Auto max do 40 tyś zł

10 Sty 2020, 18:02

Witam,

Planuję w najbliższym czasie wymianę auta. Chciałbym się Was poradzić w kierunku jakich marek i modeli się rozglądać.

Generalnie jeżdżę mało, około 5-6 tyś rocznie, głównie miasto + kilka razy w roku gdzieś dalej, więc raczej benzyniak. Warunek to 4/5 drzwi i żwawy silnik (powiedzmy od 120 KM w górę), żeby w miarę dobrze się zbierał :D

Rozglądałem się trochę i to co mi ostatnio wpadło w oko:

Mazda 6 II 2.0 MZR 155KM 2012 r.

Volkswagen Passat CC 2.0 TSI 200KM DSG 2010 r. (czytałem, że niezbyt udane te TSI?)

Citroën DS4 1 598 cm3 200KM 2012 r.

... a może coś zupełnie innego?

Z góry dzięki za pomoc.
pawelko5
Nowicjusz

10 Sty 2020, 18:16

pawelko5 napisał(a):Mazda 6 II 2.0 MZR 155KM 2012 r.

Niby spoko
pawelko5 napisał(a):Volkswagen Passat CC 2.0 TSI 200KM DSG 2010 r. (czytałem, że niezbyt udane te TSI?)

Raczej śmietnik, albo inaczej, silnik specjalnej troski. Kwestia tego czy chcesz ładować kasę w auto skoro tak mało jeździsz. Do tego koszty regeneracji DSG są nieciekawe.

pawelko5 napisał(a):Citroën DS4 1 598 cm3 200KM 2012 r

śmietnik

pawelko5 napisał(a):... a może coś zupełnie innego?

Zastanów się najpierw czego chcesz. Kupowanie auta klasy mazdy 6 do jazdy po mieście i tak śmiesznych przebiegów jest sporo na wyrost.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sty 2020, 18:34

Chodzi mi o to, żeby przede wszystkim uniknąć awaryjnych jednostek benzynowych, a jednocześnie wybrać coś dynamicznego.

Dużo najeździłem się już zawodowo i teraz chciałbym coś komfortowego, ale dającego frajdę z jazdy. Jestem otwarty tak na prawdę na wszystkie marki i modele jeśli tylko będą spełniały powyższe warunki. Jeśli np. Mazda z tym silnikiem jest dobrym autem, to dlaczego nie? Rozumiem, że przebieg mały, ale to nie znaczy chyba, że muszę tylko autobusami jeździć ;)
pawelko5
Nowicjusz

10 Sty 2020, 19:04

Chodzi mi o to, że zamiast takiej mazdy 6 2.0, która jest autem segmentu d (przestronnym, wygodnym itd) mógłbyś kupić np. kompaktową astrę j 1.4T. Będzie trochę mniejsza i mniej wygodna - tutaj pytanie czy potrzebujesz dużego i wygodnego auta na swoje potrzeby - ale za to młodsza, prawdopodobnie z mniejszym przebiegiem, będzie mniej palić przy takiej samej dynamice a w przypadku jakiejkolwiek awarii naprawa będzie tańsza.
Nie ma co ukrywać, że jeden i drugi to populusy więc kupowanie "sercem" nie ma tutaj miejsca :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Lut 2020, 15:30

Witam ponownie,

Przejrzałem trochę ogłoszeń i przymierzyłem się do kilku modeli. Gabarytowo Astra J jest ok, więc jak najbardziej może być. Ford Mondeo i Renault Laguna też super, więc na wszystkie ogłoszenia odnośnie tych modeli zwracam ostatnio uwagę.

Co powiecie o poniższym:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pawelko5
Nowicjusz

09 Lut 2020, 15:58

Wygląda spoko. Warto sprawdzić historię serwisu instalacji

BTW jeśli masz blisko na śląsk to jest tam jeden z niewielu polecanych komisów a zajmuje się głownie oplem car-mat
trzecii
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...