Auto na start ~7000zł

08 Paź 2017, 18:04

Witam. Jestem Mariusz i pod koniec miesiąca będę odbierał prawko. Mam akurat troszkę czasu, by poszukać jakiegoś auta do 7000 tysięcy. Szukam czegoś starszego, przed 2000 rokiem, ponieważ lubie te stare, kanciate sylwetki aut, chociaż nie wykluczam młodszych. Jedno autko mi utknęło w głowie.. bmw e34. Czy to jest dobre auto na start? W planach nie mam jazdy po kraju, chcę dojeżdzać biezpieczne z domu do szkoły, bez popisów przed remizą. Czytałem o silniku m50b20, który jest niezawodny, a samo utrzymanie nie wydaje się być moim wrogiem. Niestety mam pewne obawy, pomimo nastawienia do wolnej i bezpiecznej jazdy boję się, że napęd na tył może okazać się złym wyborem dla mnie, tym bardziej na okres powiedzmy już zimowy. Czy ktoś jest w stanie doradzić mi, co powinienem zrobić? Pozdrawiam
mariusz1324
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 10 1999
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: nie mam

08 Paź 2017, 18:10

Szczerze? Ja osobiście nigdy bym nie kupił auta z tylnym napędem na start. Co prawda dużo też zależy od oleju w głowie kierowcy ale tył napęd to jednak tył napęd.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2017, 18:11

Podstawa to dobre opony i dociążenie tyłu;P przez dwa lata, zimą, jeździły w moim bagażniku krakowskie chodniki
Jeśli się boisz to masz np kanciaste volvo s70 z fwd

Znalazłbyś już coś za 7k ale skupiłbym się jednak na b25, e34 to kawał auta
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Paź 2017, 18:16

Nie wiem skąd jesteś ale u mnie na dzielnicy jest do wzięcia ładny Passat B3.
[link do oferty na Olx wygasł]
wyświetleń sporo bo auto jest wystawione na kilku grupach na fb :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Paź 2017, 18:23

Tak jak napisałem, biezpiecznie z domu do szkoły, bez szpanowania i wyścigów. Szczerze, to tylko drobne obawy, bo napęd na tył, na zime dla świeżaka.. nie wiem sam, myślę, że stylem dziadka dojadę bez problemu z uśmiechem na twarzy. Najgorzej się czuje kiedy słyszę, że pierwszym to i tak na drzewie wygląduję.. eh, wiadomo, każdy myśli, że jak bmw to i rajdy po wsiach, ale bez przesady, samo mówienie o tym prosi się podświadomie o wypadek. Szczerze nie mam zdania, zrezgynować z marzenia o e34 i szukać czegoś innego czy nie. Co do Passata, nie kręci mnie, a jak volvo, to v40, dopiero potem s70. Proszę o doradzenie, nie mam teraz zdania.
mariusz1324
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 10 1999
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: nie mam

08 Paź 2017, 20:46

BMW na pierwsze auto to jedno, ale myślisz też o opłatach? Oczywiście możesz rejestrować na współwłaściciela ze zniżkami, ale to i tak będzie cena z d.py.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

09 Paź 2017, 21:48

Absolutnie nie rezygnuj z marzeń ale je zweryfikuj bo może po prostu się napaliłes, nie panikowałbym z napedem na tył ale po co Ci duże auto skoro i tak bedziesz woził powietrze, no chyba że tylna kanapa ma służyć celom towarzyskim :ok: Narazie brzmisz rozsądnie nie wiem czy czujesz się pewnie za kierownicą, ale ja jak się poczułem to zacząłem szaleć, na latarni zaś wylądowałem jak jechałem spokojnie ale w deszcz na zakręcie, zmęczony po 12h w fabryce, trochę mi to dało do myślenia ale i tak było potem jeszcze kilka fartownych przygód po przeciadce z puszki do 90 konnego bolidu jakim był civic :mrgreen:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG

10 Paź 2017, 19:09

Warto byłoby pomyśleć o kosztach utrzymania auta, już pal licho opłaty za przeglądy i ubezpieczenia, bo to można wcześniej skalkulować, ale co z serwisowaniem auta - naprawy i wymiany eksploatacyjne w BMW kosztują więcej niż w jakimś Fiacie, a ich skalę trudno przewidzieć. Lepsze mniej lansiarskie auto, które dobrze służy, niż wypas, który większość czasu stoi w krzakach. Jeśli zdajesz sobie z tego sprawę to spełniaj marzenia.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi