Kupno pierwszego samochodu (coupe) do 14tys.

11 Cze 2019, 21:42

Witam,
Planuje zakup swojego pierwszego samochodu tak jak napisałem w temacie rozglądam się za samochodami typu coupe a mój maksymalny budżet na samo auto wynosi 14tys. Auto będzie używane do codziennej jazdy do szkoły (15km w jedną strone) czasami do przejażdżki na weekendzie. Przeważnie będe jeździł sam albo w 2 osoby aczkolwiek chce mieć te 4 siedzenia. Kolejną sprawą jest mój wzrost bo mam 185cm, czy to może mi przeszkadzać w jeździe autem coupe ?. Zależy mi także na sensownym koszcie utrzymania bo niestety nie pracuje jeszcze a jedynie dorabiam na weekendach i dostaje stypendium szkolne. Jak na tą chwile moją uwagę przykuły Toyota celica VII i Hyundai coupe ale czekam na wasze wypowiedzi na ten temat.
JanNiezbędny
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Cze 2019, 21:52

Sam pamiętam swoje początki. Tez chciałem od razu coś, co zrobi WOW. Po kilku latach przerzuconych kilku autach ( paru stłuczkach). Proponowałbym coś bardziej stonowanego i może nawet tańszego i bardziej pospolitego. Naprawy i rzeczy eksploatacyjne będą tańsze a w przypadku małej stłuczki blacharkę dostaniesz na każdym kroku. Niestety nie zarabiasz i nakłaniam cię byś przełożył furę marzeń do czasu aż będziesz miał stałe źródło dochodu oraz bardziej się objeździsz po naszych drogach. Co do propozycji samych aut odsyłam cię na YT. Są popularne kanały o tej tematyce z obszernymi materiałami na ten temat, które dobrze się ogląda.
raficar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Bmw e90
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006

11 Cze 2019, 22:11

Dobrze rozumiem lepiej kupić tańsze pospolite autko ale ja nie będe nim jeździł jakoś dużo. Teraz jeszcze 2 miesiace sobie popracuje, a szkoły juz ostatnia klasa została także po maturach w przyszłym roku już będe rozgladał się za pracą, jeśli coś się stanie z autem to pieniądze prędzej czy później się znajdą (no chyba że to ma być coś poważniejszego co ma mnie wynieść np. ponad 5 tysięcy), a samochód w zastępstwo mam.
JanNiezbędny
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Civic VII
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Cze 2019, 23:14

Bez przesady, chłopak nie wybiera z palety BMW czy Ferrari, tylko pomiędzy autami, które tylko wyglądają na sportowe.

Z tej dwójki lepszym wyborem będzie Hyundai - w sumie brak wpadek technicznych, a mniejsza popularność daje nadzieję, że uda się znaleźć fajny egzemplarz. No i za markę policzą Ci tańsze ubezpieczenie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Cze 2019, 10:59

A ja naturalnie polecam 406 Coupe, w wersji 2.0 lub 3.0 V6.
W cenie uwielbianego przez wszystkich........Leona/Golfa IV (niepotrzebne skreślić) masz wyróżniające się autko tanie w eksploatacji , tylko obecnie trzeba trochę poszukać.

Zawieszenie i wszelkie części dostępne wszędzie i tanie, gorzej jak jesteś ciapą to lekka lipa bo zderzaki i blacha dość droga.

Miałem 2.0, po pół roku stwierdziłem że takiego muła nie chce i kupiłem 3.0 V6 207KM który nadal doopy nie urywa, ale przynajmniej nie wyje na trasie i średnio wychodzi 14-15l LPG/100KM więc taniej jak większość diesli :)

Auto generalnie bezawaryjne, jak już się coś dzieje to głównie elektryka (cewki, czujniki i inne pierdoły).
Ostatnio edytowany przez mike, 13 Cze 2019, 17:21, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Oceniamy samochody, nie ludzi
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...