Auto na gaz 5 - 10k

23 Mar 2013, 18:50

Witam, jakie najlepiej auto kupić do max 10 tysięcy?
Zastanawiam się nad audi 80 B4, A4 B5 lub A3.
Jeśli chodzi o alternatywę to mógł by być także volkswagen, skoda lub opel, ale nie patrzyłem za bardzo za tymi markami, więc nie wiem jaki model.
adam90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2010
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

23 Mar 2013, 20:40

Mając do dyspozycji 10k nie brałbym pod uwagę 80-tki ;)
PanMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Omega B
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

23 Mar 2013, 22:47

Ale jeśli biorąc pod uwagę 5k to 80 chyba jak najbardziej. Przeważnie chodzi mi o audi, może za bardzo się napaliłem na tą markę, dlatego tutaj napisałem bo być może ktoś mi wybije z głowy i poradzi co kupić do 10k.
adam90
Nowicjusz

23 Mar 2013, 23:27

Te Audi to słabe konstrukcje i może pomyśl o czymś bezpieczniejszym jak Volvo V/S40, Omega B FL, Astra 2.
kejran
Początkujący

Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

24 Mar 2013, 09:22

80 B4 kupi już za 5-6tys.zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2013, 11:13

Nie wiem dlaczego ludzie tak kochają te złomy i chcą płacić za to takie pieniądze przecież taka 80 to nic specjalnego, są ciekawsze auta do 10 tyś można kupić choćby zadbaną skodę octawię ,opla omegę b fl,mitsubishi carisma czy nawet fiata stilo ,citroena xara wybór jest naprawdę duży .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

24 Mar 2013, 11:26

ak83 napisał(a):Nie wiem dlaczego ludzie tak kochają te złomy i chcą płacić za to takie pieniądze przecież taka 80 to nic specjalnego, są ciekawsze auta do 10 tyś można kupić choćby zadbaną skodę octawię

Tu się zgodzę w 100% octavia, carisma, avensis1 za 10k wyrwie się super zadbaną sztukę, z poduszkami, strefami zgniotu którą można pojechać do pracy i do kościoła.
Do tego Aven 2,0 będzie naprawdę szybki a spalanie mniejsze od 80ki 1,6 pamiętającej epokę kamienia łupanego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Mar 2013, 11:49

Octavię i Carismę odpuściłbym sobie na rzecz Toyoty Avensis i Mazdy 626, ewentualnie Toyoty Corolli. :ok:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

24 Mar 2013, 12:54

Dzięki za odpowiedzi... Ale jakbym miał kupować już, to na allegro czy otomoto nie ma dużo aut o których wspomnieliście. Przypominam że zależy mi na aucie na gaz. Zależy mi żeby było to gdzieś w okolicach śląska.

Tutaj podaję linka według kryteriów jakie mi pasują (można wybierać pomiędzy markami):
http://tnij.org/u0ib

Przydałoby się jeszcze bardziej zawęzić wyszukiwania.
Od razu mówię, na pewno nie chce fiata, za dużo tego było i jest w rodzinie..
Nie chce także auta typu kombi, a więc można zawęzić do sedanów, hatchbacków i coupe. Może być auto 3 drzwiowe.
To co napisał Killaz, chyba jako jedyny konkretnie, to podoba mi się nawet Corolla, no ale na allegro z tego co można znaleźć, są jeszcze ciekawe Hondy, Fordy, Ople, Alfy i Volkswageny.

Nie znam się na autach i to będzie moje pierwsze, dlatego pytam się was:
Co wybrać, jeśli nie Audi to co, Hondę, Forda, Opla, Volkswagena czy Alfę Romeo? (Skoda i Volvo też by mogło być, gdyby jakiś się znalazł na allegro).

Nie chce też tak za bardzo allegrować, dlatego jeśli będę miał jakiś mały zakres co do auta to przejdę się na giełdę samochodową, może coś tam będzie ciekawego.

Z góry dzięki za pomoc. :piwo:
adam90
Nowicjusz

24 Mar 2013, 13:21

To jeżeli się nie znasz to kup avena, starlet,corollke e11,honde civicVI, mazde bo nikt Ci nie będzie wmawiał że jest do wymiany połowa z ośmiu wahaczy np: w a4 z 99r.

Corollek e11 między 5-10k przedliftów jest tyle że można przebierać i wybierać w/g uznania. W promieniu 100KM masz stacje ASO i za 300zł zweryfikują Ci auto.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Mar 2013, 15:50

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2013, 17:48

Odpuść sobie giełdy samochodowe. W dzisiejszych czasach to zbiorowisko handlarzy i ich powypadkowych, podszykowanych złomów, w których nigdy nie wiadomo co następnego dnia się zepsuje.

Szukaj ofert na Allegro/otoMoto albo w lokalnych gazetach, w dziale ogłoszeń. Wbrew pozorom, na Allegro można znaleźć zadbane auto od PRYWATNEGO właściciela, a to bardzo ważne. Nie kupuj od handlarzy.

Wierz mi, lepiej poświęcić trochę czasu i cierpliwości na rzecz szukania auta, niż później na rzecz szukania mechanika i części zamiennych gdy auto się rozkraczy, bo handlarz je ładnie umył i zalał DoktorSpecem czy innym wynalazkiem.

Jeśli to ma być gaz - to tak jak Barol podał, ośmiozaworowa Astra jest świetnym rozwiązaniem. Zawsze możesz pokusić się, o ile nie ulegasz łatwo stereotypom, o szukanie Peugeota 406 z silnikiem 1.8 90 KM. Citroen Xara też jest warty uwagi.

Audi - w tej cenie nic ciekawego nie znajdziesz, poza tym to przewartościowane auta, tak samo jak Volkswagen.

Opel - Vectra 1.8 16V lub Astra 1.6 8V

Ford - Mondeo lub Focus, ale tutaj gaz niewskazany ze względu na ceramiczne gniazda zaworów i elementy teflonowe. Z drugiej strony, znam takich co mają dobrą sekwencję i nie narzekają, więc różnie z tym bywa.

Honda - Accord za 10 tys. by się znalazł, ale nie wypowiem się ani co do konkretnych silników ani co do instalacji LPG bo po prostu to nie moja działka.

Alfa Romeo - w tej kwocie jedynie 156 1.9 JTD, ale to auto które wymaga od właściciela sporo uwagi, musi być wygłaskane i dopieszczone żeby w pełni się cieszyć tym autem, poza tym z pewnością automatycznie powoduje to wzrost kosztów eksploatacji.

Skoda - Octavia jak najbardziej, gaz też dobrze znosi, chociaż dla mnie to do bólu przeciętne auto.

Volvo - S40, ale to nic specjalnego, powiedziałbym nawet, że kiepskiej jakości auto, mające niewiele wspólnego z prestiżem i jakością Volvo. Chyba, że mówimy o S70, ale to już klasa wyższa wymagająca odpowiednich kosztów eksploatacji.

Na myśl przyszedł mi jeszcze Rover 45 i 75, ale niektórzy traktują te auta jako egzotyczne a nie będę nikogo na siłę do nich przekonywał.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

24 Mar 2013, 18:12

Dzięki Killaz i Barol.
Więc ostatecznie padło na Skodę lub Opla.
Mam nawet dwa typy, ale tylko Ople, od Barola oraz sam znalazłem:

czy

Jeśli vectra to jest tańsza co mi bardziej odpowiada, ma wymieniony rozrząd oraz dwa komplety opon, a o astrze wiem tyle że ma mniejszy przebieg i słabszy silnik?
adam90
Nowicjusz

24 Mar 2013, 19:53

Zastanów się bo te auta są strasznie mułowate, szwagier z Vectra B 1.6 wytrzymal 2 tygodnie i sprzedał mimo iż nie jeździ jak wariat.
kejran
Początkujący

Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

24 Mar 2013, 20:19

W tej cenie to Laguna albo 406 ewentualnie Xantia.Jak Vectra to od 1.8 w gore.
Ale to moje zdanie,jak już przesądzone że Opel albo Skoda...
Dobrego wyboru
Curver
Początkujący

Auto: Peugeot 308
Silnik: 1.6 HDi 90KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008