Auto na LPG kombi na długie trasy + automat do 35 tys.

15 Lut 2023, 18:04

Ale w tym temacie chyba o liczenie groszaków chodzi :mrgreen:

Bo inaczej nie widzę wytłumaczenia w szukaniu jakiegoś zamulonego benzyniaka kiedy warunki są wręcz stworzone do jazdy dieslem. Do tego jeśli musi być automat to trzeba się jednak mocno pochylić również nad tematem samej skrzyni i kosztów jakie może wygenerować
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lut 2023, 18:07

Ja lubię wyluzowanych właścicieli diesli :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Lut 2023, 10:02

Dokładnie o to chodzi. Przestańmy wyliczać grosze. Ja jestem za LPG, ale z moich obliczeń wynika, że roczne oszczędności wynoszą od 500 do 1000 złotych na korzyść LPG. Jedna naprawa skrzyni biegów pochłania tę różnicę, gdy mechanik mówi dzień dobry. Dlatego, jeżeli będzie coś zaufanego, pancernego i jednocześnie oszczędnego na dieslu, to czemu nie.
milosz9861
Nowicjusz

20 Lut 2023, 10:24

Obawiam się, że jedynym autem jakie jesteś w stanie kupić za tę kasę a jednocześnie ma ono automat o który nie musisz się martwić mimo jego wieku/przebiegu to Laguna mk3.
franccc
Stały forumowicz

20 Lut 2023, 10:31

Nie jestem fanem diesla (miałem i przy grubszej wpadce 5 letnia oszczędność na paliwie została u mechanika), ale tu franccc ma rację. Diesla w tej konfiguracji kupisz 30% taniej. Zostanie kasa na naprawy a styl użytkowania pasuje pod taki silnik.

Pb bez automatu byłoby o wiele łatwiej znaleźć.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2023, 12:54

A co myślicie o Mondeo MK4 2.0 TDCi
milosz9861
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...
    Poradnik - kupujemy auto za kilka tys zł
    Do stworzenia tego poradnika skłoniły mnie dwie rzeczy. Pierwsza to fakt, że na nasze forum trafia sporo osób, które chcą kupić auto w przysłowiowej "cenie średniego roweru" do dojazdów do pracy, szkoły, ...

28 Lut 2023, 13:00

Jeśli nadal musi być z automatem to przedlift spoko, polift nie spoko
franccc
Stały forumowicz

01 Mar 2023, 11:21

Jak myślicie, to dobre auto:
https://www.sauto.cz/osobni/detail/rena ... /182197241
6 stopniowy automat i 2.0DCi
milosz9861
Nowicjusz

01 Mar 2023, 13:42

Wygląda spoko, cena też ok. Do tego najbogatsza wersja wyposażenia
A kilka uwag jeśli będziesz ją oglądał
1. Laguny mk3 występowały jako ph1, ph2 i ph3. Tutaj masz ph1, która ma kilka elektronicznych ograniczeń, które w nowszych wersjach nie występują np. nie masz kierunków autostradowych.
2. System multimedialny to carminat dvd i nie jest aktualizowany od około 10 lat
3. Samochód ma limiter mocy/momentu na dwóch pierwszych biegach także jeśli zauważysz, że "jedzie" dopiero od trójki to jest to zupełnie normalne. Generalnie można go zdjąć programowo a sam chiptuning jest w tym przypadku polecany, bezpiecznie robi się z tego 185-180ps a co najważniejsze zauważalnie spada zużycie paliwa - fabrycznie ph2 ma lepiej zoptymalizowane mapy i chipem schodzisz ph1 do poziomu spalania ph2 czyli jakieś 0,7 mniej
4. Często padają poduszki silnika i skrzyni także jeśli będzie telepać budą to prawdopodobnie to będzie przyczyną. Dwie najdroże to poduszka olejowa, którą masz na wierzchu obok zbiornika płynu chłodniczego i poduszka skrzyni automatycznej - OE kosztuje około 600 zlotych. Na marginesie oryginalne części do laguny są w takich cenach, że nawet nie ma sensu szukać zamienników.
5. Pęknięty boczek siedziska kierowcy to normalka w lagunie i nie świadczy o ingerencji w stan licznika, pękł już pewnie ze 100 tys temu :mrgreen: Styraną kierownicą i gałką zmiany biegów też się nie przejmuj, w tej wersji kolorystycznej są wyjątkowo nietrwałe, powiedziałbym nawet że i tak dobrze wyglądają jak na ten przebieg
franccc
Stały forumowicz