Auto - Mazowieckie - do 4000 zł - LPG

21 Lut 2019, 18:42

Widam serdecznie,
Powoli zbieram się do kupna pierwszego auta. Prawko zdane w listopadzie, od miesiąca czy dwóch rozglądam sie za autami, i co tu dużo gadać, trochę się "zajarałem". Specka poniżej

= Budżet - Planuje wydać na auto 3-4 tysiące i liczę że inne koszta nie zjedzą mnie zbyt szybko.
= Rejon - Mieszkam w Warszawie więc w tej okolicy szukam, ale przeglądam oferty z odległością do 100-200 km.
= Użytkowanie - Mam w tej chwili dwa wyjścia, albo robić dojazdy do Park + Ride do nabjliższej stacji około 5km w jedną stronę dziennie + okazjonalny wyjazd do dziewczyny i z powrotem około 10km w jedną stronę, albo będę autem dojeżdżał raz na jakiś czas bezpośrednio do pracy około 30km łącznie ze staniem w korkach w jedną stronę. Jest to wschodnia część Wisły w Warszawie i lwia część przejazdu to trasa (Wał międzeszyński).
= Własne potrzeby - Naturalnie po przejrzeniu wieeelu tematów z poprzednich lat z podobnymi stawkami cenowymi, zdaje sobie sprawę że w tej cenie nie ma zbyt dużego wyboru wyposażenia, ba, nie ma nawet wyboru preferowanego modelu. Będzie to moje pierwsze auto więc nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego co w samochodzie jest ważne.

Dużym wymaganiem dla mnie będzie niski koszt eksploatacji, czyt. naturalnie łatwiej będzie patrzeć jak dzieki LPG znika z konta 300 zł a nie 600 zł miesięcznie.

Jeżeli chodzi o modele i typy nadwozia, preferuje samochody małe i średnie, żadne kombi czy SUV-y. Jeżeli chodzi o przykładowe modele które wpadły mi w oko, są to:
Civic VI, najlepiej z 1.5 E-VTEC w LPG (ze względu na spalanie)
A moim chwilowym marzeniem jest dostać w ręce Asterkę G w gazie z odpowiednim silnikiem.
Zaraz obok Hondy Accord.
Jezeli chodzi o wielkość silnika, tak jak pisałem, nie znam swoich wymagań bo jedyne auto jakim jezdziłem to Hyundai I30 z egzaminu i Smart zdaje sie 0.9 w automacie.

Staram się być otwarty na propozycję, ale chciałbym przeskoczyć ten najniższy poziom samochodów typu Seicento.

Ostatnia rzecz, oferty przeglądam "rekreacyjnie" codziennie, mam też ustawionych kilka filtrów na odpowiednie modele które przeglądam w wolnym czasie, jednak sam zakup planuje dopiero na za kilka tygodnii w przód, chyba że coś się zmieni.
Vendesum
Obserwowany

21 Lut 2019, 20:02

Vendesum napisał(a):= Rejon - Mieszkam w Warszawie więc w tej okolicy szukam, ale przeglądam oferty z odległością do 100-200 km.

Pojedziesz oglądać takie auto 200km i z 4000 budżetu zrobi się 3700, kolejne auto, kolejny minus i okaże się, że na zakup niewiele zostaje.
Przy takich strupkach nie opłaca się ruszać dalej niż 30-50km od domu.

Vendesum napisał(a):Jeżeli chodzi o modele i typy nadwozia, preferuje samochody małe i średnie, żadne kombi czy SUV-y. Jeżeli chodzi o przykładowe modele które wpadły mi w oko, są to:.....

Jeśli zaczniesz szukać konkretnego modelu lub co gorsza z konkretnym silnikiem w tym budżecie to nic nie kupisz. Patrz przede wszystkim na stan techniczny ze szczególnym uwzględnieniem korozji (a tutaj w chądzie i astrze jest problem - btw astra za 4k w gazie będzie śmietnikiem). Liczą się dwa komplety opon czy długie ubezpieczenie bo przy tej kasie stanowi to spory % wartości auta.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lut 2019, 22:14

Masz mały budżet żeby wybrzydzać co Ci się podoba a co nie albo co chcesz kupić..
Druga sprawa to odległość szukania,przy tak tanich strupkach nie ma sensu jechać dalej jak 50km zresztą wspomniał już o tym poprzednik..

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - silnik ma problemy z zamarzającą odmą ale jeśli faktycznie od nowości w jednych rękach to warto dopytać czy były z tym problemy a przebieg też autentyczny (napis total przy przebiegu).
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko oc się kończy.
[link do oferty na Olx wygasł] - przy tym budżecie musisz akceptować jakiekolwiek rysy czy wgniecenia.

Wiem że nie mają lpg ale w tak tanich autach będzie albo stara instalacja albo silnik na wykonczeniu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012