Auto "miejskie", nowe - jakie kupić?

03 Kwi 2015, 10:08

O Oplu też nic powiedzieć nie można, silnik 1.4 to sprawdzona konstrukcja. Stara Corsa była dobra, ta jest ciut większa. Ponoć ma lepsze wykończenie w środku i lepiej trzyma się drogi. Stara nie cierpiała już na korozję, zresztą już C nie miała problemów więc ta też nie będzie miała.

Fiestą też się przejedź jak masz możliwość i obadaj te przyciski. :ok:

Rio w wersji sedan będzie potem trudno sprzedawalne tj. Albea. Ale jak się podoba to można zobaczyć :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Kwi 2015, 10:14

przywoj napisał(a):Tak ale chyba jednak ma cos z poprzednika

pozostały tylko silniki i skrzynie biegów, bo reszta jest całkiem nowa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Kwi 2015, 10:17

Koniu napisał(a):Rio w wersji sedan będzie potem trudno sprzedawalne tj. Albea. Ale jak się podoba to można zobaczyć
tu masz 100% racji dlatego jednak Rio wyeliminowałem z listy, podobnie jak skody.
Wykończenie w środku nowej Corsy (OH czy jak tam to w reklamach nazywają) jest naprawdę w porządku, maja tez tam taka fajna opcje felg stalowych strukturalnych z kołpakami dokładnie pokrywającymi się z felga i całość sprawia wrażenie felgi aluminiowej (nabrałem się początkowo na to) dopłata za to 1000zł. Jak w Corsie jest z awaryjnością tak do np. 100 000km?
Zrobiłem sobie takie zestawienie autek z tego segmentu to może go to wrzucę - może być przydatne.
dzida napisał(a):pozostały tylko silniki i skrzynie biegów, bo reszta jest całkiem nowa
Czyli zawieszenie np. jest też nowe? A problemy np. z ocieraniem klamek o lakier są z likwidowanie?
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 11 1987
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault Megane Limited
Silnik: 1.6 16V 110KM
Rok produkcji: 2015

03 Kwi 2015, 10:19

Ocieranie klamer zlikwidowano już w modelu po liftingu. Nowa generacja nie będzie na to cierpiała, bo producent tamtą wpadkę naprawiał w ramach gwarancji bezpłatnie nawet jak się nie jeździło na przeglądy do ASO.
Zawias podobny konstrukcyjnie ale inaczej skonfigurowany jeśli chodzi o prowadzenie, Podobnie układ kierowniczy.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Kwi 2015, 10:22

A jak jest w tym i20 z ta gwarancją 5 letnia bez ograniczeń, czy nie jest tak ze np. elementy typu drążki kierownicze itp. maja ograniczenie do 1 roku, lu jakiegoś przebiegu? W KIA np. z tych 7 lat tak naprawdę jak się wczytałem to to co istotne jest chyba do 3 lat lub jakiegoś limitu ograniczone.
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 10:29

przywoj napisał(a):czy nie jest tak ze np. elementy typu drążki kierownicze itp. maja ograniczenie do 1 roku, lu jakiegoś przebiegu?

śpiewka ludzi, którzy upierają się, że niemieckie auta są wspaniałe i dlatego mają... 2 lata gwarancji :mrgreen: Szkoda, że spory procent nawet nie może przejeździć tego okresu spokojnie :D
5 lat w Hyundaiu dotyczy klientów prywatnych. Jak auto będzie pracować (czyli na firmę) masz 3 lata. Nie masz limitów km więc jak zrobisz pół miliona to dalej będziesz mieć gwarancję. Na elementy eksploatacyjne masz 2 lata, czyli np. akumulator, tarcze. Silnik, skrzynia biegów i całe przeniesienie napędu masz 5 pełnych lat. Ojcu padł akumulator, ponieważ nie zamykał auta w garażu na noc i wymienili mu za darmo, mimo, że miał ponad 2 lata i była to wina użytkownika. Jakieś wady produkcyjne albo wpadki (np. coś się poluzuje, urwie czy pęknie) też jest 5 lat.
W dodatku 5 lat assistance więc jak auto Ci nie zapali albo padnie to za darmo masz lawetę, nocleg itp na terenie całej Europy.
W Kii jest 7 lat ale ograniczone limitem do 150tys. km, dlatego w Hyundaiu gwarancja lepiej wypada w ocenie wielu osób.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepowtarzalny Opel ADAM w modnym segmencie A
    Opel ADAM niewielki pojazd o długości zaledwie 3,7 i szerokości 1,97 metra (wraz z lusterkami bocznymi) oferuje praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie zaspokajania indywidualnych potrzeb użytkowników. Na ...
    Audi SQ5 TDI - silnik V6 diesel Biturbo o mocy 313 KM
    Silnik 3.0 TDI z podwójnym turbodoładowaniem generuje olbrzymią moc 230 kW (313 KM), a jego maksymalny moment obrotowy wynosi 650 Nm i jest dostępny od 1450 do 2800 obr/min. Audi SQ5 TDI dostępne jest na rynku od 2013 ...

03 Kwi 2015, 10:50

Dzięki - widzisz to jest cenna informacja od kogoś kto to na własnej, że tak powiem skórze przerobił ;)
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 11:45

W Corsie awaryjność jest niska o ile weźmiesz normalny silnik czyli nie 1.0, 1.2. Ten 1.4 co Ci wyżej podałem będzie okej. Spokojnie przejedzie 200 000 jakie planujesz :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

03 Kwi 2015, 16:30

Koniu napisał(a):W Corsie awaryjność jest niska o ile weźmiesz normalny silnik czyli nie 1.0, 1.2. Ten 1.4 co Ci wyżej podałem będzie okej. Spokojnie przejedzie 200 000 jakie planujesz

O widzisz to jest też cenna informacja, a jeśli bym brał to właśnie z takim silnikiem, a jak zawieszenie w tym autku, wiesz coś na ten temat?
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

03 Kwi 2015, 17:20

W Corsie D często padały łączniki stabilizatora, tu nie wiem jak będzie bo pozmieniali w tym zawieszeniu trochę. Corsa D tak samo nie była super komfortowa na tle innych mieszczuchów. Najlepiej sie przejechać i zobaczyc. :)
Koniu
Forumowicz VIP

12 Kwi 2015, 10:05

Poanalizowałem różne autka będące w zasięgu mojego zainteresowania i ująłem to w formie tabelki - może się przyda też innym mającym podobny problem z wyborem, nie powiem żebym był bliższy decyzji co do wyboru ;)
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

12 Kwi 2015, 10:14

Fiesta nie ma klimy? :o Porażka..
Kia Rio ma dużo atutów, mocny silnik. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

12 Kwi 2015, 10:18

Mazda ma wynalazek w postaci wtrysku bezpośredniego jak coś.
Nie wiedziałem, że Yaris nie ma kurtyn... to nie do pomyślenia dla mnie dzisiaj :o

Ja obstawiałbym za Mazdą 2 jak nie boisz się wtrysku bezpośredniego lub Hyundaiem i20 w wersji Comfort, bo ma zauważalnie lepsze wyposażenie tym bardziej, że dopłata mniej niż 4000zł to nie majątek przy tej cenie. Rio też wypada ok więc wybór pomiędzy tymi 3ma jak dla mnie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Kwi 2015, 10:22

Też mnie to zdziwiło że nie ma klimatyzacji w tej wersji, oczywiście to wszystko są ceny katalogowe na chwile obecną, nie uwzględniają różnych tzw. promocji (poza Fordem).
Wojtek
przywoj
Nowicjusz

12 Kwi 2015, 10:26

dzida napisał(a):Nie wiedziałem, że Yaris nie ma kurtyn... to nie do pomyślenia dla mnie dzisiaj
Ma ale dopiero w wersji wyższej Premium
Wojtek
przywoj
Nowicjusz