Auto na dojazdy do pracy 100km+/dzień

11 Gru 2011, 00:46

Witam.

Tym razem szukam auta dla siebie na codzienne dojazdy do pracy w Holandii (na ringu Amsterdam jest ograniczenie do 100km/h). Cena max 7k pln'ów. Silnik to max 1.6 i na pewno powyżej 80KM a najlepiej 100KM+ (chyba, że będzie się opłacało wziąć 1.8, ale raczej nie większe), benzyna + LPG sekwencja, spalanie nie więcej niż 8L gazu na trasie. Auto max 15 letnie (aby mi posłużyło ze 2 - 3 lata). Najwięcej ogłoszeń jest na Fiaty Bravo/ Brava (niecałe 8L LPG na trasie), Toyoty Corolle (ten silnik VVTi to dobra opcja?) i Ople Astry I. I ważny jest dla mnie ABS. Holendrzy na potęgę zajeżdżają drogę na trasach. Ewentualnie coś starszego, ale mieszczącego się w kryteriach (odstępstwa dozwolone) - może Mazda 323F. Może jakiś Nissan (jest fabryka w Holandii, także pewnie łatwo o części)?
Jeździć ze mną będą jeszcze max 3 osoby, dlatego też nie szukam auta gabarytów Twingo (którym obecnie jeżdżę), tylko coś 4/5 drzwi. Ważne bym nie musiał auta naprawiać w Holandii, gdyż serwis tutaj jest dużo droższy. Będę zjeżdżał do Polski co 3 miesiące i wtedy będę zajeżdżał na serwisy.
Na upartego myślałem też o Maździe Xedos 6 2.0 V6. Trochę odbiegam od kryteriów, ale ona na trasie do 100km/h pali około 8-9L gazu a poświęcę te 0,7 Euro dla większego komfortu jazdy. Kwestia, że w tym aucie o ile silnik daje radę to o trzeba się mocno martwić o ewentualne naprawy innych podzespołów, gdyż ciężko o niektóre części. Ewentualnie silnik 1,6 16v, ale słyszałem, że są z nim problemy.

Jakieś inne sugestie?
Krzysiek2099
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

11 Gru 2011, 13:05

Może Honde Accord V 1.8 115 KM lub 2.0 131 KM, oba całkiem dobrze znoszą gaz. Myśle, że z awaryjnością problemów być nie powinno ; ). Xedos też bardzo dobry wybór.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Gru 2011, 13:56

Nie pisze silników do nich bo nie wiem które będą ci odpowiadały wiec wejdź sobie sam na stronę
[link do autocentrum.pl wygasł] i tam wejdź w zakładkę auta i klikaj na poszczególne autka i tam masz silniki wersje spalanie itp. A jak nie bedzie jakiegoś autka to wpisz w google "(marka i model) opinie, oceny, testy, spalanie" i wejdź w pierwsze (np. "volkswagen vento opinie, oceny, testy, spalanie")
Moje propozycje:
- Vw Polo
- Peugeot 406
- Vw Passat B4
- Vw Vento
- Mazda 626
- Ford Mondeo
- Opel Astra
- Opel Vectra
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

11 Gru 2011, 14:49

Autocentrum to mam przejrzane na ile się dało (np. ciągle nie mają Mazdy 323F i mimo, że silniki jak w 323 to weź, szukaj teraz która wersja 323 odpowiada 323F). Czytam też opinie na temat aut, ale głównie są na temat spalania a ja tu bardziej pytam odnośnie awaryjności aut i ich jednostek napędowych (30k km rocznie, w tym czasem przejazd Holandia - Polska). Na pewno odpada Rover (mimo, że mało pali, to jednak za dużo awarii w tych autach... zwłaszcza silnik na gazie). Xedosa jedni chwalą inni kalają. Ale byłbym skłonny ku temu samochodowi, ale z drugiej strony szkoda mi marnować tak fajne autko na bujanie się do pracy. Nie potrzebuję lansu, gdyż tutaj i tak każdy normalny holender ma zwykłe auto na bujanie się do pracy (jeżeli dojeżdża kilkadziesiąt kilometrów) a drugie do lansu (na niedzielę). A jak z tymi Fiatami? Spalanie to wiem, że mają małe, ale jak z awaryjnością?
Krzysiek2099
Nowicjusz

11 Gru 2011, 15:47

Ja bym na twoim miejscu za Vectra B sie rozgladal, tanie w naprawach i w miare solidne autko. Jak ma malo palic to 1,6 16V(bo zwykly 8 zaworowy to jednak troche za slaby jest) lub 1,8 16V + LPG.

Silniki VVTI Toyoty srednio sie lubia z LPG.

Z innych wiekszych solidnych i trwalych to Toyota Carina czy Avensis(ale pod LPG kupic 1,6 lub 1,8 bez VVTI) swietne i trwale autka, Nissan Primera tak samo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Avensis - tu masz oznaczenia silnikow, ktore to sa VVTI, a ktore to sa zwykle.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Gru 2011, 19:29

Dzięki Czimi. Oprócz Cariny to resztę też miałem na oku. Coś z tych modeli na pewno do stycznia znadę :)
Krzysiek2099
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Do wypadku drogowego wystarczy jeden pojazd!
    Większy wakacyjny ruch na drogach oznacza, że ryzyko wypadku jest większe. Często w niebezpiecznym zdarzeniu bierze udział tylko jeden pojazd. W takich okolicznościach zginęła co trzecia ofiara wypadków drogowych w ...

12 Gru 2011, 19:40

Nissan Almera I z gazem. Mechanika nie do zajechania również z LPG. Większym problemem jest rdza. Przy kupnie patrzeć na progi, tylna klapa, potem nadkola. Miałem 1.4 z LPG.
Gufi
Aktywny