Auto miejskie 20000-25000 dla max 2 osób.

20 Mar 2014, 23:13

Witam wszystkich i liczę na pomoc szanownych forumowiczów w poszukiwaniu auta dla mnie.
Budżet: 20-25 tys (to absolutne max). Jeśli ktoś zaproponuję auto za 18 - też oczywiście mile widziane.
Rejon: Warszawa
Użytkowanie: 90% miasto, 10% trasa.
Własne potrzeby:
Przez 5 lat (prawko od 6 lat) poruszam się Almerą n15 1.4 pb i pewnie jeździłbym nim dalej gdyby nie rdza, która zjadła już większość samochodu :)
Szukam auta dla max 2 osób, n15 wiozlem osobę z tyłu tylko 2x. Sam jestem osobą puszystą i mam 184cm. Najchętniej trzydrzwiowe i hatchback. Myślę, że jedyny wybór przy moim przebiegu (6-8 tys rocznie) to benzyna.
Nie mam absolutnie zapędów sportowych, nie mam ulubionej marki, nie należę do fanów wielkich samochodów. Wolę 5 letnie Renault niż 10 letniego VW.
Ostatnio byłem w większym komisie, gdzie miałem okazję posiedzieć w kilku samochodach i wyrobić sobie opinię o danych modelach. Opiszę to, aby ułatwić Wam ewentualne propozycje.
Fabia 2 po fl: świetne auto, zaskoczyło mnie wygodne wsiadanie i ergonomia, wiem, że ma opinię dziadkowozu (ja mam 30 lat), ale to akurat mnie nie razi. Niestety 5drzwiowa i głównie auta poflotowe.
Clio 3: wielkie zaskoczenie, wygodne, ergonomiczne i pasuje mi w zasadzie pod każdym względem, zastanawia mnie tylko czy nie jest zbyt delikatne na nasze drogi i czemu tak mało ich jeździ? Można wyrwać dość młode i dobrze wyposażone.
Polo 4 po fl: dość ciasne, ale nie ma tragedii, w zasadzie wszystko na swoim miejscu jak to u VW. Trochę prawa noga zawadzała mi o panel środkowy, w innych autach tego nie było.
Megane 2: absolutnie nie moja bajka, ani w środku, ani z zewnątrz.
Citroen: siedziałem w kilku i żaden mi nie podszedł.
I30: ciekawe auto, z zewnątrz i wewnątrz, obawiam się tylko serwisu i kosztów, niestety tylko 5d.
Corsa d: jest nieźle, ale bez rewelacji:
Astra 3 GTC: bardzo ciekawe autko, myślę tylko czy uda mi się znaleźć dobry egzemplarz w tej cenie.
Yaris 2: wygodne i fajne, ale przez wygląd odpada.
Jestem otwarty też na inne marki i modele, ciekaw jestem 207.
Przede wszystkim priorytetem jest trwałość i niezawodność, nie chciałbym za rok znaleźć ognisk korozji (uczulenie po n15), najrozsądniejszy silnik to chyba 1.4, większego nie potrzebuję, a o mniejszych czytałem tylko złe opinie. Wymagania jako konieczne: wspomaganie, klima, abs. W zasadzie nic więcej nie potrzebuję, ale jeśli będzie: super!
Z góry dziękuję za podpowiedzi i dyskusję, będę ją śledził i udzielał się w temacie. Bardzo na Was liczę. :roll:
tormen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: Almera n15
Paliwo: Benzyna

20 Mar 2014, 23:20

Zamiast Punto II fl zobacz na Grande Punto 1.4 i w stronę tego bym szedł. Jest to większy mieszczuch, na trasach daje rade, nie meczysz się bardzo, do miasta okej bo wszędzie zaparkuje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Mar 2014, 23:25

kon146 napisał(a):I30: ciekawe auto, z zewnątrz i wewnątrz, obawiam się tylko serwisu i kosztów, niestety tylko 5d.

serwis jest tani więc nie masz czego się obawiać
zawsze możesz zerknąć też na i20
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Mar 2014, 23:49

WIELKE dzięki, do grande punto postaram się przymierzyć, z i20 zrobię to samo. Czy moglibyście Panowie jeszcze wypowiedzieć się na temat modeli o których wspomniałem w pierwszym poście?
tormen
Nowicjusz

21 Mar 2014, 12:07

Fabia należy właśnie unikać aut po flocie jak sam zauważyłeś i silników TSI, bo to jednorazówki. Niestety nie wiem jaki silnik jest najlepszy do tego auta.
Clio III - bardzo dobre auto. Jest to pierwszy model Renault, który wykonał wyrażny skok do góry pod względem jakości. Mało tego u nas jeździ, bo to francuz, a Polacy uwielbiają niemieckie auta.
Polo awaryjne auto nie warte swojej ceny. W teście długodystansowym Auto Świata na 100tys. km zajęło miejsce na końcu stawki.
Megane II - tutaj lubi po szwankować elektryka. To jest jeden z modeli przez których Renault musi odbudowywać renomę taki autami jak właśnie Clio III
Corsa D to to samo co Grande Punto tylko w innym opakowaniu z lepszym wykończeniem
Astra III GTC - możesz spokojnie szukać auta w tej cenie, dobre silniki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Mar 2014, 00:32

Wotam ponownie, dzięki dzida za odpowiedzi, są dla mnie bardzo cenne.
Byłem dziś w innym komisie i to co próbują wciskać ludziom powinno być karalne. Może troche przesadziłem, ale moim zdaniem jeśli ktoś pisze i podkreśla "bezwypadkowy" a np. w ASO na przeglądzie przedsprzedażowym wyjdzie, że to auto jest zrobione z trzech to handlarz powinien oddać i kase ASO i klientowi za dojazd. :angry:
Wracając do sedna: Clio III ciężko znaleźć z silnikiem 1.4 :( ale słyszałem o jakiejś doładowanej jednostce benzynowej 1.2. Nie wiecie jak sprawuje się ten silnik, czy on ma symbol TCE? Clio zdecydowanie dodałem do kręgu poszukiwań.
Astry są zacne, ale gdzie nie spojrzę to duże przebiegi, o ile Clio mają do 100k tak GTC najczęściej grubo ponad 100k.
Dzwoniłem dziś spytać w Oplu i Skodzie ile kosztuje przegląd przedsprzedażowy. W jednym i drugim niecale 400zł za całość. Sporo, ale chyba warto.
Wy pewnie kupowaliście auta kilkukrotnie - czy taki przegląd wystarczy, czy należy jeszcze zawołać rzeczoznawcę, podjechać na policję, aby sprawdzić czy nie jest kradziony czy jeszcze jakieś kroki?
tormen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wodorowa Toyota Mirai we flocie ADAC
    Niemiecki automobilklub ADAC powiększył swoją flotę o wodorowo-elektryczną Toyotę Mirai. Sedan zasilany ogniwami paliwowymi będzie na co dzień używany przez pracowników klubu w północnej Bawarii. Samochód ...

22 Mar 2014, 10:55

Dlatego najlepiej szukać auta z prywatnych rąk :ok: Na przebieg nie patrz bo i tak połowa aut pewnie kręcona.. a przebiegiem się nie jeździ :) Co z Grande Punto :?: A te jednostki TCE to jednorazówki..
Koniu
Forumowicz VIP

23 Mar 2014, 00:02

Hej, siedziałem dziś w grande punto, coś niestety nie tak, nawet czcionka zegarów nie bardzo, jakieś takie poczucie, że jest delikatne. Ciekawe, nieprzeciętne, ale chyba nie dla mnie. Wszędzie gdzie nie wejdę w ogłoszenia to 95% aut jest z komisów, a tych boję się jak ognia. Może znacie jakieś strony lub gazety z ogłoszeniami, gdzie głównie są prywatne? Pewnie tu nie można, więc poproszę na priv. Ponieważ sam sobie z tematem nie poradzę to szukam w necie doradców i rzeczoznawców, którzy za kasę są w stanie wyszukać i pomóc. Myślę, że taka inspekcja + ASO danej marki są gwarancją.
tormen
Nowicjusz

23 Mar 2014, 08:12

Zobacz na tablicy, tam jest często od prywatnych użytkowników.
Koniu
Forumowicz VIP