Używane auto do 30 tys zl

18 Kwi 2017, 15:18

Witam

Chce kupic dla siebie auto i chcialbym wspomoc sie waszym doswiadczeniem , wiedza na temat aut. Myslalem i mysle o Audi a3 , ale budzet 30-35 tys to troche malo (tak mi sie wydaje) jesli chodzi o to auto .
Czego szukam chcialbym auto 6-7 letnie , benzyna , hatchback , 5-drzwiowe , dobrze by bylo jesli bylo by z salonu w Pl , chodz z tego patrzylem za takie auto przyjdzie zaplacic mi troche wiecej niz za sprowadzane .
Procz audi a3 , jeszcze focus chodzi mi po glowie , ale chetnie wyslucham waszych propozycji i rad w tym temacie .

Z gory dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
karzelson
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 02 1987
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: brak
Silnik: bral
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1930

18 Kwi 2017, 15:26

Jeszcze czego oczekuje od auta ... by bylo oszczedne jesli chodzi o spalanie , by byl dobry dostep do czesci zapasowych na rynku , malo awaryjne jednostki napedowe , skyrznie biegow i zawieszenie . To chyba tak po krotce.
karzelson
Nowicjusz

18 Kwi 2017, 15:39

audi odpuść, mają silniki TSI które zbudowano na fundamentach awarii i problemów. Oczywiście w 8P da się znaleźć silnik 1.6 albo 3.2, ale nie wiem czy będzie Ci to pasować. Pomijając fakt że szukanie takich egzemplarzy też może przysporzyć problemów.

karzelson napisał(a):dobrze by bylo jesli bylo by z salonu w Pl , chodz z tego patrzylem za takie auto przyjdzie zaplacic mi troche wiecej niz za sprowadzane .
Rozumem że jesteś z frakcji ludzi wierzących że ludzie za zachodnią granicą są upośledzeni ekonomicznie bo sprzedają auta używane taniej niż w PL (mimo że kupili je drożej niż Polacy, bo za Odrą ceny nowych są wyższe). Kupując tanio sprowadzane - kupujesz auto po dzwonie. Za dobre niebite auto zapłacisz więcej jak w PL, ponadto do tej większej ceny dolicz jeszcze koszt sprowadzenia, i robi się cena "jeszcze większa".

Focus - ok.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Kwi 2017, 16:06

A czy auto z polskiego salonu gwarantuje Tobie, że ktoś nie cofał licznika przed badaniem technicznym? Pomyśl sobie gdzie dostępność tej usługi jest większa.
Ja bym np. wolał kupić auto od rodowitego Niemca - z niemieckiego salonu, niż w PL - z polskiego salonu, bo tam dostępność cofania licznika dla osoby prywatnej jest praktycznie żadna, spędziłem też sporo czasu w Niemczech i ciężko mi wyobrazić sobie ludzi, których tam widziałem, poznałem, by mieli taką żyłkę cofacza licznika.
Druga sprawa ... czy auto z polskiego salonu nie może być po dzwonie? - pewnie, że może. I tutaj kolejna sprawa, wolałbym kupić od rodowitego Niemca, bo auto po dzwonie ... "jest już w PL" ;) Skoro tutaj naprawiają takie po szkodach importowane, to równie dobrze naprawią i sprzedadzą rozbitka z polskiego salonu.
Gdzie jest haczyk? - bo ja piszę o sprowadzeniu sobie auta np. z Niemiec od osoby prywatnej, a nie o aucie z Niemiec, które sprowadził handlarz.
W odniesieniu do auta od handlarza - pewnie, że większa szansa na lepsze auto jest od osoby prywatnej w PL, a auto z polskiego salonu. Ale jak ktoś ma czas i chęci, to wolałbym sobie osobiście sprowadzić z Niemiec, jeśli by nie było auta na miejscu.

Mazda ma elektroniczną książkę serwisową, dzięki czemu, jeśli auto serwisowane w ASO, możesz sprawdzić historię, tak to wygląda:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 50511&f=92
W Twoim budżecie to Mazda 3 2.0 150 koni, rocznik 2009, ewentualnie Mazda 6 2.0 liftback, rocznik 2008. Silnik żyleta.

Ewentualnie popatrz na jakieś auta z Danii, zobacz w mojej stopce jak można fajnie je prześwietlić.

A na forum [link do bez-wypadkowe.net wygasł] zawsze możesz wysłać zapytanie o sprawdzenie auta, są tam ludzie, którzy mają dostęp do baz ASO i baz ubezpieczycieli.
tomekdk

18 Kwi 2017, 21:22

Jesli chodzi o mazde to nie jestem zainteresowany kompletnie ta marka .
Co to sprowadzania aut tak jestem mocno sceptyczny co od tego i napewno wolalbym polskie z salonu niz od handlarza z niemiec . Aczkolwiek mam mozliwosc kupna w innym kraju bezposrednio auto wiec napewno mam to na uwadze.

Moze ktos tu sie wypowie na temat focusow mk 3 2010-2012 ... ? Lub ewenutalni jeszcze inne marki zaporponuje
karzelson
Nowicjusz

18 Kwi 2017, 22:19

Tutaj masz z polskiego salonu:
http://moto.wp.pl/calkowicie-rozbity-sa ... 864593025a
- obejrzyj filmik, sorry, że Mazda :D
Więcej tutaj:
http://player.pl/programy-online/turbo- ... cinki,249/
Także polecam trochę przemyśleń innych osób, które wiedzą jak ten rynek wygląda, albo jakieś ostre założenia, typu - pierwszy właściciel, absolutnie zero ingerencji w lakier (no tak, a co jak wymienili błotnik? - bo nie wiem czy wiesz, ale to jest element wymienny i lakier może mieć oryginalną wartość, a element wymieniony) i kompleksowe sprawdzenie, żebyś nie był później "klientem" Turbo Kamery.
Ciężko zrozumieć co masz na myśli:
"Co to sprowadzania aut tak jestem mocno sceptyczny co od tego i napewno wolalbym polskie z salonu niz od handlarza z niemiec ."
w odniesieniu do tego, co pisałem, bo to kompletnie 2 różne bajki.
Tak czy siak, powodzenia w kupnie pewniaka.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...

19 Kwi 2017, 15:07

Tomek - Nie chce mazdy 3 mam kilka osob ktore nie sa zadowolone z tego auta.. , pierwsza sprawa , Druga jest taka ze nie chce kupowac przez jakies "Pana" auta ktore nie jest jego i jeszcez z poza kraju i wierzyc mu na slowo ze tak jest, chce kupic bezposrednio u osoby sprzedajacej . Nie wiem czemu masz z tym problem jakis , wiem ze sa i takie przypadki jak ty opisales . Ale ja nie chce auta po 4 wlascielu sprowadzonego przez zawodowego sprzedawce z niemiec ktory chce tylko zarobic , chcialbym auto ktore mialo jednego wlasciciela i bezposrednio z ta osoba rozmawiac . Trzecia sprawa jest taka , ze to jest juz tam w moim zakresie czy ja sobie kupie w ten sposob czy w ten , zalozylem ten temat bo zalezy mi bardziej doswadczeniu i wiedzy oraz roznorodnosci osob i posiadanych przez nich aut i informacji dotyczacych samych aut ich awaryjnosci , przypadlosci i samych wrazen z uzytkowania .
karzelson
Nowicjusz

19 Kwi 2017, 15:51

Dlatego Tobie piszę, że możemy tutaj 20 stron zapełnić, a i tak takiego auta możesz nie kupić. Myślisz, że rynek jest zalany ofertami od 1-go właściciela z polskiego salonu? - takie auta rozchodzą się po rodzinie, znajomych, dopiero na końcu lądują w ogłoszeniach.
Do Polski rocznie sprowadza się 1 000 000 używanych aut, w Polsce sprzedaje się rocznie 350 000 nowych aut (z salonu), z czego 2/3 to auta rejestrowane na firmy, także naprawdę auta od prywatnej osoby to nie jest jakiś wielki rynek. A jak Ty teraz chcesz jeszcze polować na konkretny model - to już w ogóle.

I nie mówię, że masz kupować od handlarza, szkoda, że nie przeczytałeś uważniej mojego komentarza, bo akurat pisałem tam coś innego.

Tutaj masz A3, z polskiego salonu, od pierwszego właściciela, z lat 2010-2011 ... 2 sztuki na otomoto (pomijam już fakt, że poza budżetem):
https://www.otomoto.pl/osobowe/audi/a3/ ... ountry%5D=
I to jeszcze stoją w komisach, także sam widzisz. W sumie 1, bo ta biała coś przekombinowana.

A jeśli chodzi o filmik to tam nie chodziło przecież o Mazdę 3.

Powodzenia.
tomekdk

19 Kwi 2017, 16:48

Dzieki za szybkie przedstawienie statystyk rocznego obrotu autami w polsce .
Mam takie a nie inne kryteria i takimi sie bede kierowal , nie potrzebuje auta na wczoraj ani na za miesiac wiec jestem cierpliwy i sobie bede wertowal dokladnie oferty . Jesli chodzi o Audi to wiem , ze w tym budzecie bedzie bardzo ciezko znalesc cos interesujacego aczkolwiek mimo to bede czujny . Za to zainteresowal mnie Ford Focus mk3 i jestem ciekaw opini tutejszych uzytkownikow/wlascicieli na temat tego auta , oczywscie wersja przed liftem .
karzelson
Nowicjusz

19 Kwi 2017, 17:17

Do 30 tysi mk3?To znajdziesz najwyżej flotówke

Jak chcesz żeby był hiper mega jak ze salonu to musisz dołożyć kilka dobrych tysi ale to też nie znaczy, że Ci się uda
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km
Rok produkcji: 2002

19 Kwi 2017, 18:03

Świeżo sprowadzone to fakt, trochę loteria. Ale nie kupisz też auta, które było sprowadzone w roku X i od tego czasu jeżdżone przez jednego właściciela? Dużo jest takich ogłoszeń, a fakt, że ktoś jeździł nim kilka lat pozwala zakładać, że nie jest to jakieś trefne auto.
Nie ma co się obrażać na cały świat, tomekdk ma absolutną rację i niestety tego nie zmienimy. No ale jak chcesz koniecznie szukać auta z PL salonu...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Kwi 2017, 18:31

Nie obrazam sie , ale poprostu nie interesuje mnie zakup auta z za granicy poprzez posrednika wogole posrednicy , komisy , handlowcy mnie nie interesuja jesli chodzi o kupno auta. Chce kupic auto bezposrednio od wlasciciela/osoby sprzedajacej i moze byc to tez za granica nie musi byc z Pl salonu ale to tez nie jest tematem zalzonego przez zemnie watku , bo nie oczkuje ze ktos tutaj mi powie gdzie i jak sobie kupie to auto . Bardziej niz to o czym wyzej pisze , interesuja mnie opinie czy jakies polecone propzycje aut w tej cenie
karzelson
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 07:16

Czyli zbierając to w jedno zdanie - kupujesz auto od osoby prywatnej.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010