Auto na B1 , albo przypominające B1 ?

14 Lut 2012, 22:49

Witam ,
pewnie patrząc na temat pomyśli użytkownik " O ch** mu chodzi ?" , już tłumaczę : ) .
Za niedługo będę miał możliwość wzięcia samochodu do 10.000zł , staję przed dylematem , bo na dzień dzisiejszy mam 16 lat i teoretycznie mogę zrobić B1 i jeździć samochodem do 550kg ,pytanie czy jest w ogóle sens ?
Czytałem setkę topiców typu "Konsekwencję jazdy za ciężkim autem na B1 " . Tak właściwie wszędzie przewijały się odpowiedzi 2 , 500zł holowanie na parking , bądź 300zł i brak konsekwencji , ktoś ma PEWNE info ?
Czyli taka czysta analiza , mam dwie opcję :
-biorę samochód na B1 (jedyne sensowne auto Daihatsu Cuore , może ktoś zna jakieś inne do przeróbki ?)
-biorę normalny samochód powyżej 550 kg , tu rodzi mi się taka myśl , coś małego żeby chociaż IMITOWAŁO B1
Czego oczekuję od samochodu ? Żeby był w miarę zrywny , BARDZO fajnie by było gdyby wyglądało w miarę sportowo , no i najważniejsze było w miarę ekonomiczne .
Czekam na odpowiedzi , pozdro Maciek.
PeReS
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Lut 2012, 23:17

Szczerze moim zdaniem to jest bez sensu tym bardziej że weszły nowe przepisy wiec zapomnij legalnie o daihatsu. Przepisy są takie że auto nie może przekraczać 500kg wagi i nie może mieć więcej niż bodajże 20 albo 25KM. Jeśli chcesz na nielegalu to polecam do przerobienia malucha, uno, może ci się uda tigrę odchudzić ( wątpię ), tico, swift, 106
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

14 Lut 2012, 23:45

Czytałem już o kilku zmianach , w końcu jak one wyglądają? Same quady?Zmniejszona moc auta? Zmniejszona waga ?
Dobra , to w takim razie teraz chętnie bym się dowiedział jak to wygląda z jazdą ZA CIĘŻKIM samochodem , jaki mandat ? Czy policjanci zwracają na to uwagę? No i czy jest holowanie na parking?
PeReS
Nowicjusz

15 Lut 2012, 12:26

Cytat z pewnej strony odnośnie prawka B1 "Padnie prawo jazdy B1, bo nie będzie można jeździć osobówkami do 550 kg, tylko czterokołowcami, co w praktyce oznacza tylko Quady" więc moim zdaniem nie warto robić no chyba że chcesz jeżdzic quadem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2012, 16:22

W tej chwili nie warto inwestować w B1 .. Wydasz pieniądze, zanim uzyskasz uprawnienia jeszcze troche potrwa, a za chwilę straci ono ważność .. :?
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2879_u.htm - artykuł 6 ..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czteroko%C5%82owiec

Co do aut - na B1 są produkowane oryginalnie auta, bodajże przez francuzów - mała moc, mała waga, niska prędkość i wysoka cena .. :lol:

Za jazdę bez uprawnień jest mandat 500 + holowanie .. bezwzględnie ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

15 Lut 2012, 16:43

miałem B1 i zatrzymano mnie gdy jechałem uno więc pojazd przekraczający mase 550kg, mili panowie policjanci powiedzieli że mogli by mi spokojnie odstawić autko lawetą ale akurat była wigilia więc odpuścili, dostałem tylko mandat za prędkość i punkty (których oczywiście nie można dostać ) po czym obaj panowie dostali opieprz od komendanta policji :P wracając do tematu, w tym momencie już nie możesz jeździć pojazdem osobowym, tylko jak kolega wyżej napisał pojazdem czterokołowym więc zostaje Ci quad z dachem :) musisz mieć odpowiednią literke wbitą w dowodzie pojazdu już nie pamiętam bo mówił mi o tym znajomy egzaminator z WORD-u. Jak już się napaliłeś na to B1 to kup sobie do Cuore, żeby nie łamać 2 przepisów na raz :). Ale lepiej odstaw sobie kase na 18 i kup jakieś fajne autko wtedy, bo cuore jeździ mniej więcej jak maluch. Pozdrawiam.
Gordu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przez internet porównasz wszystkie oferty OC
    Internet jest narzędziem powszechnie wykorzystywanym w praktycznie każdej gałęzi gospodarki. Nie inaczej jest oczywiście w przypadku ubezpieczeń komunikacyjnych, jak np. obowiązkowe dla kierowców ubezpieczenie od odpowiedzialności ...

15 Lut 2012, 20:19

Obawiałem się takich odpowiedzi szczerze mówiąc...
Wyczytałem na kilku forach ,że dostaje się mandat 300zł i bez konsekwencji punktowych - fama ?
Mam opcję wzięcia w leasing auta do 10000zł i chciałbym to wykorzystać .
PeReS
Nowicjusz

15 Lut 2012, 21:15

Ja dla świętego spokoju nic bym nie kombinował.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lut 2012, 21:36

Tylko BARDZO by mi ułatwiło auto życie , treningi , praca , szkoła. Jest dla mnie to mega istotna opcja . Da się to zrobić?
PeReS
Nowicjusz

16 Lut 2012, 12:54

Jak chcesz mieć problemy to kupuj.
Moim zdaniem lepiej by było kupić sobie jakiś skuter na lato.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

16 Lut 2012, 13:25

jak pisałem wyżej jak chcesz to kupuj Cuore żeby się masa chociaż zgadzała. Za jakieś 2-3k kup i masz chociaż to dobre. Ja jeździłem 2 lata i 1 mandat dostałem, ale punkty z tego co pamiętam możesz dostać dopiero od 17 roku życia. Fakt faktem auto jest dość przydatne w tym wieku ale oczywiście wybór należy do Ciebie. 2k teraz i potem sobie na 18 jakieś konkretne autko zakup.
Gordu
Nowicjusz

16 Lut 2012, 13:56

Jeśli szukasz samochodu do 10 tys. zł to na Allegro zawsze znajdziesz pojazdy zarejestrowane już jako B1:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chociaż moim zdaniem najlepszym pomysłem byłby smart
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2012, 16:04

Czyli ,że jak już był zarejestrowany to problemów nie będzie ? Bo teoretycznie prawo nie może działać wstecz , ale czytałem ,że jednak to tak zostało stworzone ,że odebrało prawo jazdy tymi samochodami przystosowanymi przed ustawą . Dziękuję za aktywność w temacie .
PeReS
Nowicjusz

16 Lut 2012, 16:53

Mnie tylko ciekawi ile naprawde ważą takie auta bo max 550kg napewno nie.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lut 2012, 17:01

Wyczytałem na kilku forach ,że dostaje się mandat 300zł i bez konsekwencji punktowych - fama ?

+ pewna sprawa w sądzie rodzinnym, która zazwyczaj kończy się zakazem prowadzenia na 5 lat (choć możesz dostać również kuratora)
http://forumprawne.org/prawo-karne/154- ... karna.html

Nie mówiąc już jakie problemy będziesz miał przy ewentualnym wypadku (pełny zwrot kosztów wypadku, znowu sąd itp., rodzice również mogą miec poważne problemy).

Taki idiotyzm jak jazdę bez prawka wybij sobie jak najszybciej z głowy,
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza