Auto na dojazdy do pracy do 15 tysięcy.

30 Paź 2019, 22:18

Hej. Szukam czegoś na dojazdy do pracy.
Dziennie robię minimum 80km. Z czego 70km ekspresową. Ale są i dni że 150km się robi. Głównie jadę tak 100-110km/h. Bym 90km/h jeździł ale nie chcę zaburzać ruchu ( TIRy ).
Chociaż jakby samochód mniej palił to pewnie tak 130-140km/h bym jeździł.

Fajnie jakby auto paliło tak 5-6l.

W okolicy takie wpadły mi w oko:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jednak nie jestem znawcą i nie wiem czy w ogóle warto na nie zwracać uwagę. Chciałbym z zakupem tak do 15 tysięcy zł się zmieścić.

Szukam w rejonie od Trójmiasta do okolic Szczytna + góra i dół tego pasa. Najlepiej jednak Elbląg/Olsztyn. Może być nawet od handlarza ( kiedyś miałem Passata B4 od handlarza i ładnie się spisywał ale niestety został skasowany na mieście :( ).

Będę wdzięczny za wszelkie rady.
jellyOut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 1984
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

31 Paź 2019, 07:55

Szukasz oszczędności to odpuść alfe i francuzy.
Ekonomiczne i tanie w utrzymaniu nie sprawiające problemów
Focus mk2 1.6 tdci
Fiesta mk7 1.6 tdci
Coś z grupy VAG 1.9 Tdi proponuję Seata Leona, Ibizę.
Opel Corsa, Astra 1.3 CDTI
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Paź 2019, 10:03

Dziękuję.
Poszukam wyżej wymienionych.
Tego Opla Signum raczej odpuścić?
jellyOut
Nowicjusz

31 Paź 2019, 10:21

1.9 jest ok ale to już trochę wyższe koszta eksploatacji, jeżeli je akceptujesz to ok
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2019, 11:16

Tak z ciekawości jeszcze odnośnie Opla SIgnum ( jestem laik ). Chodzi o części i spalanie? Dużo drożej by wyszło ( mniej więcej ).

Popatrzyłem coś z ww. U mnie w okolicy słabo. Ale będę w Warszawie i myślę czy tam nie poszukać w okolicy.

Te mi wpadły w oko:

Jakby ktoś miał chwilę żeby zerknąć tylko na ogłoszenia i dać czy w ogóle warto się nimi interesować to będę wdzięczny.
jellyOut
Nowicjusz

31 Paź 2019, 11:37

Zamiast Signum proponowałbym Vectrę C - Niby Signum to taka Vectra na wypasie, ale jednak samochód mniej powszechny jeśli chodzi o części, a Vectra wszystkim znana, lubiana, w tej kwocie wersja po liftingu i tam jednostki są dobre pod LPG, chociaż 1.8 przed liftingiem był lepszy bo miał hydrauliczne zawory. Części śmiesznie tanie, a samochód bardzo komfortowy. Diesel to 1.9 CDTI tam są sprawdzone silniki, ale czy ja bym się pchał w śmierdziucha to nie wiem... Tera diesle odchodzą do lamusa, zwłaszcza stare silniki to spore ryzyko. No i generalnie Ople lubią łykać olej. Alfa 159 jest fajna z bardzo trwałym 1.9 JTDM. Fajne auto bardzo komfortowe, ładne, trwałe. Ale benzynówki tam są tragiczne akurat. W przypadku Opla chyba lepsza benzyna z gazem, bo te silniki tam chodzą na gazie bardzo dobrze.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

31 Paź 2019, 13:09

Ale bzdury kleisz, Signum wcale nie jest droższe od Vectry przecież to to samo w innej budzie.
Ronal123 napisał(a):Tera diesle odchodzą do lamusa, zwłaszcza stare silniki to spore ryzyko.
Jaaasne tylko zobacz ile km wykręcają stare silniki.... współczesne jak dojezdzi 200k bez wymiany układu wtryskowego to już jest coś. No i w jakich kwotach naprawiasz nowszy a w jakich starszy.
Przy Twoim przebiegu bierz spokojnie diesla i nie daj się omamić ekobłaznom
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2019, 13:11

To że do lamusa diesle odchodzą to mi nie przeszkadza. Chyba że będzie zmiana przepisów i zakaz jazdy takimi samochodami. Ale myślę że ze 2-3 lata da radę pojeździć. Na dłużej jak starczy takie autko to ok. Jak nie to liczę się z tym.
jellyOut
Nowicjusz

31 Paź 2019, 23:39

Wiem że odradzaliście ale chyba przejadę się zobaczyć Alfę. Mam najbliżej. Jest faktura, którą mogę odliczyć. Wyjazd do roboty mam od razu na trasę. Rozglądałbym się za tymi Fordami, Oplami i 1.9Tdi ale kurcze nic nie ma w okolicy wartego uwagi.

Męczy mnie tylko jedna sprawa. Teoretycznie mógłbym kupić nowy w lesingu ale jakbym nie liczył. Jak taniego auta nie wybierał to i tak tańszy niż używany nie będzie. Mi nie zależy na luksusach, nowościach. Ma jechać i tyle. Na telefonie sobie jakiegoś audiobooka puszczam i nic więcej z multimediów nie potrzebuję.
jellyOut
Nowicjusz

01 Lis 2019, 00:15

Ronal123 napisał(a):Alfa 159 jest fajna z bardzo trwałym 1.9 JTDM. Fajne auto bardzo komfortowe, ładne, trwałe. Ale benzynówki tam są tragiczne akurat

Szkoda że nie dodałeś tego iż silnik zazwyczaj jest obudowany masą podzespołów które w alfie są lipą i w dodatku drogą. Jak sobie połączymy z rdzą to robi się fajny temat na...utopienie paru złoty.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2019, 07:30

Coś czułem że z zbyt proste by to było;)
jellyOut
Nowicjusz

01 Lis 2019, 07:48

Alfa nie jest dla osób którzy chcą tylko jechać. Alfa jest dla ludzi którzy wiele wybaczaja. Jak chcesz to mam fieste 2008 1.6 tdci. Jakby interesowało pisz PW
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Lis 2019, 14:03

Akurat 159 bym się nie bał. Tam były tragiczne benzyny, ale ten fiatowski diesel ma bardzo dobre opinie, jak i cały samochód. Wokół Alfy urosły pewne mity. Jak dla mnie, jeśli się trafi na zadbany egzemplarz to nie ma się czego bać w tym akurat modelu. Można poczytać opinie użytkowników którzy są mega zadowoleni. Akurat ten model ma bardzo pozytywne opinie. Ja mam z dieslem ten problem, że to są auta już kilkunastoletnie, często sprowadzane gdzieś sprzed laty zza granicy i jak myślicie, ile one mają przebiegu? 250 tys? One mają nalatane po 500-600 jak i nie więcej. Może te silniki i sporo przejeżdżały, ale niech Ci padną wtryski nawet jeden, lub dwumasa i masz naprawdę spore koszty, których można uniknąć przy benzynie. A aktualna cena za litr ropy? Czy serio nadal opłaca się jeździć dieslem, skoro na mieście spali podobnie jak benzyna, a w trasie powiedzmy nawet jak te 6 litrów to masz 30 zł. Benzyna na LPG spali dajmy tego 8 litrów, masz 16 zł. Jaki jest sens pchania się w diesla, bo ekonomicznego sensu już serio nie ma. To jest niemożliwe żeby często 15-sto letni diesel miał 250 tys. Przebiegu, w 90% będą to realne przebiegi 500-600 tys. i więcej. Jak się zacznie w takim silniku sypać, to zaczną się wydatki. Benzyna będzie miała realnie te 250-300 tys. Założyć dobrą instalację i wtedy pojeździ i taniej i ekologia większa i np. do takiego Berlina sobie wjedziesz bez stresu. :)

Podsumowując... Ekologicznie diesle to są śmierdziuchy - dymiące woły robocze napędzające koparki i samochody ciężarowe, w osobówkach eksploatowane również jako woły robocze, ponad 10 letnie samochody muszą mieć przebiegi rzędu 500-600 tys. Wystarczy zobaczyć ile te samochody robią i mają nalatane, zanim trafią to polski. Może garstka z tych samochodów ma w okolicach 300 tys. Ale to są ewenementy i swoje kosztują. Jak się zacznie coś sypać to po kieszeni dostaniesz ostro. Ekonomia żadna - Koszty napraw, koszty paliwa itd. Nie ma sensu, znacznie taniej wyjdzie na LPG. Wszystko jest na przeciw Diesla. :D
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lis 2019, 14:15

Ronal123 napisał(a):Akurat 159 bym się nie bał. Tam były tragiczne benzyny, ale ten fiatowski diesel ma bardzo dobre opinie, jak i cały samochód. Wokół Alfy urosły pewne mity.

Chłopie jakie mity?
Kupujesz auto za 15k w którym masz zawias papirowy i przód do wyprowadzenia bez amorów to pewnie ze 2k, wadliwe przewody klimy gdzie kawałek wężyka potrafi kosztować 700zł., problem skrzyń biegów czyli diwajśki od prowadzenia cięgien się urywają, problem rdzewiejących progów, sanki rdzewieją od podłużnic i ich nie ma. Denaty chodzą nawet po 1k i trzeba je zabezpieczyć a do tego masz zwyky dieslowy serwis czyli wtryski po 800zł.szt., dwumasa itp.
Dla mnie jest piękny psujak i tyle.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2019, 17:17

Ronal nie ma to jak wypowiedzieć się o czymś o czym się nie ma pojęcia :ok: 159 jest ładna ale to jej jedyny plus, a nie sory ma jeszcze jeden..... Przy akumulatorze :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika