Szukam ekonomicznego auta do 3,5 tysiąca złotych, najlepiej w benzynie

26 Lut 2016, 08:39

Witam serdecznie, to znowu ja :(
Tutaj mój poprzedni wątek: pierwsze-auto-do-maksymalnie-3-5-tys-prosba-o-ocene-i-propozycje-vt91103.htm

Wracając do poprzedniego tematu, to kupiłem tego Civica po znajomości i byłem z niego mega zadowolony, ale niestety oddałem go po 5 dniach sprzedającemu, podobno auto wchodzi w spadek i nie mógł go sprzedać bo toczy się jakas sprawa sądowa... Już mniejsza z tym, że po kilku dniach okazało się to prawdopodobnie ściemą (nagle chce sprzedać swoje główne auto z którym ma same problemy)... Co prawda nadal posiadam oryginał umowy kupna-sprzedaży i pewnie mógłbym odzyskać to auto spowrotem, ale nie chce mi się już toczyć z nim wojny... Straciłem tylko czas i nerwy.

Zacznę więc od początku, jak już wiadomo szukam używanego auta do 3,5 tysiąca złotych najlepiej ze Szczecina lub okolic. Zależy mi głównie, żeby było ekonomiczne i tanie w utrzymaniu i najlepiej w benzynie (ale nie mówię nie dla diesli). Na chwilę obecną znalazłem 3 auta, dzisiaj mam zamiar obejrzeć 2 z nich (Pumę i Civic) chociaż wydaje mi się, że oba mają trochę niską cenę co jest troche podejrzane.

Niżej podaje 5 aut które znalazłem jak narazie, chętnie poznałbym waszą opinie na ich temat i również jak by ktoś miał czas i chęci i znalazłby coś wartego uwagi to również byłbym wdzięczny za podesłanie linków. :)

Civic: [link do oferty na Olx wygasł]
Puma: [link do oferty na Olx wygasł]
Vectra: [link do oferty na Olx wygasł]
Vectra 2: [link do oferty na Olx wygasł]
Megane: [link do oferty na Olx wygasł]

Nie wiem jak to by było ze spalaniem w przypadku pumy i vectry i megane, boje się żeby czasem nie spalały mi z 10l po mieście :/

@EDIT
ta meganka to raczej odpada, nie doczytałem opisu, tam pali się kontrolka abs i słychać szum z łożyska skrzyni, do tego ten lakier na masce
drs
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Lut 2016, 11:10

Civic za 3k to na 99% śmieć, Vectry obie ze słabym silnikiem, Meganka tak wielokolorowa, że szok. Puma za tą cenę... nic dobrego z tego raczej nie będzie, szczególnie, że i tak heble do roboty. Jak chcesz w tej cenie czegoś większego to szukaj Vectry A względnie jakiejś najbiedniejszej Toyoty Cariny, jeśli może być mniejsze to nie szukaj konkretnego modelu tylko co akurat jest w dobrym stanie.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Lut 2016, 13:45

Trzymaj kilka linków:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] tylko pod nakładkami na nadkola jest rdza zapewne i chyba nieopłacony
[link do oferty na Olx wygasł] tylko 1,6 miało 75 koni a nie 100 w skodzinie
[link do oferty na Olx wygasł] ekonomiczny bardzo i do tego pod nosem
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Lut 2016, 15:08

Krzychu napisał(a):http://olx.pl/oferta/skoda-felicia-elek ... 169b23b05d tylko pod nakładkami na nadkola jest rdza zapewne i chyba nieopłacony
a pod plastikami na nadkolach zapewne czai się rdza :wink:
Generalnie w tym budżecie nie polecam aut z komisów. Ilość "patentów" jest w nich zatrważająca :D spojrzyj na te:
[link do oferty na Olx wygasł] trochę martwi mnie stwierdzenie "wyróżnia się sportowym dźwiękiem". Sport wygląd mocno naciągany :roll:
[link do oferty na Olx wygasł] nw czy akceptujesz gaz
[link do oferty na Olx wygasł] coś tanio, ale wygląda ok
[link do oferty na Olx wygasł] pancerny diesel, ale trochę dużo wyświetleń
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2016, 08:12

Gaz akceptuje jak najbardziej, nawet lepiej jak bym znalazł coś w gazie, ale ciężko znaleźć

Felicia, Golf i Micra całkiem w porządku, chętnie obejrzałbym tą felicje za 3k bo ładnie się prezentuję.
Mazda w gazie niestety już sprzedana

A tymczasem znalazłem jeszcze taką meganke od osoby prywatnej, wygląda na zadbaną, tylko przegląd się kończy w marcu

znalazłem jeszcze dwie vectry, ale strasznie dziwnie niskie ceny, one tak chodzą? :shock: inna sprawa to czy ktoś miał styczność z tymi silnikami 1.6 w vectrach i może coś o nich napisać?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
drs
Nowicjusz

27 Lut 2016, 11:30

Te silniki w Vectrach są b. trwałe i łatwe do zagazowania, jednakowoż do tej budy się nie nadają, ponieważ dynamika jest gorzej niż żałosna i w trasie takie auto stwarza zagrożenie. Do tego za takie pieniądze auta zapewne mają jakieś wady, które sprzedawca dobrze ukrył - albo pordzewiałe podwozie, albo coś jeszcze. Jak koniecznie chcesz tego Opla to lepiej takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Coś-niecoś zawsze będzie do porobienia, ale za takie pieniądze lepiej szukać starszych, pewnych i w dobrym stanie niż możliwie najnowszego modelu, bo to zawsze większe ryzyko wpadki.
Żółtek
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Które kontrolki w samochodzie zwiastują problemy?
    Kontrolki znajdujące się na desce rozdzielczej samochodu mogą pełnić funkcje ostrzegawcze, informacyjne i alarmujące. W przypadku większości z nich wiadomo, co należy zrobić w momencie, gdy się zaświecą. Zdarzają się jednak ...

27 Lut 2016, 12:45

Sprowadzona Vectra od handlarza za 2k? Serio :shock: to ma jeszcze progi i podłogę?
Ja do Viki B bez 4000-4500zł bym nie podchodził choć i tak pewnie będzie już podgnita.

Megane bardzo ładne ale coś taniawe i obstawiam że też ma problemy z progami czy podłogą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

27 Lut 2016, 13:17

@Żółtek, nie musi być koniecznie opel, twoje propozycje też są ciekawe i vectry A wydają się też w porządku tylko zbyt daleko odemnie

@Barol, Chętnie bym zobaczył tą meganke, przegląd się kończy i to trochę podejrzane, może podjechać na stacje sprawdzić ją?

Do tego znalazłem jeszcze Corsę i Primere, primera na + bo w gazie ale też wydaje mi się jakoś tanio

I jeszcze może ocenilibyście tą vectre z mojego 1 postu? [link do oferty na Olx wygasł]
Czy też nie warta uwagi bo raczej za tania?
drs
Nowicjusz

27 Lut 2016, 13:38

Vectra za 3200 ma gówniany silnik i też zapewne pognita pod spodem. Corsa zapewne do opłat i spokojnie wtedy zamkniesz budżet, a na pewno coś do roboty jest, może też być zgnita. Do tego silniczek wątpliwej jakości, może i się nie psuje za specjalnie, ale jazda nim nawet po mieście mocno męczy. Primera na fotkach wygląda dobrze, ale samo niedrogo w nazwie ogłoszenia i sekwencja za 3k... pewnie drugie tyle trzeba by w to auto włożyć, żeby faktycznie było dobre. Generalnie powtórzę się, ale w tej cenie szukaj starych, ale sprawdzonych modeli, a nie "perełek" za połowę wartości rynkowej. Civic V, 106/Saxo, Vectra A, Astra F, tego typu autka. Po prostu śledź otomoto i jak coś ciekawego się pojawia to dzwonisz i się umawiasz na spotkanie, bo w takiej cenie auta w dobrym stanie schodzą w kilka-kilkanaście godzin. Chyba, że chcesz kupić za pół budżetu a drugie pół wydać na naprawy, do tego pakiet startowy...
Żółtek
Aktywny

27 Lut 2016, 14:57

Corsa to złom na 90% do tego jeszcze gówniany silnik..
Primera to jakiś składak,tył przedliftowy a przód poliftowy więc pewnie cały przód był przestawiony..
Vectre bym sobie wogóle darował bo tak jak pisałem nic konkretnego nie kupisz.

Tutaj masz świeże ogłoszenia,auta stoją pod nosem.
[link do oferty na Olx wygasł] - koszt zrobienia nadkola to około 350-400zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę tanio ale nie wygląda żle.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Lut 2016, 16:02

drs napisał(a): może podjechać na stacje sprawdzić ją
z doświadczenia, można powiedzieć zawodowego (niektórzy wiedzą o co chodzi) powiem, że takimi złomkami nie warto jechać na stację. Spieszę z wyjaśnieniami dlaczego:
1. Czego oczekujesz od pracownika stacji? Szczerej prawdy czy wiadra zimnej wody?
2. Po jednej wizycie na stacji zniechęcisz się do kupna auta za taką kase. Inna sprawa, że po takiej jednorazowej wizycie zaczniesz szukać innych aut, też będziesz nimi jeździć na stację i zamiast kupić auto wszystko wydasz na SKP :wink:
3. Pewnych rzeczy warto nie wiedzieć :mrgreen:
Moja rada jest taka.
Jedź z kimś w miarę obeznanym, byle nie z przysłowiowym wujkiem Januszem, który będzie oczekiwać nowego pojazdu za psie pieniądze. Przytaczając komisowe przysłowie "ch#j nie pieniądz, ch#j nie auto" :ok: Obejrzyjcie auto, odpalcie silnik. Jeśli odpali w miarę od razu, nie będzie dymić na biało czy niebiesko, będzie pracować w miarę równo a blacharka będzie we względnym stanie jedź na jazdę. Jeśli auto utrzyma się na drodze, będzie opcja hamowania, opony będą w miarę ok to kupować i nie bawić się w jakieś stacje :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2016, 16:41

W sumie to fakt tylko, że w tej megance kończy się przegląd, żeby czasem się nie okazało, będzie jeździć w porządku, kupie, a na przeglądzie po kilku tygodniach się przyczepią do czegoś i go nie przejdzie :/ Jest w ogóle coś takiego możliwe, że auto jeździ dobrze, silnik pracuje równo nie ma żadnych oznak awarii, a na przeglądzie niespodzianka?

Znalazłem jeszcze takie 2 hondy, 2 astry, clio i kolejna meganke.

Jedna astra od pierwszego właściciela z salonu prawdopodobnie w Szczecinie, na czarnych blachach, tylko nie ma żadnego info więc musiałbym przedzwonić i się dowiedzieć. Druga z kolei jest w gazie, warto zobaczyc ktoras z nich?

[link do oferty na Olx wygasł] (jest napisane, ze warto zajrzec w zawieszenie i teraz co to moze oznaczac, skoro niby nic powaznego)
[link do Gratka wygasł]

Ta druga jest bez przeglądu, ale mam 10min pieszo do tego komisu więc w poniedziałek się mogę przejść i przejechać.

Co w ogóle powinienem sprawdzać w autach za taką kwotę? Szukać jakiegoś kanału i sprawdzać czy podwozie nie pognite?

Barol napisał(a):Tutaj masz świeże ogłoszenia,auta stoją pod nosem.
[link do oferty na Olx wygasł] ... 911f77be26
[link do oferty na Olx wygasł] ... 911f77be26 - koszt zrobienia nadkola to około 350-400zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... ee8d948008 - trochę tanio ale nie wygląda żle.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 50398a053f
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 50398a053f

Civic, Lanos i Corolla wyglądają ciekawie tylko cholerka troszkę wykraczają po za mój budżet, do tego jeszcze będę musiał ubezpieczyć auto.

Primera spoko i widzę, że też niedaleko tylko jak będzie ze spalaniem w tym silniku 1.6?
drs
Nowicjusz

27 Lut 2016, 19:26

Cenę zawsze można ponegocjować.
W Primerze powinieneś się zmieścić w 8-9l po mieście.
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2016, 02:53

Witam ponownie, przez ten czas mój budżet na auto wzrósł do max. 4500zł.
Dużo się nie zmieniło, szukam auta ekonomicznego, najlepiej w gazie, ale wiem, że ciężko znaleźć, dlatego nie ograniczam się tylko do gazu.

Ostatnio spodobały mi się Clio II raczej w wersji przedliftowej, bo w tej cenie chyba o polifta w benzynie lub jeszcze lepiej gazie będzie ciężko.
Myślałem też nad poliftowym 1.5dCi, które można znaleźć w tej cenie, ale czytałem troche i podobno wtryskiwacze lubią padać, turbina również przy regeneracji to dość wysokie koszty i nie wiem czy takie coś opłacałoby się do miasta, pomimo tego, że spalanie w tej jednostce jest bardzo niskie.

Chciałem poznać waszą opinię na temat tych aut, czy warto w ogóle je kupić, na co zwracać uwagę przy oglądaniu i czego unikać.

Oczywiście nie ograniczam się tylko do Clio i koniec, codziennie przeglądam olx i jak znajdę coś innego ciekawego to odrazu dzwonie i pytam co i jak.

Na chwilę obecną mam na oku te 6 aut, w tym jedno, a mianowicie Corsa C wykracza niestety za mój budżet, musiałbym zadzwonić, umówić się i ewentualnie na miejscu zaproponować swoją cenę, ale wątpie żeby udało się wynegocjować. Niżej podaję linki

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A tutaj ktoś mi ściągnął sprzed nosa coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dzisiaj miałem jechać oglądać, a tu już ogłoszenie nieaktualne :(
drs
Nowicjusz

17 Mar 2016, 10:35

Poliftowe Megane za 3900zł i jeszcze od handlarza proszę Cię.. :roll:
Z Civicami w tym budżecie będzie ciężko,ostatnio ktoś pisał że szukał takich w okolicach 3500zł i same zgnitki..
Corsa C nie ten budżet i napewno nie 1.0..
Clio oba za tanie..

Tutaj dość ciekawie wyglądająca jak za takie pieniądze Nubira a za resztę kasy można zrobić porządny pakiet startowy i ewentualne poprawki.
[link do Gumtree wygasł]
sądząc po tablicach długo w jednych rękach.
Barol
Awatar użytkownika