Auto miejskie do 8tys

31 Paź 2021, 12:40

Duży plus że napisał o sprężarce, a nie że do nabicia. Możliwe że powie szczerze co jest do zrobienia :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Lis 2021, 01:17

Niby tak ale świeżo wymieniony rozrząd,olej,filtry,wydech i leci na sprzedaż? No chyba że dziwnym trafem trafiło się inne pewne auto do kupienia..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lis 2021, 07:42

Barol napisał(a):Niby tak ale świeżo wymieniony rozrząd,olej,filtry,wydech i leci na sprzedaż? No chyba że dziwnym trafem trafiło się inne pewne auto do kupienia..

Wprowadzasz niepotrzebny ferment. Wymienione są inwestycje bez roboty pewnie za niebotyczne 1k.gdzie nie wiemy kiedy dokładnie byly zrobione i czy może ktoś sam je zrobił. Do tego jak altetnator by Ci poleciał to co byś zrobił nawet jeden dzień przed sprzedażą? Wymiana potrwa pewnie 1g.
A skąd wiesz że yariska nie wytargał z tym usterkami za 5k albo za 4,5 włożył 1k w graty, sam to ogarnął i po pół roku sprzeda bez podatku i z plusem 1k. Więc pojeździł za darmoszkę i tyle. Chciałbyś tak ?
Bo ja chciałbym. Zresztą tak robie tylko w większych odstępach czasu bo wszędzie montuje lpg i chciałbym go trochę odjeździć.

Klimy nie robił bo pewnie trzeba jednorazowo wydać z 600-1000zł.i może mu nie potrzebna.

Ogólnie do sprawdzenia rdza progów, podłogi, wlewu paliwa. Do wymiany mogą być silentbloki przednich wahaczy około 70zł szt.+robota, hamulce do przejrzenia bo mogą stać, tarcze kotwiczne... to są zwyczajowe usterki reszta zależy od poprzednika (kierowcy) i jego jazdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2021, 10:40

Barol napisał(a):Niby tak ale świeżo wymieniony rozrząd,olej,filtry,wydech i leci na sprzedaż? No chyba że dziwnym trafem trafiło się inne pewne auto do kupienia..

Dlatego jak sprzedawałem auto z podobną historią to od razu napisałem, żeby nie dzwonić "ooo tyle Pan wymienił i sprzedaje? OSZUST!"
galakty
Forumowicz VIP

01 Lis 2021, 12:29

Ale ogarniacie, że są ludzie dla których świeżo zrobiony rozrząd to np. 2 lata temu? Albo opony w bardzo dobrym stanie mają po 8 lat tylko sporo bieżnika? Zupełnie jak mieszkanie po generalnym remoncie 10 lat temu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lis 2021, 20:46

Panowie dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc. yariska kupiona za 6k. Autko naprawdę zadbane nie rdzewieje w środku czyściutko jeździła żona przez 7 lat 70tys km zrobila samochód był z Francji pierwszy właściciel w Polsce. Co do rozrządu to gościu mówił że miał wystawić za 4,5k bez roboty ale zepsuł mu się alternator i poszedł do mechanika i porobił już wszytko tzn. rozrząd+ olej wsadził 1,2k i wystawił drożej. Mówi że na rozrządzie przejechane 200km czyli jak podjadę do mechanika to jest to w stanie sprawdzić czy rzeczywiscie tak jest? Yariska na łańcuszku to łańcuszki rozrządu też się wymienia? I teraz mam parę pytań:
1) czy warto ją zakonserwować i ile taka konserwacja kosztuje?
2) ile może kosztować ta sprężarka od klimatyzacji?
3) piszczy przy hamowaniu co to może być?
witekgo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Opel astra II
Silnik: 2.0dti 101km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 w testach Euro NCAP otrzymało 5 gwiazdek
    Audi A3 otrzymało od jurorów Euro NCAP pięć gwiazdek. Najwyższą ocenę model A3 dostał za ochronę kierowcy i pasażera siedzącego z przodu, w teście zderzeniowym przednim i bocznym. Również dzieci są bezpieczne ...
    Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...

01 Lis 2021, 21:18

witekgo napisał(a):1) czy warto ją zakonserwować i ile taka konserwacja kosztuje?

Darowałbym sobie, albo samemu coś machnął

witekgo napisał(a):2) ile może kosztować ta sprężarka od klimatyzacji?

Warto poszukać używek, max 150 zł zapłacisz + robocizna

witekgo napisał(a):3) piszczy przy hamowaniu co to może być?

Klocki, nawet nowe potrafią piszczeć, ale zajrzyj jak tam hamulce, bo może coś do wymiany.
Gość114260

01 Lis 2021, 21:28

quel napisał(a):Warto poszukać używek, max 150 zł zapłacisz + robocizna
nie nie warto bo kupisz cieknący szrot i gaz ucieknie po 2 tyg a finalnie i tak kupisz nowy i będziesz 500 w plecy. Kupuj nowy lub oddaj swój do regeneracji o ile jest co regenerować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2021, 21:44

Zabezpieczenie odpuść chyba że chcesz długo jeździć.
Rozrząd odpuść bo należy do trwałych i w sumie nie wiem po co był robiony.

Klima licz hmmm myślałem że około 1k ale popatrzyłem na kompresory z allegro i może być sporo.

A heble konserwacja.

Zobacz czy cd działa :D
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2021, 22:17

Kao napisał(a):nie nie warto bo kupisz cieknący szrot i gaz ucieknie po 2 tyg a finalnie i tak kupisz nowy i będziesz 500 w plecy

Też tak myślałem, ale nie wierzę w regenerację i zamienniki. Kupowałem już używaną pompę wspomagania oraz wspomnianą sprężarkę i wszystko działało.
Gość114260

02 Lis 2021, 08:32

quel napisał(a):ale nie wierzę w regenerację i zamienniki

Z regenerowanymi gratani nie jest źle o ile są dobrze zregenerowane :ok:
szybki
Moderator - Tuning

02 Lis 2021, 13:32

quel napisał(a):Też tak myślałem, ale nie wierzę w regenerację i zamienniki.
a ja wierzę bo dość często korzystam z takowych usług czy części. Oczywiście mozesz trafic na sprawna używke ale jezeli nie? W przypadku pompy wspomy luz bo wykręcasz i wkrecasz w przypadku kompresora ponosisz spore koszta uruchomienia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2021, 13:59

Po co dywagować, lepiej jechać do serwisu klimatyzacji i niech ocenią.

Dużo też zależy od tego ile chce tym autem jeździć i ile zarabia, jednego zaboli 500 zł, drugi machnie ręką.
galakty
Forumowicz VIP

02 Lis 2021, 20:19

Panowie mam jeszcze jedno pytanko ile mam czasu na przerejestrowanie samochodu i opłacenie w urzędzie skarbowym od dnia zakupu?
witekgo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Opel astra II
Silnik: 2.0dti 101km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

02 Lis 2021, 20:39

Skarbowy 14 dni