Auto na miasto do 25 tys.

26 Wrz 2010, 07:47

Witam!
Poszukuję auta miejskiego do 25 tys., które będzie jeździć w dość dużych korkach. Jak dużych? Obecne auto w mieście pali mi ok. 50% więcej (na trasie 8 do 9, w mieście 12 do nawet 15). Autem dojeżdzam głównie do pracy: 25 km w jedną stronę. Rocznie przejeżdzam ok. 12-15 tys. km.
Pierwsza rzecz to odwieczny problem: diesel czy benzyna? Nie znam się na motoryzacji, ale napiszę w skrócie co wyczytałem. Czytałem, że żeby koszty zakupu/eksploatacji diesla zwróciły się, trzeba przejeżdzać min. 30 tys. rocznie. Tyle, że to opinia o autach nowych których różnica w cenie może być naprawdę spora (10-20 tys). W autach używanaych ta różnica jest dośc niewielka. W autach którymi się interesowałem (o nich za chwilę) wynosiła do 5 tys. Pozostaje, więc chyba różnica w cenach częsci zamiennych i oczywiście częstoliwości odwiedzin warsztatów. Słyszałem , że w dieslach często psują się dość drogie: pompowtryskiwacze, turbina, filtr cząstrek stałych, dwumasowe koło zamachowe. Czy to prawda? W używanych autach dochodzi taki problem, że nie można być pewnym czy zaraz po zakupie nie czekają nas kosztowne naprawy.
Aktualnie, niezależnie od problemu rodzaju paliwa, na oku mam takie samochody:
-Mazda 2
-Mazda 3
-Honda Jazz
-Opel Corsa D
-Seat Leon
- Ford Focus
- Kia Ceed (wiem, że do tego musiałbym dołożyć, ale ten naprawdę mi się podoba + mam znajomego mechanika pracującego w Kia, więc i dodatkową pomoc przy naprawach i zakupie. Jestem więc skłonny dołożyć)
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
goku
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Wrz 2010, 08:37

A brałeś też pod uwagę GOLFA IV? jeżeli Ci to auto się nie podoba to stawiam na Leona. Oczywiście z 1,9TDI ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

26 Wrz 2010, 08:50

Golfa odrzuciłem ze względu na dośc wysokie ryzyko kradzieży. Leon niby też jest wysoko w rankingu, ale różnica jednak dość duża. Rozumiem, że nie ma obaw o diesla na miasto?
goku
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 08:59

Przy Twoich przebiegach diesel nieplacalny
1. Diesle są oszczędne w trasie nie mieście
2. Trafienie zadbanego tdi to jak trafienie 6tki
3. Diesle robią z reguły duże przebiegu 50 i wiecej rocznie, a ze handlarze cofają:)
Tu masz colta mojego znajomego, naprawdę b. Zadbany no i idealny do miasta
[link do oferty na Allegro wygasł]
Naprawdę nie trzeba nic inwestować( 4 tys km po serwisie w ASo)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

26 Wrz 2010, 10:08

Odnośnie tego, żę diesle nie są oszczędne w mieście. Mógłbyś doprecyzować: chodzi o spalanie czy może o usterkowość? Chętnie poznam różne opinie. Aktualnie sam skłaniam się do benzyniaka, ale raczej ze względu na opinię awaryjności w mieście. Spalanie to raczej duży plus diesli.
goku
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 10:32

goku napisał(a):Odnośnie tego, żę diesle nie są oszczędne w mieście. Mógłbyś doprecyzować: chodzi o spalanie czy może o usterkowość? Chętnie poznam różne opinie. Aktualnie sam skłaniam się do benzyniaka, ale raczej ze względu na opinię awaryjności w mieście. Spalanie to raczej duży plus diesli.

no np. ja mam madzie 6 2,0 diesel z 2007 i altee xl 2,0 tdi- jezdzac nimi po miescie nie schodzilem ponizej 8-9 l, a fiesta mk7 zony(z 2009) 1,25 spala ok. 7 mimo ze ten silnik do najoszczedniejszych nie nalezy.
Twoje obawy sa jak najbardziej sluszne:
2M, FAP/DPF i inne "dobrodziejstwa" sprawiaja ze jedna awaria pociaga za soba ogromne koszty- i musisz przejechac 50-70 tys km zeby roznica w zakupie sie zwrocila(auta NOWE).
A ceny uzywanych dieselkow w polsce wynikaja z tego ze diesle czesto wybierane sa na flotowe- kupi handlarzyna w niemczech po 300-400 tys km cofnie na 120-160 a Polak sie cieszy jaki to dobry interes zrobil ze 3letnie auto kupil za 30% wyjsciowej.
Benzyna w malym autku(COLT/Corsa/G. Punto) to moim zdaniem 10xlepsze rozwiazanie do miasta. No i taki colt przy poj. 1,1 masz niskie ubezpieczenie, w corsie sa 1.0 ale poraznowe, 1.2 lepsze :wink: , no w puncie trzeba 1.4 poszukac. silniki ktore spokojnie 200 tys km bez awarii przejezdza, osiagi dobre, spalanie male.
Powtarzam: kupuje sie auta na miare potrzeb, a wnisokujac po Twoich wypowiedziach
a) jezdisz glownie sam, krotkie dystanse- wiec segment B
b) jezdzisz stosunkowo malo wiec tylko benzyna

no i jak Cie nie przekonalem moze inni niech sie wypowiedza
JerzyB333
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...

26 Wrz 2010, 12:33

Czyli jak narazie pozostaję przy benzynie. Do pracy dojeżdzam razem z żoną także z tyłu miejsca być dużo nie musi. Jeżeli chodzi o typowe mieszczuchy to u mnie odpada na wstępie toyota yaris (mam na nią alergię jakąś :)). Nie jestem przekonany czy rzeczywiście chciałbym auto z tak małymi jednostakami jak 1.0 czy 1.2. Czasami gdzieś tam się za miasto jednak wypada . A z tych wymienionych przeze mnie w pierwszym poście to co polecacie w benzynie? A może macie lepsze propozycje? Mam jeden głos na opla corse od JerzyB333. Fiaty odpadają a colt do rozważenia (poczytam sobie o nim trochę).
goku
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 12:40

Corsa D ma akurat dużo wspólnego z Fiatem Grande Punto m.in cała płyta podłogowa i niektóre silniki więc skoro odrzucasz Fiata to Corse raczej też powinieneś.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2010, 12:59

JerzyB333 napisał(a):mam madzie 6 2,0 diesel z 2007 i altee xl 2,0 tdi- jezdzac nimi po miescie nie schodzilem ponizej 8-9 l, a fiesta mk7 zony(z 2009) 1,25 spala ok. 7 mimo ze ten silnik do najoszczedniejszych nie nalezy

Bez urazy ale porównanie z dooopy... Jak już porównywać to takie same auta z różnymi silnikami a nie malutką fieste z mikrosilniczkiem do aut ważących dobrze ponad półtorej tony. Postaw taką Alteę z 2 litrowym benzyniakiem i wtedy się okaże czy diesel spali mniej czy więcej. Podpowiem od razu, że mniej ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

26 Wrz 2010, 15:24

Kubuch napisał(a):
JerzyB333 napisał(a):mam madzie 6 2,0 diesel z 2007 i altee xl 2,0 tdi- jezdzac nimi po miescie nie schodzilem ponizej 8-9 l, a fiesta mk7 zony(z 2009) 1,25 spala ok. 7 mimo ze ten silnik do najoszczedniejszych nie nalezy

Bez urazy ale porównanie z dooopy... Jak już porównywać to takie same auta z różnymi silnikami a nie malutką fieste z mikrosilniczkiem do aut ważących dobrze ponad półtorej tony. Postaw taką Alteę z 2 litrowym benzyniakiem i wtedy się okaże czy diesel spali mniej czy więcej. Podpowiem od razu, że mniej ;)

no nie do konca z doopy bo roznica spalania miedzy np. 206 2,0 hdi a citroenem picasso 2.0 hdi- ok. 0.5 litra/100km- sprawdzane przeze mnie jak mialem kiedys cytrynke :wink:

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 17:33 ]
JerzyB333 napisał(a):
Kubuch napisał(a):

no nie do konca z doopy bo roznica spalania miedzy np. 206 2,0 hdi a citroenem picasso 2.0 hdi- ok. 0.5 litra/100km- sprawdzane przeze mnie jak mialem kiedys cytrynke :wink:

no i jak np. colt pali w ben 6,5/a w dieslu powiedzmy 5 l to czy gra jest warta swieczki.
To samo ben/diesel corsa- diesle odpadna ze wzgledu na slaaaaby dpf- jak sam opel okresla- "te auta nie sa przystosowane do jazdy po miescie" :lol: (wiele skarg w dziale interwencje w AŚ dot wlasnie dpfu w silnikach cdti)
JerzyB333
Stały forumowicz

26 Wrz 2010, 18:30

Kubuch napisał(a):

Rozumiem, że mamy zwolennika diesla? Bardzo bym chciał poznać Twoją opinię na temat diesla na miasto.
goku
Nowicjusz

26 Wrz 2010, 19:26

goku napisał(a):Bardzo bym chciał poznać Twoją opinię na temat diesla na miasto

Diesel jest równie dobry na miasto co benzyna czy gaz. Oczywiście nie ma co marzyć, że spali 5 l ale zawsze te 2 litry mniej od porównywalnego auta w benzynie. Jak nie będziesz go katował (czyli akcje typu -25 stopni celsjusza i but w podłogę zaraz po odpaleniu) to będzie jeździł. Fakt, że lepiej gdyby nie miał filtra cząstek stałych ale nawet z DPFem da się jeździć tylko trzeba co jakiś czas przejechać jakiś dłuższy odcinek i wypalić sadze czy co tam w tym filtrze siedzi ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

27 Wrz 2010, 12:53

Do 25 tyś do jazdy miejskiej polecałbym peugeota 207-oczywiście w najnowszej wersji,bardzo mi się podoba. Ewentualnie Honda Civic lub Citroen C4.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

27 Wrz 2010, 16:04

No to sam już nie wiem czy diesel czy może jednak benzyna. Jeżeli diesel to pewnie wybiorę, któryś z samochodów wymienionych przeze mnie w pierwszym poście (który mi się najbardziej spodoba, albo po prostu jak się okazja jakaś trafi). Jednak jeśli miałaby to być benzyna to raczej muszę uważać ze spalaniem, żeby nie wyszło za duże...
goku
Nowicjusz