Auto na daily oraz dojazdy do pracy - 10/15k

21 Lip 2023, 08:08

Witam wszystkich razem oraz każdego z osobna,

Tak jak w temacie, w obliczu zbliżającej się przeprowadzki potrzebuję auta zarówno na dojazdy do pracy jak i do codziennego użytku- zakupy, wyjazdy itd. Odległości jakie będzie mu dane pokonywać to około 65km w jedną stronę, a po kilku miesiącach, po przeprowadzce biura będzie to około 45km w jedną stronę. Chociaż raz do roku chciałbym wyjechać na wakacje autem- Włochy, Chorwacja czy inne atrakcyjne kraje do których można udać się autkiem. Z mojej strony podam tutaj dwa, które podobają mi się aktualnie najbardziej- Honda Accord VII oraz Toyota Celica VII. Jeśli chodzi o typ auta, to zależy mi na nadwoziu coupe lub sedan, suva też przeżyję. Zależy mi na tym, aby auto było bezawaryjne, oczywiście biorąc pod uwagę odpowiednią obsługę oraz żeby na trasie nie paliło nie wiadomo jak duże ilości paliwa. Oczywiście dwa auta, które wymieniłem to propozycje do 15k więc proszę również o kilka do 10k.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
CarNewbie
Nowicjusz

21 Lip 2023, 08:48

CarNewbie napisał(a):Chociaż raz do roku chciałbym wyjechać na wakacje autem- Włochy, Chorwacja czy inne atrakcyjne kraje do których można udać się autkiem.

Ty tak serio? :mrgreen:

Szukaj jakiegoś kompakta z prostym silnikiem, Ceed/i30, Focus, Bravo, Astra.

Celicę możesz na start odpuścić, Accord nie będzie tani a jak ktoś ma 15k na auto to chyba chce tani serwis.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Lip 2023, 09:02

No tak, na serio. Podałem chyba wszystkie informacje potrzebne aby pomóc mi dobrać odpowiednie auto. Łącznie z tym, że interesują mnie głównie sedany i coupe.
CarNewbie
Nowicjusz

21 Lip 2023, 09:09

65km do roboty i chciałbyś auto za 10k kupić? Chyba nie do końca opłaca się tam pracować :ok:
Zwiedzanie Europy takim strupkiem to już w ogóle przemilczę (chyba, że kupisz za 10 i kolejne 10 wsadzisz na starcie)

Accord rdzewieje na potęgę a celica, moim zdaniem, to nie auto żeby codziennie się w nim męczyć

Podałem chyba wszystkie informacje potrzebne aby pomóc mi dobrać odpowiednie auto.

Tobie się tu budżet z potrzebami mocno nie spina.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lip 2023, 09:17

CarNewbie napisał(a):interesują mnie głównie sedany i coupe

Im szybciej zrozumiesz, że nie masz pieniędzy na marzenia tym lepiej dla Ciebie.

Podam Ci przykład. 2 lata temu kupiłem Ceeda w dieslu za 11k, dzisiaj to auto mogę sprzedać za 16-18k. Auta używam do 8km do pracy, jakieś zakupy i traski po 200 km. Za granicę bym w życiu się nie odważył jechać.

A Ty za 15k chcesz kupić COUPE do jazdy PO WŁOSZECH. No trzymajcie mnie :ok:
galakty
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 09:30

Dobrze, mały budżet = zniszczone marzenia. W takim razie co proponujecie i do 10k i do 15k. Jakie marki, modele, roczniki i wersje silnikowe. Dodatkowo proszę o jakiś opis auta czy plusy minusy. Przyszedłem tu po pomoc więc nie ma co się upierać i zostaje wysłuchać tych bardziej doświadczonych.
CarNewbie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy kontra dziurawe drogi
    Odwilż i wahania temperatur wyjątkowo sprzyjają powstawaniu ubytków w nawierzchni ulic. Uszkodzony asfalt, straszący głębszymi bądź płytszymi dziurami, to prawdziwe utrapienie kierowców o tej porze roku. Nieuważna ...

21 Lip 2023, 09:32

Ceed/i30 - 1.4/1.6
Focus - 1.6
Bravo - 1.4
Astra - 1.6

Z mniejszych Corsa, Fiesta
Coś w ten deseń.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 09:37

Które z wymienionych polecasz najbardziej? Jakim ta podróż za granicę będzie najmniej przerażająca? Jakich roczników/przebiegów szukać? Z wymienionych najbardziej podchodzi mi Astra/I30. Szukać w dieslu czy benzynie? Co powiesz o Civicu?
CarNewbie
Nowicjusz

21 Lip 2023, 10:54

Szukaj jak najlepszego stanu technicznego a nie rocznika.

Jakim ta podróż za granicę będzie najmniej przerażająca?

Tym o najprostszej konstrukcji i z powszechnym dostępie części nawet na jakimś zadupiu.
Generalnie każde z podanych aut jest ok a najprostsza, najpopularniejsza i najtańsza w utrzymaniu powinna być astra
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lip 2023, 11:00

Wystarczy że walnie chłodnica, pasek, złączka na wężu i masz po podróży, tym bardziej w krajach gdzie 35-40 stopni w cieniu to nic nadzwyczajnego.

Taniej i bezpieczniej jest lecieć samolotem i wynająć na miejscu. Serio.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 11:20

Ja wiem, że samolotem byłoby najrozsądniej, ale właśnie chodzi o to, żeby po drodze móc zobaczyć coś ciekawego, zjeść sobie w jakiejś knajpce, stanąć na chwile w jakimś kraju po drodze, a nie tylko żeby lecieć w jedno miejsce docelowe. Powiedzmy, że skuszę się na i30, powiecie coś o nim? Ogólnie o oględzinach auta czy coś bo wiadomo, poradniki poradnikami, ale nie zaszkodzi zaczerpnąć wiedzy kogoś innego. Pytam o to, ponieważ nie miałem okazji zakupić jeszcze swojego własnego samochodu.
CarNewbie
Nowicjusz

21 Lip 2023, 11:34

Sprawdź dokładnie zawieszenie bo lubi gnić, ranty tylnych drzwi pod uszczelkami, czy silnik głośno nie klepie i nie kopci - to takie podstawy w tym modelu. Reszta jak w każdym innym.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 11:40

Dziękuję, powiedz mi jeszcze proszę jak z dynamiką 1.6 w dieslu? Nie ma strachu wyprzedzając?
CarNewbie
Nowicjusz

21 Lip 2023, 11:51

To benzyna czy diesel w końcu? :D

1.6 CRDi ogólnie uważam za dużo lepsi silnik od benzyn, jest mniej awaryjny, wytrzymuje większe przebiegi. Dynamika? Zależy od wersji, 90 KM nie ma zmiennej geometrii, taki sobie jest. 115 KM już daje radę, zachowuje się jak każdy inny diesel o tej mocy i pojemności. Ja mam chip na 130 KM zrobiony więc różnica znaczna. Wcześniej miałem Megane w benzynie 1.6 110 KM i różnica jest kolosalna na korzyść Ceeda.

Oczywiście silnik musi być zdrowy, bo jak EGR i turbina zawalona, to nie ma cudów że będzie dynamicznie.
galakty
Forumowicz VIP

21 Lip 2023, 14:53

Uuuuu, niezłe przetasowanie :P Ciekawe jak to się skończy :) Dla urozmaicenia tematu polecam Skodę Octavię 1.6 litra, 102 konie: [link do oferty na Olx wygasł]
Henk
Początkujący

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna