Auto na krótkie trasy

19 Paź 2018, 22:36

Trasy robię przeważnie około 40km w dwie strony, 1/4 miasto, aktualnie mam passata b5 1.8 w lpg

szukam nowego, ewentualnie kilkuletnie, jeśli nowe to do 100k, benzyna, tylko nie wiem czy nie szukać czegoś z pośrednim wtryskiem, w przyszłości może bym zamontował gaz, bo auto planuje użytkować chociaż 10 lat jak się uda

zastanawiam się między SUV-em a sedanem C i D, nie musi być premium, oby wygodne, bezpieczne, funkcjonalne i tanie w utrzymaniu, na razie w oko mi wpadł sportage, cx5, tucson, rav4, avensis, optima, mazda 3 sedan

będę wdzięczny za pomoc, wskazówki i rady :)
marko90
Nowicjusz

20 Paź 2018, 10:12

marko90 napisał(a):zastanawiam się między SUV-em

A jego "szczególne cechy" są Ci do czegoś potrzebne?

marko90 napisał(a): tylko nie wiem czy nie szukać czegoś z pośrednim wtryskiem

Z tym może być problem bo większość nowych aut to już wyłącznie wtrysk bezpośredni. Proste silniki zachowały się już praktycznie tylko w najprostszych/najtańszych konstrukcjach typu fiat tipo.

Osobiście, z Twoich propozycji zastanowiłbym się nad optimą i mazdą 3 (btw ma być niedługo nowy model)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Paź 2018, 11:36

suv dlatego, że może łatwiej przewozić jakieś worki, kartony, sedan ma ograniczony otwór więc hak będę montować

nad tipo myślałem, ale mają słaby lakier albo blachy, cienkie
optima jeśli lpg to tylko 2.0 dohc?
w mazdzie jaki silnik?
jeszcze coś z PSA? Japonii/Korei? nic więcej godne polecenia nie będzie?
marko90
Nowicjusz

20 Paź 2018, 11:55

I sedana i crossovera bym odpuścił bo o suva w tym budżecie będzie ciężko. Jeśli ma być praktycznie to kombi ew. Hatchback lub liftback. Mazda 3 również występuje w hatchback.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2018, 12:25

Teraz każda marka ma słaby lakier, bo eko-terroryzm wymógł stosowanie ekologicznych (nietrwałych) materiałów. A to o słabych blachach Tipo to skąd wziąłeś? Co można powiedzieć o jakości blach w aucie, które jest produkowane od zaledwie trzech lat? Do przewozu worków czy kartonów na ogół lepsze jest kombi, przez większą pojemność bagażnika i niższy próg załadunku.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

20 Paź 2018, 14:15

a jakie kombi byście polecili? liftbacków jest niestety mały wybór

o tipo koledzy mówili, ale nie zagłębiałem się
marko90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chika Kako i Lexus zmieniają reguły gry
    Chika Kako należy do najbardziej inspirujących kobiet w branży motoryzacyjnej. Stanowisko głównego inżyniera zajęła jako pierwsza kobieta nie tylko w Lexusie, ale w całej Japonii. To kobieta, która zmieniła ...
    Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...

20 Paź 2018, 15:53

Może Focus kombi ?
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

21 Paź 2018, 08:40

Podstawowe pytanie - jeździłeś już po salonach?
Opiniami ludzi, którzy rzucają tekstami jak z tymi blachami się nie sugeruj, bo pewnie sugerowali się pierwszym Tipo.

Z liftbacków jest Hyundai i30 Fastback.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

22 Paź 2018, 22:35

nie, jeszcze nie jeździłem, nie mam zbytnio czasu, na razie szukam nad czym warto się zastanowić

hatchbaki są za małe, suv hmm... większe spalanie, waga i opór, droższy serwis i części, szum przy wyższych prędkościach i za lepsze wyposażenie trzeba dużo płacić, jedyny plus to wyższa pozycja czyli łatwiej wsiadać i wysiadać, i chyba z nich też zrezygnuje chodź kuszą tuscon, sportage i cx5 :unsure:

- focus kombi mi nie leży, proste zwykłe kombi, bez tego czegoś
- i30 fastback musiałbym na żywo zobaczyć, bo wrażenia w sieci są podzielone
- mazda 3 sedan ładniejsza od hatchbacka i chyba ma lepszą opinię od 6, może ktoś się jeszcze wypowie
- optima w kombi znowu ładniejsza od sedana, tylko czy te 163km jadą i czy ten automat klasyczny jest lepszy od manuala?
- elantra ładna i dobre opinie ma, chyba ze względu umiarkowaną cenę

tak teraz patrzę to wybór między mazdą, kia i hyundai robię :mrgreen:
marko90
Nowicjusz

13 Cze 2019, 15:38

Odświeżam temat. Ostatecznie wahałem się między elantra a mazda 3, wygrała elantra, była tańsza i jest wystarczająca na moje potrzeby.

Sprzedaliśmy passata i przydałby się jednak jeszcze teraz drugi samochód w domu, tylko teraz cena ostro w dół, bo coś do 10k z lpg. Nie chce bmw, audi, za dużo drogiego szrotu, bardzie patrzę w stronę toledo ii, volvo s/v40, dobry wybór? jakieś sugestie? inne propozycje?
marko90
Nowicjusz