Auto na taksówkę do 20 000zł - Proszę o pomoc!

28 Gru 2010, 13:55

Witam!

Chciałem prosic was o pomoc w wybraniu samochodu pasującego idealnie na taksówkę. Interesują mnie wyłącznie sedany/limuzyny. W grę nie wchodzą auta kombi! Fundusze przeznaczone na ten samochód to 20 000zł niewięcej! Auto powinno byc z instalacją gazową lub w dieslu. Silnik powinien byc mocny. Powyżej 135 KM i z przyśpieszeniem poniżęj 10sec do setki. Zastanawiałem się między trzema samochodami:

- VOLVO S60
- AUDI A6
- VOLSKWAGEN PASSAT

1. Prosiłbym o napisanie o zawieszeniu tych aut (czy jest komfortowe czy twarde lub miękkie).
2. Prosiłbym o napisanie o silnikach samochodów (do których warto zakładac LPG do których lepiej wziąśc diesla)
3. Prosiłbym o waszą opinię który byście samochód wybrali.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
przemekostry
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

28 Gru 2010, 14:12

Najlepszym wyborem było by Volvo s60 ale wątpie żebyś za 20tys kupił w przyzwoitym stanie. Passata też ciężko za 20 tys a na dodatek awaryjne przednie zawieszenie (mówię o modelu po FL) W audi awaryjny diesel a benzyniaki paliwożerne. Na twoim miejscu wziąłbym mercedesa w124 z silnikiem 3.0 td. Na dynamikę 150 konnego silnika nie powinieneś narzekać, a na dodatek masz niezniszczalne auto. 20 tys spokojnie wystarczy na pięknie utrzymany egzemplarz.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa

28 Gru 2010, 14:21

Według mnie na taryfę to najlepiej jakiś starszy MB, ew. BMW. Nie ukrywajmy, że przeciętny klient wybierze w pierwszej kolejności te marki jak ma wybór na postoju. Do 20 tys to ja bym się rozejrzał za właśnie W124 lub w220, w drugiej kolejności E39/E34. Ostatecznie możesz też wybrać Audi A6, ale w Quattro, bo jednak FWD to nie ten komfort. Jeżeli chodzi o paliwo to wybrałbym chyba PB + LPG, jednak na krótkich odcinkach to się lepiej sprawdza od diesel'a i z tego co zauważyłem, to taryfiarze właśnie częściej gazują niż dizlują ostatnimi czasy, a auto w tej cenie będzie młodsze i z mniejszym przebiegiem. Jeżeli chodzi o E39 to polecam model 523i - najmniej pali, a osiągi są w zupełności wystarczające.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Gru 2010, 14:24

Mercedes E220CDi bardzo dużo takich aut jeździ na taksówkach , lub Skoda Octavia 1.9TDI , jechałem kiedyś z taksówkarzem taką skodą z 2003r i przebiegiem 780000 silnik pracował dalej jak zegarek .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Gru 2010, 17:10

kris11kris12 napisał(a):Skoda Octavia 1.9TDI

Skoda? Tym autom już dziękuje na dobry początek. Tak samo jak samochody marki FORD.

Mercedes Benz w124 - dla mnie to już jest zabytek.

Audi A6 - limuzyna, silniki które mnie interesują to 2.5 TDI lub 2.4, 2.6, 2.8 Benzyna + LPG

Co do BMW e39 (e34? kolejny zabytek) jak to jest z nimi. Czy przysłowie "Będziesz miał wydatki" ma coś z nim wspólnego? \

Passat B5 - A z przed liftingu jak jest z ich zawieszeniami?
przemekostry
Nowicjusz

28 Gru 2010, 17:47

W passacie przed liftingiem zawieszenie było jeszcze gorsze. Po FL je troche poprawiono ale dalej jest awaryjne. Średnia trwałość przedniego zawieszenia wynosi 60 tys km (przy markowych elementach) A naprawa kosztuje od 2000-3500zł

[ Dodano: 28 Grudzień 2010, 17:50 ]
Radziłbym Ci dozbierać trochę kasy i kupić volvo. Pomyśl jeszcze nad mazdą 6. Mam taką i jest bezawaryjna.
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT Convertible
    Trudno znaleźć bardziej stylowego i pożądanego klasyka z Japonii niż Toyota 2000GT. Opływowe nadwozie z długą maską, szprychowe felgi i otwierane światła nadają jej wyjątkowego charakteru. A status pierwszego supersamochodu ...
    Mitsubishi na Pikes Peak International Hill Climb
    Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC), wystawi w legendarnym wyścigu górskim Pikes Peak International Hill Climb dwa samochody z napędem elektrycznym (EV). MMC spróbuje wygrać wyścig w kategorii samochodów ...

28 Gru 2010, 17:59

zdecydowan większość aut na Taxi to MB ale za taką kasę trudno kupić dobry egzemplarz, w Hamburgu jest sporo ofert aut po Taxi ceny różne ,auta ze sporymi przebiegami ale w dobrym stanie też można trafić .Cen dokładnie nie pamiętam ale zawsze można sprawdzić na mobile.de :grin: no i masz już gotowe otwory pod taksometr itd.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

28 Gru 2010, 18:13

Po taxi raczej niechce, otwory i instalację robie sam. A jak jest z wyjazdem po auto i oplatami?
przemekostry
Nowicjusz

28 Gru 2010, 18:17

A co masz do Skody że nie chcesz??Ja w tej kwocie szukał bym Merola albo Beemy.Gdyż te auta można najczęściej spotkać na taryfie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2010, 18:23

Tyle, że taryfa raczej dużo jeżdzi.
A te E-klasy i 5er które proponujesz będą raczej więcej stać w warsztacie patrząc na relację ceny do rocznika.
Z mojej strony Peugeot 406 HDI, samochód sprawdza się na taksówkach(masa ich jeżdzi choćby we Francji w Polsce zresztą też), wygodne, oszczędne i trwałe auto w dodatku nadal wygląda reprezentacyjnie.
np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo klasyka gatunku:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 28 Gru 2010, 18:27, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2010, 18:26

Te merole to jest ogłoszenie odnośnie sprowadzania ich zza granicy :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2010, 18:32

Tyle, że taki Mercedes za granicą kosztuje znacznie więcej:
[link do AutoScout24 wygasł]
Holandia, E220 CDI, 2000r.
Nawet najtańsza oferta to 6,3k euro czyli ~25tys. zł + opłaty i zaczyna się zbliżać do 30.
Ja bym celował w ex-taxi, przynajmniej są tanie i wiadomo co się kupuje.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2010, 18:37

barol91 napisał(a):Te merole to jest ogłoszenie odnośnie sprowadzania ich zza granicy :wink:

czy to aluzja do mnie ?
tu masz meroli jakie chcesz i za ile chcesz ,które dobre nie wiem
[link do mobile.de wygasł]
czeslaw555
Zaawansowany

Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

28 Gru 2010, 18:40

Trochę stary ten merol ;d Wolę coś nowszego. Skoda odpada - zle doswiadczenia innych taksowkarzy !
przemekostry
Nowicjusz

28 Gru 2010, 19:06

problem jest tylko w kwocie jaką możesz przeznaczyć na zakup auta
czeslaw555
Zaawansowany