrycie kosztowne usterki :D .
RedPutron
Nowicjusz

15 Sty 2022, 16:59

Mały update.

Dzisiaj pojechaliśmy obejrzeć te modele i musze przyznać, że tak jak na zdjęciach to 308 jeszcze lepiej wygląda na żywo, ale niestety jest odczuwalna duża liczba plastików. Chyba, że wersja hybrydowa lub GT to ta ma już o wiele bardziej przyjemniejsze materiały. Niestety jednak miejsca w środku jest bardzo mało. Pozycja za kierownicą niezbyt komfortowa a sama zmiana jej położenia zasłania nam widok „zegarów”. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale nie siedzi się komfortowo jako kierowca.

Natomiast KIA była bardzo fajna i nie mam większych zarzutów, ale ponad 4.5m długości robi swoje i jest ona zdecydowanie za duża jak dla Nas. Jak ktoś lubi masywne duże auta to sportage przypadnie mu do gustu.

Ostatecznie wybór padł na mokkę gs-line z kilkoma dodatkami. Są tam również wyczuwalne plastiki, ale jest ich mniej porównując do 308 w allure pakiecie. Zdecydowanie więcej miejsca dla kierowcy i wygodniejsza pozycja. Ma się odczucie, że jest więcej wolnej przestrzeni dla wszystkich. Niestety, ale były tylko dwie dostępne mokki w salonie do obejrzenia ( full elektryk i gs-line). Zdecydowanie warto kupić w lepszym pakiecie, ponieważ zwykła wersja nie wygląda już tak fajnie. Czarne elementy w środku jak i na zewnątrz robią robotę( tym bardziej dach i maska).

Gdyby 308 miała więcej miejsca i więcej elementów miękkich w środku oraz lepsze pozycjonowanie kierownicy to pewnie zdecydowalibyśmy się na 308 a tak to o dziwo mokka była najlepsza.
RedPutron
Nowicjusz