Jakie Auto nabyć :-)

22 Wrz 2010, 17:06

Hej,
Potrzebuję rady od facetów :-)
Chcę kupić samochód taki do 10tys. pln. Zupełnie się nie znam na samochodach. Aktualnie posiadam BMW E34, benzyna + lpg bez wanosa (cokolwiek to oznacza), który miał być wygodny, przestronny i wogule miał być super. okazało się jednak, że jest za duży, za mocny, no i zbyt kosztowny a do tego wszystkiego jeszcze ma strasznie drogie części.

Planuję teraz zmienić samochód na mniejszy i ekonomiczniejszy. Czy ktoś może mi doradzić w tej kwestii??
Dodam tylko jeszcze na koniec, iż potrzebuję samochodu, żeby zawieść syna do szkoły albo pojechać nim na zakupy i ewentualnie latem nad wodę :-) Po prostu potrzebuję bezpiecznego samochodu!

Myślałam o Seacie Cordoba lub Hyundaiu Cuoe albo VW Polo ale tak jak napisałam powyżej zupełnie się nie znam na samochodach i nie chciałabym trafić znowu tak samo.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
basiaw-1
Nowicjusz

Miejscowość: google

22 Wrz 2010, 17:18

E34 to super auto i wcale nie jest aż tak drogie w utrzymaniu... zależy też na jaki egzemplarz trafiłaś... no i te uwagi... wygodny, przestronny... a potem się okazało, że za duży i za wygodny? Chciałaś kupić auto klasy wyższej premium, czyli przestronne, bezpieczne i wygodne, ale jednak aby było tanie w utrzymaniu i małe? Teraz chcesz auto 3 klasy niżej aby było bezpieczne i nadawało się na trasę? To chyba tylko kobieca logika pozwala na takie jaja :neutral: Jak nie kupiłaś żadnej padaczki albo auta mocno bitego to zostaw to E34, doprowadź do ładu i ciesz się jazdą, jaki to motor pod maską drzemie, że jest za mocny? :roll:

Jak zależy Ci jednak głównie na kosztach utrzymania to sprzedaj i kup jakieś wozidełko, Polo będzie ok... ale na bezpieczeństwo, czy wygodę bym nie liczył, ogólnie będziesz mocno zniesmaczona po takiej przesiadce. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Wrz 2010, 17:27

Dziewczyna w 5:) nie spotkałem się z tym a może wymiana na dobrą e36
Jak oceniasz jazde BMW na komfortową i fajną itp to może klase niżej zejść i by było git;)
Go Faster
Początkujący

Miejscowość: mazury

24 Wrz 2010, 12:01

Go Faster napisał(a):Dziewczyna w 5:) nie spotkałem się z tym a może wymiana na dobrą e36
Jak oceniasz jazde BMW na komfortową i fajną itp to może klase niżej zejść i by było git;)

:-) Nie spotkałeś się z tym. Może dlatego, że ten samochód kupił mój mąż ale ja nim jeżdżę.

[ Dodano: 24 Wrzesień 2010, 12:04 ]
jiGsaw napisał(a):E34 to super auto i wcale nie jest aż tak drogie w utrzymaniu... zależy też na jaki egzemplarz trafiłaś... no i te uwagi... wygodny, przestronny... a potem się okazało, że za duży i za wygodny? Chciałaś kupić auto klasy wyższej premium, czyli przestronne, bezpieczne i wygodne, ale jednak aby było tanie w utrzymaniu i małe? Teraz chcesz auto 3 klasy niżej aby było bezpieczne i nadawało się na trasę? To chyba tylko kobieca logika pozwala na takie jaja :neutral: Jak nie kupiłaś żadnej padaczki albo auta mocno bitego to zostaw to E34, doprowadź do ładu i ciesz się jazdą, jaki to motor pod maską drzemie, że jest za mocny? :roll:

Jak zależy Ci jednak głównie na kosztach utrzymania to sprzedaj i kup jakieś wozidełko, Polo będzie ok... ale na bezpieczeństwo, czy wygodę bym nie liczył, ogólnie będziesz mocno zniesmaczona po takiej przesiadce. :wink:

Dzięki. Za podsumowanie.
Pozdrawiam,
basiaw-1
Nowicjusz

25 Wrz 2010, 16:53

jiGsaw napisał(a):E34 to super auto i wcale nie jest aż tak drogie w utrzymaniu... zależy też na jaki egzemplarz trafiłaś... no i te uwagi... wygodny, przestronny... a potem się okazało, że za duży i za wygodny? Chciałaś kupić auto klasy wyższej premium, czyli przestronne, bezpieczne i wygodne, ale jednak aby było tanie w utrzymaniu i małe? Teraz chcesz auto 3 klasy niżej aby było bezpieczne i nadawało się na trasę? To chyba tylko kobieca logika pozwala na takie jaja :neutral: Jak nie kupiłaś żadnej padaczki albo auta mocno bitego to zostaw to E34, doprowadź do ładu i ciesz się jazdą, jaki to motor pod maską drzemie, że jest za mocny? :roll:

Dziewczyna pyta na jaki samochód zmienić a Ty jej radzisz żeby zostawiła? Umiesz czytać? W jaki sposób jej pomagasz, co wnosisz ciekawego i nowego do jej tematu? Skoro chce zmienić to jej sprawa, jej kasa i jej wybór. Boli Cię, że komuś nie nadało się boskie BMW? To także Jej sprawa. Ma takie prawo.
Pyta wyraźnie jakie auto kupić do 10 tyś a nie co zrobić ze swoim E34.

Za 10 tyś popatrz za Astrą II przykładowo 1.6 16V z LPG. Albo może Mazda 323?
Z większych to Vectra B albo Peugeot 406 ewentualnie Carisma albo Avensis. Ewentualnie można by też poszukać jakiegoś Golfa IV w benzynie z silnikiem też powiedzmy 1.6 16V ale może być ciężko znaleźć jakiś ładny zadbany model.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Wrz 2010, 17:42

A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo sama umiejętność czytania to szkoła podstawowa. Jeżeli tak to przeczytaj jej post, następnie mój i zdaj sobie sprawę, że po prostu chodziło mi o pewne błędy logiczne i niekonsekwencje.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka crossover produkowany będzie w Europie
    W 2014 roku Opel rozpocznie produkcję crossovera Mokka w zakładzie w Saragossie (Hiszpania). Wysoki poziom globalnego popytu na kompaktowe SUV-y daje dodatkowe możliwości wykorzystania mocy zakładu. Opel Mokka będzie produkowany ...

25 Wrz 2010, 19:53

jiGsaw napisał(a):A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo sama umiejętność czytania to szkoła podstawowa. Jeżeli tak to przeczytaj jej post, następnie mój i zdaj sobie sprawę, że po prostu chodziło mi o pewne błędy logiczne i niekonsekwencje.

A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem??
Przecież dziewczyna wyraźnie napisała, że

jest za duży, za mocny, no i zbyt kosztowny a do tego wszystkiego jeszcze ma strasznie drogie części.

Logika nakazuje sprzedanie tego czegoś i kupienie lepszego samochodu, który spełnia wymagania

potrzebuję samochodu, żeby zawieść syna do szkoły albo pojechać nim na zakupy i ewentualnie latem nad wodę

a do tego nie jest za duży, nie za mocny i bardziej ekonomiczny.
Czyli lepszy, dla autorki tematu. Typowe miejskie i oszczędne auto, a nie wielka krowa droższa w utrzymaniu. Tak ciężko to wywnioskować? Jak ściągniesz czasami te klapki z oczu, to być może dowiesz się, że "lepszy" nie oznacza automatycznie magiczne "bmw"...

A odnośnie tematu, przykładowe linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ktoś powinien usunąć internet i stworzyć go od nowa.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

25 Wrz 2010, 22:02

jiGsaw napisał(a):A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo sama umiejętność czytania to szkoła podstawowa.

Widać Ty uciekałeś z tych lekcji.
Pisze wyraźnie, że samochód nie spełnia jej oczekiwań, źle się w nim czuje a Ty jej proponujesz jeszcze dokładać w tą krowę ? I mi mówisz o czytaniu ze zrozumieniem? Koleś, adresy chyba pomyliłeś.

Co do samochodów z linku wyżej to Ibizę polecam oraz Megankę. Lanos byłby najmłodszy ze wszystkich ale zgodzi się kolega nade mną, że 10 tyś zł na Lanosa to trochę dużo, można mieć znacznie lepszy samochód za te pieniądze, nie rocznikiem się jeździ.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Wrz 2010, 00:03

stasiowski nie od wczoraj wiadomo, że BMW to jedyna słuszna marka a jak nie podzielasz tego zdania to wyp**dalaj z tematu ;)

[ Komentarz dodany przez: fourup: 26 Wrzesień 2010, 20:13 ]
Autora postu upominam - nawet w żartach nie zwraca się w ten sposób do rozmówcy.
Następnym razem będzie warn!
~fourup
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

27 Wrz 2010, 09:28

stasiowski121 bardzo Ci dziękuję za pomoc :-) Pooglądam sobie te autka i prześpię się z tym :-) Widzę, że w przeciwieństwie do kolegi Kubuch przeczytałeś moje zapytanie ze zrozumieniem.
Pozdrawiam,
basiaw-1
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 10:20

Autora postu upominam - nawet w żartach nie zwraca się w ten sposób do rozmówcy.
Następnym razem będzie warn!
~fourup

Tyle bzdur tu ludzie piszą a moderacja ciągle się mnie czepia i kasuje moje posty. Teraz przynajmniej wiem kto. Pozdrawiam...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

27 Wrz 2010, 13:38

Czyli jednym słowem potrzebujesz samochodu do jazdy miejskiej wiec po co Ci więsza i mniej ekonomiczna Cordoba? :wink: Na Twoim miejscu poszukałbym Fiata Seicento,który wg mnie idealnie spełnia wszystkie Twoje wymagania.
AutaCarmann
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

27 Wrz 2010, 16:24

AutaCarmann napisał(a):Czyli jednym słowem potrzebujesz samochodu do jazdy miejskiej wiec po co Ci więsza i mniej ekonomiczna Cordoba? :wink: Na Twoim miejscu poszukałbym Fiata Seicento,który wg mnie idealnie spełnia wszystkie Twoje wymagania.

Nie no bez przesady, po przesiadce z E34 na Seicento będzie jej w nim ciasno, z resztą wydaje mi się, że za 10 tyś szkoda pakować się w Seicento choćby było 6-7 letnie. Ibiza, Cordoba, Astra II, Mazda 323, Meganka. To moje propozycje, z większych patrz kilka postów wyżej.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Wrz 2010, 16:36

stasiowski121 napisał(a):
jiGsaw napisał(a):A czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Bo sama umiejętność czytania to szkoła podstawowa.

Widać Ty uciekałeś z tych lekcji.
Pisze wyraźnie, że samochód nie spełnia jej oczekiwań, źle się w nim czuje a Ty jej proponujesz jeszcze dokładać w tą krowę ? I mi mówisz o czytaniu ze zrozumieniem? Koleś, adresy chyba pomyliłeś.

Co do samochodów z linku wyżej to Ibizę polecam oraz Megankę. Lanos byłby najmłodszy ze wszystkich ale zgodzi się kolega nade mną, że 10 tyś zł na Lanosa to trochę dużo, można mieć znacznie lepszy samochód za te pieniądze, nie rocznikiem się jeździ.

Autorka postu go wyedytowała, wyglądał zupełnie inaczej, niż teraz, więc masz prawo zachować milczenie.

Zatem niech kupi Tico w gazie albo podobną popierdółkę, będzie bardzo tanie... ale niech się nie dziwi jak nie będzie czym wyprzedzić w trasie nad morze, a w razie wypadku nie zostanie po nich kamień na kamieniu, o wygodzie, przestrzeni itd. nie wspominam.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Wrz 2010, 16:47

Tak kolego wiemy, najlepsze jest boskie BMW i nikt nie powinien go zmieniać.
Nie mów mi do czego mam prawo a do czego nie bo z Twoim zdaniem na tym forum liczę się najmniej.

Jak widać autorce tematu wyraźnie BMW nie przypadło do gustu o czym sama pisze
okazało się jednak, że jest za duży, za mocny, no i zbyt kosztowny a do tego wszystkiego jeszcze ma strasznie drogie części.

dlatego ma prawo do zmiany na coś tańszego w utrzymaniu, znacznie młodszego i ekonomiczniejszego. Dlatego proponowane wyżej samochody doskonale się nadają dla autorki tematu.
Natomiast propozycje jak wyżej delikatnie ujmując są poniżej krytyki i nie na miejscu. Nic do tematu nie wnosisz, robiąc przy tym dużo szumu bo najwyraźniej boli Cię prawda. Nic więcej Ci do powiedzenia nie mam.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika