REKLAMA
Witajcie,
Jakiś czas temu już pisałem na forum o pomoc ale że dotąd nic nie udało mi się kupić, a budżet niestety się skurczył więc ponownie proszę was o pomoc.
Budżet planowany -około 15 tys. zł jestem w stanie wyskrobać do 20 tys. zł ale tylko w razie pewniaka, lub czegoś co mi nie straci strasznie na wartości.
Będę codziennie pokonywał około 80 km - dojazd do pracy 2x40 km. Czasem jakieś weekendowe eskapady. Więc chyba w moim przypadku Diesel będzie miał sens. Z LPG jak dotąd mam złe doświadczenia ale może to przez specyfikę silnika bokser (Subaru). Moje wymagania to:
-Benzyna minimum 100KM / Diesel - minimum 90KM - jeżdżę głównie Zakopianką (niestety tylko połowę drogi do pracy mam dwupasmówkę więc wolę mieć zapas mocy na jakieś wyprzedzania TIRów itp.
-Średnie spalanie przy w miarę spokojnej jeździe (okolice wartości przepisowych) poniżej 7 litrów - mieszany 90%trasa / 10%miasto
-Minimum kompakt, najchętniej nadwozie typu hatchback. Głównie jeżdżę sam, czasem 2 osoby, większa ilość pasażerów sporadycznie więc jest mi obojętna ilość drzwi.
-Zależy mi na dość dobrej bezawaryjności i taniej eksploatacji. Pojeżdżę nim minimum 2 lata.
-Chciałbym też żeby miał w miarę sensowne wyposażenie tj klima, min. 4 poduchy, przeciwmgielne, jakieś radio i elektryczne szyby.
Po wstępnym rozglądnięciu się myślę nad:
Citroen C4 I - 1.6 benz lub 1.6 HDI 90KM
Ford Focus II / C-MAX - 1.6 benz lub 1.6 TDCI 90KM
Patrzę na te jednostki diesla bo z tego co słyszałem są w miarę trwałe i proste w budowie - dzięki czemu oszczędzają kieszeń. A do tego łatwo im włożyć jakieś 20KM więcej w profesjonalnym warsztacie dzięki czemu jeżdżą jak ich mocniejsi i bardziej kosztowni w serwisie bracia.
Czy są to propozycje warte uwagi? Czy macie jakieś inne lepsze typy?