Nowy Hyundai i30/Ford Fiesta

30 Sie 2021, 08:56

Witam,

Od dłuższego czasu jestem posiadaczem używanych aut, wiec wymarzyłem sobie pierwszy samochód z salonu.
Moj wybór padł na odświeżonego Hyundai’a i30 110 KM 1.5 DCI.
Rozważam również Forda Fiestę ale mam wątpliwości co do silnika Ecoboost.
Do pracy dojeżdżam w obie strony ok. 100 km, wiec miesięcznie mogę wykręcić nawet 3500 km przebiegu.
Wiem, ze w tym przypadku Diesel sprawdziłby się bardziej, jednak wykracza to juz daleko poza moj przedział cenowy.
Czy ktoś posiada ten model? Jak wyglada spalanie na trasie i komfort jazdy? Domyślam się ze demonem prędkości ten samochód nie będzie, ale moje trasy i tak opierają się o wiele wiosek gdzie w większości jest ograniczenie do 50km.
Czy w ogóle polecacie zakup samochodu w salonie? (rozważam wkład własny + kredytowanie w ratach miesięcznych) Czy późniejsze opłaty są bardzo wygórowane?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, ze samochód dużo straci na wartości, ale zamierzam nim trochę pojeździć :)
Nie ukrywam, ze Hyundai przekonuje mnie również dlatego, ze daje 5 letnia gwarancje bez limitu km. Tylko pytanie co obejmuje taka gwarancja?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za Wasza pomoc
pietrex
Nowicjusz

30 Sie 2021, 14:49

pietrex napisał(a): Czy późniejsze opłaty są bardzo wygórowane?
Samochód na gwarancji musisz serwisować w ASO. Policz sobie wszystkie serwisy i ile będzie Cie to kosztowało oprócz kupna samochodu. Warto zrobić sobie taka kalkulację przed kupnem bo niektórzy później szeroko otwierają oczy że to wszystko jeszcze tyle kosztuje.

Jaki masz wkład własny który mógłbyś przeznaczyć na samochód i drugie pytanie za ile liczyłeś kupić nowe auto w salonie?

pietrex napisał(a):Moj wybór padł na odświeżonego Hyundai’a i30 110 KM 1.5 DCI.
Nie wiem czy diesla kupno nowego diesla jest dobrym wyborem, patrząc nawet na dwa, trzy lata w przód.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2021, 17:35

Rokiko napisał(a):
Jaki masz wkład własny który mógłbyś przeznaczyć na samochód i drugie pytanie za ile liczyłeś kupić nowe auto w salonie?

W symulacji ~ samochód po rabacie 80tys. wpłata własna 30 tys.
Pożyczka leasingowa 60 rat po 1000 zł.
Trochę to jednak dużo wychodzi bo po 5 latach ponad 10tys. prowizji dla banku.

Nie ukrywam, ze ten model podoba mi się najbardziej, tylko chciałem się ze wszystkim zmieścić w 75, góra 80tys.
Czy w trakcie wyprzedaży pojawiają się ciekawsze oferty? Ogólnie Hyundai nie ma dużo wyprodukowanych aut, wiec pewnie nie ma co liczyć na jakieś wielkie upusty…

Do tego jeszcze serwisy ASO co 15 tys i tez suma robi się ładna :)

Może jednak rozejrzeć się za innym modelem?
pietrex
Nowicjusz

30 Sie 2021, 17:39

Leasing się bierze żeby mieć korzyści podatkowe, które musisz sobie wliczyć w całkowity koszt transakcji
Jak cię serwisy w aso przerażają czy 10k kosztów na 5 lat to się nie szykuj na zakup nowego auta. Pomyślałeś o utracie wartości? Wyłożysz przez 5 lat te załóżmy 80-90 a umowę skończysz z autem wartym może 40 przy takich przebiegach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2021, 19:39

franccc napisał(a):Leasing się bierze żeby mieć korzyści podatkowe, które musisz sobie wliczyć w całkowity koszt transakcji
Jak cię serwisy w aso przerażają czy 10k kosztów na 5 lat to się nie szykuj na zakup nowego auta. Pomyślałeś o utracie wartości? Wyłożysz przez 5 lat te załóżmy 80-90 a umowę skończysz z autem wartym może 40 przy takich przebiegach

O utracie wartości w ogóle nie myślę, bo auta nie zamierzam sprzedawać za kilka lat, tylko chciałbym nim trochę pojeździć.
Kosztowo raczej patrzę w kierunku czy ten konkretny model jest warty tych pieniędzy i czy w podobnym przedziale cenowym nie znalazłbym czegoś „lepszego”.
Hyundai i30 podoba mi się wizualnie i zachęca mnie 5 letnia gwarancja bez limitów kilometrów. Jak będę serwisował w ASO to w najgorszym wypadku jak coś sie będzie działo z silnikiem przy takich przebiegach, gwarancja powinnna to objąć.
pietrex
Nowicjusz

30 Sie 2021, 19:53

Przeglady i ubezpieczenie hyundaia nie będą zbyt wielkie, pewnie coś koło 3 tys rocznie.
Silnikiem nie ma co się przejmować, to wolnossąca benzyna.
Moim zdaniem I-30 to dużo lepszy wybór, niż Fiesta, tym bardziej, że na długi czas i duży przebieg.
A silnik ma kod DPI, nie DCI- Dual Point Injection- Podwójny rodzaj wtrysku, pośredni i bezpośredni.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Iron Drift King - drifting dotarł do… kopalni!
    Drifting podbija świat. Ta nietypowa dyscyplina motorsportu dociera do różnych zakątków globu. W ostatni weekend zawitała nawet do dawnej kopalni odkrywkowej w Niemczech. Drugie miejsce na międzynarodowych zawodach ...

29 Paź 2021, 12:47

Moim zdaniem wygrywa Ford Fiesta i marce Ford jestem wierny do wielu, wielu lat. Ma dopracowane wnętrze, kompaktowe wymiary i jest on niezwykle zwrotny.
marcel0422
Nowicjusz

29 Paź 2021, 13:37

To że jesteś wierny marce nie znaczy że w tym przypadku Fiesta będzie lepsza od Hyundaia :)

yeti65 napisał(a):A silnik ma kod DPI, nie DCI- Dual Point Injection- Podwójny rodzaj wtrysku, pośredni i bezpośredni.
Raczej jest to Dwuportowy wtrysk wielopunktowy paliwa oznacza łącznie 8 wtryskiwaczy na 4 cylindry. Więcej opisałem tu
jaki-olej-do-hyundai-i30-2021-rok-silnik-1-5-dpi-vt127230-15.htm#p821828
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Paź 2021, 18:27

Być może, nie będę się kłócił. Zasugerowałem się pojawiającymi się w ostatnim czasie właśnie takimi "hybrydowymi" rodzajami wtrysku- Eclips Cross, ma takowy, a i VAG pracował nad czymś podobnym.
A i dziennikarze wprowadzają sporo zamętu.
http://dodaj-gazu.pl/hyundai/silnik-1-5-dpi/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lis 2021, 13:06

Ja po miesiącu testów ,czytania tysięcy artykułów itp wybrałem nowy Hyundai i30 1,5 dpi 110 km w wersji comfort w przyszłym tygodniu odbieram . Nie chciałem żadnych turbin ,filtrów cząstek stałych i silników typu kosiarki ...nie interesowały mnie 2-3 letni BMV czy AUDI , auto miało być na gwarancji i nie sprawiać problemów , tu akurat dopiero się okaże po czasie ;) .

pzdr Tomek
maszekto1
Nowicjusz