REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
BialyMed napisał(a):1. Jeep Grand Cherokee II 2,7 CRD
BialyMed napisał(a):Jest jakieś specjalne oznaczenie wersji : "Qadra Drive"? na allegro, otomoto, mobile, autoscout nie widziałem aut z ta nazwą.
BialyMed napisał(a): Ponoć 2.7 CRD, pali mieszany: 9,8 L/100, trasa: 8,1 L/100, miasto: 12,5 L/100
BialyMed napisał(a):Benzyna jest fajna ma moc tylko dużo mniej ekonomiczna choć z tego co piszą występują mniejsze problemy niż w dieslach (np. Pajero - pompa wtryskowa). Chyba że jest na LPG (w niektórych benzynach nie można zamontować, i znowu odniosę się do Pajero), choć dużo miejsca traci się na butlę, można ją zamontować w miejsce koła ale w tedy wejdzie pewnie jakaś 54 a tankując na trasie po 200 km byłoby męczące, chyba, że masz jakieś inne Ciekawe rozwiązanie na zamontowanie butli.
BialyMed napisał(a):Właśnie tutaj chodzi o to żeby auto było w miarę uniwersalne, i do lekkiego terenu (choć znając mnie to pewnie będę chciał coraz więcej od autka wymagać), do pracy, z psami do lasu, ryby, grzyby i wyjazd w góry.
BialyMed napisał(a):dlatego szukam czegoś takiego co pozwoli nam nam na w/w, też jak żona go dostanie to żebym nie musiał szukać ciągnika po okolicznych wioskach jak to teraz miało już miejsce
BialyMed napisał(a):Trzeba teraz odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytane 2.7 CDR czy 4,7 i V8 z LPG.
Ja mam wersję europejską ( produkowane w Austrii ) i lewarek reduktora ( ten z krótszą rączką ) jest z lewej, a skrzyni z prawej. A więc od kierowcy jest lewarek reduktora, a od strony pasażera jest lewarek skrzyni. A czy kierownica oryginalnie była po prawej czy lewej, dowiesz się z nr VIN z pozycji 5 - opis VIN .BialyMed napisał(a):Nie mogę znaleźć tylko informacji na temat skrzyni biegów a dokładnie ułożenia lewarka automatu do lewarkiem przeniesienia napędu. Nawet w tych samych rocznikach z tym samym silnikiem raz lewarek automatu jest z lewej strony (bliżej kierowcy) a raz dalej (bliżej pasażera, a lewarek przeniesienia napędu jest bliżej kierowcy). Obawiam się, że któraś wersja jest angielska po przekładce ... a co za tym idzie mogą później występować techniczne problemy (jeżeli ktoś nie przyłożył się do roboty).
BialyMed napisał(a):I jeszcze nie znalazłem jaka jest faktyczna wytrzymałość silnika 4,7 (ile tysięcy km może on zrobić - chodzi głównie o to czy nie bać się przebiegów po 300 tys. - żeby nie robić remontu całego silnika od razu bo popłynę finansowo (choć już znalazłem tańsze zestawy naprawcze niż w Polsce na ebay'u z myślą przyszłościową
BialyMed napisał(a):Tak z ciekawości ... jak można podkręcić te silniki? np. v8 w audi a8 ma 300 KM, w S6 344 KM, bmw x5 285 KM, 7 330, mercedesy kręcą się też ok 300 KM nawet passat w8 ma 275 chyba, a wszystkie mają mniejszą pojemność ccm3.
BialyMed napisał(a):I czy po podłączeniu do komputera idzie sprawdzić czy licznik był kręcony ?
BialyMed napisał(a):jedna rzecz - od którego roku jeepy były rejestrowane po vinie, dokładniej ich historia?
BialyMed napisał(a):Jest jeden motor 4.7 i V8 i ma trzy różne pojemności:
220 KM, 235 KM, 258 KM (OVERLAND) - różnią się niby momentem przy osiągnięciu największej ilości KM, maksymalnym momentem obrotowym Nm przy obr/min, stopniem sprężenia, max prędkością, przyspieszeniem od 0 do 100, spalaniem i nawet masą - z tego co czytam, ale również przeczytałem, że to jest niby ściema i jest tylko jeden silnik a reszta to ściema
(a chodzi niby o przeliczanie mocy z amerykańskiego przelicznika na polski czy coś takiego).