Auto na studencką kieszeń

13 Kwi 2017, 13:07

Cześć! Jestem nowy więc witam się ze wszystkimi.

Kończę studia, prawko mam od kilku lat ale dopiero teraz stać mnie na auto.
A raczej bardzo pilnie potrzebuję samochodu który będzie po prostu jeździł. W miarę bezpiecznie, tzn nie rozsypie mi się za chwile na drodze.

Kwota jaką dysponuję to ok....na tę chwilę 580 zł ale spokojnie będzie to ok. 1200,1300, 1500 zł. Może i ciut więcej. Sprawa wygląda tak, że chcę samochód który będzie służył jako narzędzie wożenia mnie do a)sklepu b)szkoły c)między pracą a innymi dodatkowymi zajęciami.

Czyli miasto, głównie niewielkie odcinki ale jeżdżę też do dziewczyny pod Warszawęz drugiego końca więc te 40km na raz też by się przydało żeby przejechał. Oczywiście benzyna ale najchętniej +LPG.

Nie oczekuję cudów, jedyne czego oczekuję to że mi się nie rozleci pod kołami. Potrzebuję na już, na za dwa tygodnie, albo od razu jak uzbieram kwotę. Damy radę? Powiedzcie mi proszę czego unikać (aha, przeczytałem od deski do deski temat "Na co zwrócić uwagę kupując tanie auto" ale chodzi mi o zwrócenie uwagi na oszustów, mirków handlarzy etc. przy wyborze ogłoszeń". Po prostu proszę o ocenienie moich ogłoszeń i podrzucanie swoich.

Szukam tylko w Warszawie, ewentualnie do 10 km od.

Do tej pory mam:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najbardziej podoba mi się ta ostatni, swift. Fajne autko.
Więc, raz jeszcze przypominam że po bułki, nie oczekuję cudów i...dajcie znać. Pozdrawiam:)

Aaa.. i mam pytanie odnośnie OC. Jeśli kupię auto z ważnym do np. 11.2017 to mogę wsiadać i jeździć czy coś muszę oprócz rejestracji na siebie jeszcze robić z nim?
Prawilniaczek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

13 Kwi 2017, 13:12

Auto za tysiaka od handlarza... Jak cenisz swoje życie i pieniądze, to nie patrz na żadne komisy, to najgorsze co możesz zrobić kiedykolwiek w tym budżecie...

CC, SC, Matiz, Tico, Uno.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2017, 14:26

Zatem jedynie Fiat wchodzi w grę czy któraś jeszcze marka?
Prawilniaczek
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 15:08

Hmm kolego nie lepiej będzie Ci trochę dozbierać? Jeśli zależy Ci na życiu to tak właśnie bym zrobił :D
Grozer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 10 2005
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: RENAULT MEGANE SPORT
Silnik: 1.6B
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2011

13 Kwi 2017, 16:21

Prawilniaczek napisał(a):Zatem jedynie Fiat wchodzi w grę czy któraś jeszcze marka?

Może Skoda Felicia?

Chociaż nie patrz na marki tylko to co w dobrym stanie bo ten budzet to taki śmieszny trochę jak na samochód :)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

13 Kwi 2017, 17:52

Można kupić takie auto ale pewnie będzie trochę rdzy na nim i coś do naprawiania.
Fajnie byłoby znaleźć Cinquecento 0,9 , może peugeota 106 lub jego bliźniaka Citroena Saxo.
Co do OC. Jeśli kupisz z ważną i opłaconą polisą OC ,to możesz ją wyjeździć do końca. Nie daj się wciągnąć w rekalkulację składki ubezpieczycielowi ,który ci będzie wciskał ,że tak trzeba koniecznie zrobić.
Bierzesz umowę kupna auta ,robisz ksero i wkładasz ją do koperty do której wkładasz odręcznie napisaną informację że zakupiłeś auto z ważną polisą OC i będziesz z niej korzystał na zasadach określonych w dniu jej zawarcia. :) Kopertę "poleconym" wysyłasz do ubezpieczalni. Kwitek sobie zostawiasz. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Kwi 2017, 18:02

Popatrz na golfy dwa
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2017, 19:00

Jak się ma trochę szczęścia to i w komisie coś znajdzie :mrgreen: ja wczoraj wyczaiłem Uno od 1właściciela na czarnych tablicach,dziś byłem obejrzeć na szybko i ładnie się prezentuje nawet lepiej niż mój poprzednik,jutro po robocie prawdopodobnie jadę nim do mechanika żeby zobaczył co i jak od strony technicznej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Kwi 2017, 19:18

Barol napisał(a):Jak się ma trochę szczęścia to i w komisie coś znajdzie

Ale nie auto za najniższą krajową. Oddawałem praktycznie trupa do remontu kapitalnego za 1100 zł, handlarz wystawił za 2700 zł... Jak sprzedaje za 1100 to chyba ze złomowiska zbiera :P

Co Ty z tymi UNO masz :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2017, 20:36

Tak najlepiej wygląda Fiat ponieważ nie widać żeby był zardzewiały bo volvo to na złom się nadaje ponieważ jest całe porysowane i ma rudą.Co do lanosa w tyle je go rdza na jednej fotgrafii to widać .
SportCarsDog
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 21:02

Idź do pracy na 1 miesiąc, dozbieraj 2 tysiące i szukaj czegoś za 3000-3500zł, a dokładniej mówiąc okolicę 2500zł + 1000zł na opłaty i wstępne naprawy, kupno auta za 1000-1500zł to naprawdę zły pomysł :)
Petento
Początkujący

Auto: .

13 Kwi 2017, 21:27

Rozumiem. Dzięki za odpowiedzi. W takim razie wstrzymam się na jakiś czas, jako że właśnie idę do docelowej pracy to przeczekanie jeszcze 2 miesięcy nie stanowi problemu.

Czy jeśli chodzi o zakres poszukiwań zostawać przy Fiatach/Citroenie Saxo/Peugeotach 106 (te ostatnie dwa naprawdę mi się zawsze podobały :) ) ?

Polećcie w takim razie jakieś w budżecie do 2500-3000 zł :)
Prawilniaczek
Nowicjusz

13 Kwi 2017, 21:31

Do 3k to może Toyota E10 / Honda Civic V / Rover 4xx
Kieł
Stały forumowicz

13 Kwi 2017, 21:41

Na początku zasadnicza kwestia - za 1000-1500zł nie kupi się jeżdżącego i w miarę sprawnego i bezpiecznego auta (chociaż znajdą się tu spece, którzy będą się sprzeczać, że jest to możliwe), za 2000-3000 zł znajdziesz już coś, co nadaje się do jazdy, ale nadal będzie to w cudzysłowiu ,,trup'', 4000 to też kiepski budżet, tak samo jak 5 i 6 tysięcy, tak naprawdę dopiero od 7 tysięcy możesz się rozglądać za jakimś konkretnym modelem, który Ci się podoba, a wszystko w niższym budżecie (a już tym bardziej za 2500-3000zł) musisz brać na zasadzie tego, co będzie w lepszym stanie. Owszem, możesz się ustrzec przykrych napraw w przyszłości, które będą rezultatem wad fabrycznych danego modelu (np. awaryjnych skrzyń biegów), ale nadal na pierwszym miejscu stoi stan techniczny na dzień dzisiejszy, stąd też jeśli już będziesz miał konkretną sumę, to wrzuć tu po prostu linki do ogłoszeń, a osoby z forum, którzy po opisie i zdjęciach mogą wyłapać kilka szczegółów doradzą Ci, czy warto się ogłoszeniem zainteresować. To nadal Cię jednak nie ratuje, gdyż najważniejsze są oględziny na miejscu, więc jeśli nie znasz się na samochodach to lepiej zakumpluj się z jakimś mechanikiem, który Ci pomoże lub poszerz swoją wiedzę na temat tego, na co się zwraca uwagę przy zakupie auta za 3 tysiące złotych, a na co niekoniecznie. :)
Petento
Początkujący

Auto: .

13 Kwi 2017, 21:53

Petento napisał(a): (chociaż znajdą się tu spece, którzy będą się sprzeczać, że jest to możliwe)
jako pierwszy mówię że jest to możliwe miałem kilka takich aut które miało mi służyć jako roboczy i sluzyły dłużej niz miałem oczekiwania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4