Witam wszystkich i liczę na pomoc szanownych forumowiczów w poszukiwaniu auta dla mnie.
Budżet: 20-25 tys (to absolutne max). Jeśli ktoś zaproponuję auto za 18 - też oczywiście mile widziane.
Rejon: Warszawa
Użytkowanie: 90% miasto, 10% trasa.
Własne potrzeby:
Przez 5 lat (prawko od 6 lat) poruszam się Almerą n15 1.4 pb i pewnie jeździłbym nim dalej gdyby nie rdza, która zjadła już większość samochodu
![Uśmiechnięty :)]()
Szukam auta dla max 2 osób, n15 wiozlem osobę z tyłu tylko 2x. Sam jestem osobą puszystą i mam 184cm. Najchętniej trzydrzwiowe i hatchback. Myślę, że jedyny wybór przy moim przebiegu (6-8 tys rocznie) to benzyna.
Nie mam absolutnie zapędów sportowych, nie mam ulubionej marki, nie należę do fanów wielkich samochodów. Wolę 5 letnie Renault niż 10 letniego VW.
Ostatnio byłem w większym komisie, gdzie miałem okazję posiedzieć w kilku samochodach i wyrobić sobie opinię o danych modelach. Opiszę to, aby ułatwić Wam ewentualne propozycje.
Fabia 2 po fl: świetne auto, zaskoczyło mnie wygodne wsiadanie i ergonomia, wiem, że ma opinię dziadkowozu (ja mam 30 lat), ale to akurat mnie nie razi. Niestety 5drzwiowa i głównie auta poflotowe.
Clio 3: wielkie zaskoczenie, wygodne, ergonomiczne i pasuje mi w zasadzie pod każdym względem, zastanawia mnie tylko czy nie jest zbyt delikatne na nasze drogi i czemu tak mało ich jeździ? Można wyrwać dość młode i dobrze wyposażone.
Polo 4 po fl: dość ciasne, ale nie ma tragedii, w zasadzie wszystko na swoim miejscu jak to u VW. Trochę prawa noga zawadzała mi o panel środkowy, w innych autach tego nie było.
Megane 2: absolutnie nie moja bajka, ani w środku, ani z zewnątrz.
Citroen: siedziałem w kilku i żaden mi nie podszedł.
I30: ciekawe auto, z zewnątrz i wewnątrz, obawiam się tylko serwisu i kosztów, niestety tylko 5d.
Corsa d: jest nieźle, ale bez rewelacji:
Astra 3 GTC: bardzo ciekawe autko, myślę tylko czy uda mi się znaleźć dobry egzemplarz w tej cenie.
Yaris 2: wygodne i fajne, ale przez wygląd odpada.
Jestem otwarty też na inne marki i modele, ciekaw jestem 207.
Przede wszystkim priorytetem jest trwałość i niezawodność, nie chciałbym za rok znaleźć ognisk korozji (uczulenie po n15), najrozsądniejszy silnik to chyba 1.4, większego nie potrzebuję, a o mniejszych czytałem tylko złe opinie. Wymagania jako konieczne: wspomaganie, klima, abs. W zasadzie nic więcej nie potrzebuję, ale jeśli będzie: super!
Z góry dziękuję za podpowiedzi i dyskusję, będę ją śledził i udzielał się w temacie. Bardzo na Was liczę.
![Rolling Eyes :roll:]()