REKLAMA
Widam serdecznie,
Powoli zbieram się do kupna pierwszego auta. Prawko zdane w listopadzie, od miesiąca czy dwóch rozglądam sie za autami, i co tu dużo gadać, trochę się "zajarałem". Specka poniżej
= Budżet - Planuje wydać na auto 3-4 tysiące i liczę że inne koszta nie zjedzą mnie zbyt szybko.
= Rejon - Mieszkam w Warszawie więc w tej okolicy szukam, ale przeglądam oferty z odległością do 100-200 km.
= Użytkowanie - Mam w tej chwili dwa wyjścia, albo robić dojazdy do Park + Ride do nabjliższej stacji około 5km w jedną stronę dziennie + okazjonalny wyjazd do dziewczyny i z powrotem około 10km w jedną stronę, albo będę autem dojeżdżał raz na jakiś czas bezpośrednio do pracy około 30km łącznie ze staniem w korkach w jedną stronę. Jest to wschodnia część Wisły w Warszawie i lwia część przejazdu to trasa (Wał międzeszyński).
= Własne potrzeby - Naturalnie po przejrzeniu wieeelu tematów z poprzednich lat z podobnymi stawkami cenowymi, zdaje sobie sprawę że w tej cenie nie ma zbyt dużego wyboru wyposażenia, ba, nie ma nawet wyboru preferowanego modelu. Będzie to moje pierwsze auto więc nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego co w samochodzie jest ważne.
Dużym wymaganiem dla mnie będzie niski koszt eksploatacji, czyt. naturalnie łatwiej będzie patrzeć jak dzieki LPG znika z konta 300 zł a nie 600 zł miesięcznie.
Jeżeli chodzi o modele i typy nadwozia, preferuje samochody małe i średnie, żadne kombi czy SUV-y. Jeżeli chodzi o przykładowe modele które wpadły mi w oko, są to:
Civic VI, najlepiej z 1.5 E-VTEC w LPG (ze względu na spalanie)
A moim chwilowym marzeniem jest dostać w ręce Asterkę G w gazie z odpowiednim silnikiem.
Zaraz obok Hondy Accord.
Jezeli chodzi o wielkość silnika, tak jak pisałem, nie znam swoich wymagań bo jedyne auto jakim jezdziłem to Hyundai I30 z egzaminu i Smart zdaje sie 0.9 w automacie.
Staram się być otwarty na propozycję, ale chciałbym przeskoczyć ten najniższy poziom samochodów typu Seicento.
Ostatnia rzecz, oferty przeglądam "rekreacyjnie" codziennie, mam też ustawionych kilka filtrów na odpowiednie modele które przeglądam w wolnym czasie, jednak sam zakup planuje dopiero na za kilka tygodnii w przód, chyba że coś się zmieni.