REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
dzida napisał(a): Sonatę z 2,4, która nie rdzewieje![]()
Nie wiem co jest ze skodami z tamtych, że lakier często odpada płatami na łączeniu progu z tylnym nadkolem.
pkc napisał(a):Skoda w tamtych czasach(a bynajmniej Octavia I), miała bardzo cienki lakier, stąd też pewnie ta przypadłość.
to dziwne, bo miałem okazję prowadzić taką Sonatę 2.4 lpg w automacie i zaryzykuję stwierdzenie, że to najprzyjemniejsze wozidło jakie miałem okazję prowadzićpkc napisał(a):Mój brat kupił sobie Sonate z myślą o trasach do Niemiec, ale po miesiącu miał już dość tego auta
pkc napisał(a):Układ kierowniczy w tym aucie jest fatalny, a w połączeni z miękkim zawieszeniem już w ogóle jest kiepsko. Co ciekawe zawieszenie jest miękkie, ale jego praca jest głośna Na autostradach przy większych prędkościach precyzja prowadzenia nie istnieje. Przy jeździe autostradą wadą są też przełożenia skrzyni biegów i brak szóstego biegu przez to spalanie na autostradzie jest wysokie, a samochód jest nieprzyjemnie głośny.
dzida napisał(a):jakbym czytał o służbowej Octavii II 1,9TDI
mike1735 napisał(a):Można narzekać na układ jezdny Sonaty, jednak należy pamiętać dla jakiej klienteli została stworzonatakim ludziom nie przeszkadza tapczanowatość i poczucie braku połączenia kierownicy z kołami. Ma być wygodnie, przestronnie no i niedrogo.
Mnie tym autem jechało się bardzo przyjemnie, jednak nie wiem czy na dłuższą metę byłbym zadowolony. Co deska to deska
Ossy napisał(a):Wiadomo, że każdy lubi co innego w aucie. Ja po 4 latach jazdy Mercedesem nie wyobrażam sobie niższego komfortu. Krótka jazda jako pasażer Octavią I niespecjalnie mi się podobała - czuć każdą dziurę na drodze. Najbardziej w W210 przeszkadza mi zachowanie auta w zakrętach, więc następne auto chcę trochę bardziej pewne.
Jeśli chodzi o Mondeo to za 20 tys.tylko Mk3, Mk4 z normalnymi silnikami (benzyna, diesel 2.0) zaczynają się od 30 tysięcy
pkc napisał(a):Następca Sonaty , czyli i40 jest lepszy i chodź nadal nie jest idealny, to jest znacznie bliżej europejskiej konkurencji, niż była SonataMoże uda im się w końcu zgrać przyzwoity układ kierowniczy z dobrym komfortem