REKLAMA
Witam.
Tym razem szukam auta dla siebie na codzienne dojazdy do pracy w Holandii (na ringu Amsterdam jest ograniczenie do 100km/h). Cena max 7k pln'ów. Silnik to max 1.6 i na pewno powyżej 80KM a najlepiej 100KM+ (chyba, że będzie się opłacało wziąć 1.8, ale raczej nie większe), benzyna + LPG sekwencja, spalanie nie więcej niż 8L gazu na trasie. Auto max 15 letnie (aby mi posłużyło ze 2 - 3 lata). Najwięcej ogłoszeń jest na Fiaty Bravo/ Brava (niecałe 8L LPG na trasie), Toyoty Corolle (ten silnik VVTi to dobra opcja?) i Ople Astry I. I ważny jest dla mnie ABS. Holendrzy na potęgę zajeżdżają drogę na trasach. Ewentualnie coś starszego, ale mieszczącego się w kryteriach (odstępstwa dozwolone) - może Mazda 323F. Może jakiś Nissan (jest fabryka w Holandii, także pewnie łatwo o części)?
Jeździć ze mną będą jeszcze max 3 osoby, dlatego też nie szukam auta gabarytów Twingo (którym obecnie jeżdżę), tylko coś 4/5 drzwi. Ważne bym nie musiał auta naprawiać w Holandii, gdyż serwis tutaj jest dużo droższy. Będę zjeżdżał do Polski co 3 miesiące i wtedy będę zajeżdżał na serwisy.
Na upartego myślałem też o Maździe Xedos 6 2.0 V6. Trochę odbiegam od kryteriów, ale ona na trasie do 100km/h pali około 8-9L gazu a poświęcę te 0,7 Euro dla większego komfortu jazdy. Kwestia, że w tym aucie o ile silnik daje radę to o trzeba się mocno martwić o ewentualne naprawy innych podzespołów, gdyż ciężko o niektóre części. Ewentualnie silnik 1,6 16v, ale słyszałem, że są z nim problemy.
Jakieś inne sugestie?