Auto myjnia

10 Lut 2011, 12:48

Panowie ostatnio wpadł mi do głowy pomysł żeby otworzyć auto myjnie poprzez dotacje z UE (oczywiście o ile sie uda).Myjnia miała by powstać u mnie w mieście (95tys.mieszkanców).Ile trzeba wydać na myjnie 2 lub 3 stanowiskową?Jaki trzeba mieć sprzęt?No i podstawowe pytanie czy warto?Wszelkie sugestie mile widziane.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Lut 2011, 12:58

Te myjnie są chyba obecnie najbardziej popularne i jak tylko jest pogoda to trzeba stać w sporych kolejkach koszt samej myjni na dwa stanowiska to koszt ok 250tyś zł razem z montażem ale trzeba doliczyć do tego jeszcze inne koszty które też nie są małe no i trzeba przebrnąć przez całą biurokrację a to też trochę trwa.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

10 Lut 2011, 13:07

Z placem to myślałem wydzierżawić jakiś teren typowo pod myjnie bo budował napewno nie będę bo koszty by mnie przerosły.No chyba że takie cos [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Lut 2011, 10:53

To też nie jest złe rozwiązanie ale może warto by pomyśleć nad myjnią parową jest bardziej ekologiczna i zużywa znacznie mniej wody i przypuszczam, że dla UE były by to dość dobre argumenty na dofinansowanie. Dodatkowo widziałem też w ofercie urządzenie piorące tapicerkę suchą pianą podobno po 15min tapicerka jest już całkiem sucha dodatkowo można dołożyć do oferty dojazd do klienta.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

11 Lut 2011, 11:00

A ile by kosztowała taka myjnia mniej więcej?
Barol
Awatar użytkownika

11 Lut 2011, 19:07

Tutaj jest myjnia automatyczna dla BUS/TIR za 80 tys. zł:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Tutaj za 150 tys. zł myjnia ręczna, dwustanowiskowa:
Tutaj znowu myjnia automatyczna dla osobówek za bagatela 3 tys. zł!!!
Ta myjka też jest fajna. Za 60 tys. zł masz myjkę samoobsługową:

Sądząc po ilości myjni samoobsługowych powstających w moim mieście musi się ten biznes opłacać. Sądzę, że dzierżawa dobrego terenu też sporo kosztuje. Ale warto. Można przecież później dobudować dystrybutor LPG i zakład wulkanizacyjny.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model hybrydowy BMW ActiveHybrid 3
    Model hybrydowy oparto na BMW 3 Sedan, który jest wzorem łączenia w wyglądzie nadwozia elegancji ze sportowym zacięciem. Zwracające uwagę detale: oznaczenia na słupkach C, na nakładkach progów drzwiowych, specjalne ...

11 Lut 2011, 21:08

No przyznać muszę, że myjnia jako taka sama w sobie jest dobrym pomysłem. Kwestią jest tylko rynek i konkurencja :wink: Bo nie sztuką będzie wzięcie dofinansowania z unii i otworzenie nowej działalności ale sztuką będzie utrzymanie jej na rynku tak aby jakieś zyski przynosiła i było opłacalne jej utrzymanie.
Przykładowo w mojej okolicy jest tylko jedna myjnia w promieniu ~15km więc nie martwi się o pozycję na rynku. Co prawda to zwykła, obsługowa myjnia ale na brak klientów nie narzekają a i ceny mają całkiem przyzwoite (30 zł za mycie, polerowanie, pastowanie i odkurzanie) Minus jest taki, że swoim busem mieszczę się na styk, gdyby był podwyższony to nie wjechałbym, LT'ki, Sprintery, Mastery etc. się nie zmieszczą. A na takich samochodach można by też nieco zarobić, bo osobówkę samemu łatwiej umyć niż przykładowo takiego LT'ka, bo i zwyczajnie się nie chce skakać ze szczotką po drabinkach :mrgreen: .
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Lut 2011, 22:32

No to ja wiem że trzeba sie utrzymać bo rozkręcić biznes to że tak powiem każdy głupi potrafi (oczywiście bez urazy dla nikogo).
Barol
Awatar użytkownika

11 Lut 2017, 07:46

Jest tam ktoś tutaj wie o kogo korzyść i niekorzyść myjni Auto samochodowym؟

:) :) :)
superhero1993
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 10 1993
Auto: Ford
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + CNG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005