Auto na Mieca

19 Mar 2023, 03:19

Cześć

Przeczytałem nasze forum w temacie aut sprowadzanych z Niemiec i jest możliwość kupna auta od handlarza z niemieckimi blachami.
Pierwsza rzecz czy jak kupię takie to mogę nim normalnie wrócić do domu 300 km?
Druga rzecz co mi nie daje spokoju. Samo kupowanie w ten sposób to jest ryzyko, a chcę kupić auto za 50 tysięcy (ma fajne wyposażenie, auta z polskich salonów takiego nie mają) Czy na pewno jest to bezpieczne, żeby kupić auto biorę pożyczkę i czy mogę normalnie ubezpieczyć samochód w autocasco?

pozdrawiam
QuintusKMT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 10 1984
Auto: Toyota Corolla
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

19 Mar 2023, 10:42

QuintusKMT napisał(a):Pierwsza rzecz czy jak kupię takie to mogę nim normalnie wrócić do domu 300 km?

możesz ale będzie to nielegalne , w razie czego mandat to od 1500 do 5000zł
O ile będzie miał polisę ubezpieczeniową, bo za jej brak kolejne 6000zł kary z UFG
QuintusKMT napisał(a):Czy na pewno jest to bezpieczne, żeby kupić auto biorę pożyczkę i czy mogę normalnie ubezpieczyć samochód w autocasco?

Autocasco po zarejestrowaniu samochodu TAK, ale żaden ubezpieczyciel Ci nie ubezpieczy samochodu który jest wyrejestrowany w Niemczech a jest :lol:

POzatym oglądnij sobie bo jest masa materiałów

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

19 Mar 2023, 11:07

Odpuść sobie kupowanie auta na niemca. A tym bardziej jak jest o wiele tańsze niż inne egzemplarze. Nie ładuj się w takie coś.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2023, 12:35

Dzięki za wasze odpowiedzi, oraz za link.

Cena raczej jest normalna jak za te auta, ale fakt w Niemczech ceny raczej sa wyższe

A czy pojechanie do Niemiec samemu i kupienie tam auta jest lepszym rozwiązaniem?
QuintusKMT
Nowicjusz

19 Mar 2023, 13:45

QuintusKMT napisał(a):Cena raczej jest normalna jak za te auta, ale fakt w Niemczech ceny raczej sa wyższe

A czy pojechanie do Niemiec samemu i kupienie tam auta jest lepszym rozwiązaniem?

Nie jest dobrym rozwiązaniem bo zwykłe ogłoszenia w DE są tylko promilem aut które pojawiają się potem w PL.
Więc cena ogłoszeniowa nie wiesz czy jest wpisana na rybkę i auto będzie meblem czy jest realna za którą się sprzeda.

Nie namawiam Cię na zakup auta na Niemca chociaż się osobiście tego nie boję :D ale zadzwoń do handlarza i pogadaj. Bardzo często mają firmy zarejestrowane w DE albo sprzeda Ci auto wpisując miejscowość zakupu po stronie DE i temat jest pozamiatany.

Co do filmiku takie Pitu pitu pan zrobił sensację a zapomniał o kilku "drobnych faktach" chociażby takich że w DE nie ma żadnych umów do tego w UC pl jeżeli kwota zgłoszenia rażąco odbiega od ceny rynkowej to robią tzw.domiar który przy autach do 2l zazwyczaj oznacza śmieszną kwotę. Z pojemnościami powyżej 2,0l też UC nie ma różowo bo robione są wyceny przed zgłoszeniem.
I jest jeszcze kilka kwestii które w materiale z YT nie zostały poruszone.

Ogólnie temat rozbija się o rękojmie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2023, 14:48

QuintusKMT napisał(a):A czy pojechanie do Niemiec samemu i kupienie tam auta jest lepszym rozwiązaniem?

nie bardzo, ciężko kupić coś teraz gdziekolwiek, musiałbyś siedzieć z 2 tygodnie w DE i coś byś moze kupił.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...
    Skoda Octavia Green E Line - CEZ ją przetestuje
    Dwa modele SKODY Octavii Green E Line pierwszych całkowicie elektrycznych samochodów, zostaną poddane testom przez przedsiębiorstwo energetyczne. SKODA, w celu sprawdzenia możliwości flotowych na swoim nowym, elektrycznym ...

19 Mar 2023, 19:39

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi.

Gadałem z handlarzem i wystawia fakturę vat marża.
Czyli chyba nie tak najgorzej.
Mam jeszcze czas aby podjąć decyzje, ale trudno znaleźć auto co by spełniało jakieś oczekiwania
QuintusKMT
Nowicjusz

19 Mar 2023, 20:44

NIech weźmie czasówki plus ubezpieczenie , wrócisz sobie legalnie i odeślesz mu czasówki jeżeli się zgodzi.
toyman40
Stały forumowicz