Auto na krótki okres do 15 tys

07 Mar 2016, 13:51

Witam,

Poszukuję auta, które będzie mi służyło na często zaśnieżonych i oblodzonych, norweskich drogach. Odpada zatem na starcie napęd na tylne koła, ponieważ z doświadczenia wiem (posiadam Mercedesa), że to nie jest najlepsza opcja na takie warunki pogodowe. Najbardziej pożądanym napędem jest 4x4, aczkolwiek auta z przednim napędem też całkiem nieźle sobie radzą na norweskich drogach, więc te również biorę jak najbardziej pod uwagę.

Przejeżdżam rocznie około 25 tysięcy kilometrów, z czego większość na krótkich odcinkach, więc silniki diesla również można już odrzucić (dziękuje za temat na forum dotyczący cen jazdy dieslem, bo byłem do tej pory nieświadomy}.

W poprzednim samochodzie posiadałem skrzynie automatyczną i zakochałem się w takim stylu jazdy, bardzo wygodne, dlatego też preferowałbym taką skrzynie biegów, aczkolwiek absolutnie nie odrzucam manualnej skrzyni biegów.

Od auta oczekuje przede wszystkim przyjemności z jazdy, wygody, oraz niskiej awaryjności i niskiego zużycia paliwa, aczkolwiek fajnie by było gdyby auto było choć odrobinę dynamiczne, dla porównania dodam, że osiągi na poziomie 150km w zupełności mi wystarczają.

Myślę o: Mazda 3 (od 1.6), Honda Civic VII (od 1.6), Toyota Corolla E12 (też od 1.6)

Które z tych aut powyżej będzie najlepszym dla mnie wyborem? ewentualnie proszę o propozycję modeli które spełniają powyższe warunki. Chciałbym również żebyście podawali nie tylko model auta, ale również polecany silnik.

Mam nadzieję, że udzieliłem wystarczającej ilości informacji, jeśli jednak nie, to proszę pytać o więcej. Myślę, że uda nam się coś razem znaleźć :)

WAŻNA INFORMACJA:
samochód będzie użytkowany przez kilka miesięcy, później go odsprzedaję, dlatego chce kupić takie auto na którym najmniej stracę przy odsprzedaży.
leff
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: nie ma

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
    Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...