Auto na trasę i do pracy do 25k

22 Lut 2020, 07:40

Witam. Jakie auto polecacie na trasę?
Dwa razy w miesiącu pokonuje 650km autostradą Konin - Hamburg. Do tej pory dzielnie służy mi Vectra C kombi 1.9 150km z 2004r w automacie. Zapinam na tempomacie 160 a jak się spieszy to w Niemczech miejscami i 180 i spokojnie na baku paliwa dojeżdżam. Czuć że motor się nie męczy gdy 3000 obr/min pokazuje się dopiero przy 200km/h. Znów gdy dojadę do Hamburga, drabina na dach, narzędzia do swoją drogą ogromnego bagażnika i nie straszne mi hamburskie korki dzięki automatycznej skrzyni biegów. Auto kupiłem z przebiegiem 280k teraz ma 360k i obyło się bez większych problemów.
Zamierzam w najbliższym czasie wymienić auto na młodsze i z mniejszym przebiegiem, dlatego chciałem się poradzić doświadczeniem innych. Jezdziliscie może autem które równie dobrze lub lepiej sprawdzi się w opisanych warunkach? czy nie zastanawiać się i znów zakupić vectre? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam !
thedior
Nowicjusz

22 Lut 2020, 09:09

Ciężko znaleźć inne auto wielkości Vectry z tak niskimi kosztami utrzymania. Także kolejna nie jest złym wyborem. Z drugiej strony 360kkm to też nie jest przebieg, kiedy nadaje się już na złom.

Ew. zerknij sobie na mondeo mk4 2.0tdci
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lut 2020, 21:10

Racja... 360k to nie koniec auta ale zauważalnie zrobiło się głośniej w środku na trasie i plastiki zaczynają też się odzywać.... wiec jak mam możliwość to chciałbym zmienić. Mondeo mk4 ładne autko, można powiedzieć że o generację nowsze ale już nie ma takich dobrych opinii... A niezawodność i niskie koszty utrzymania to jeden z moich priorytetów w samochodzie... tym bardziej że rozmawiamy o "nastolatkach". Dzisiaj natknąłem się też na signuma. Praktycznie to samo tylko mniejszy bagażnik ale myślę że te cztery walizki z narzędziami się zmieszczą. A podobno signum jest o wiele lepiej wyciszenie, i większy komfort na tylnej kanapie. Co o tym myślicie?
thedior
Nowicjusz

23 Lut 2020, 21:13

thedior napisał(a): ale już nie ma takich dobrych opinie... A niezawodność i niskie koszty utrzymania to jeden z moich priorytetów w samochodzie...

Hmmm jeśli mondeo nie ma dobrych opinii a jego koszty utrzymania miałyby być wysokie to możemy od razu zamknąć temat, żadne auto na rynku nie jest w stanie spełnić wymagań :naughty:
Invi
Forumowicz VIP

23 Lut 2020, 21:40

W sumie nie miałem nigdy do czynienia z tdci. Żeby nie było nie mam żadnych uprzedzeń do forda. Żona jeździ c-maxem i od roku żadnego wkładu finansowego, ale kupiliśmy 2.0 benzyna 140km bo pamiętam jak znajomi mowili że jak ford to lepiej w benzynie. Możliwe że to tylko gadanie nie podparte żadnym doświadczeniem.
thedior
Nowicjusz

23 Lut 2020, 21:47

1.8 tdci unikaj, ale 2.0 będzie już ok :ok:
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...

23 Lut 2020, 21:50

Podstawa to przestać słuchać wujków januszów i znajomych w passatach, którzy żyją stereotypami i teoriami z lat 90tych
Invi
Forumowicz VIP

23 Lut 2020, 22:07

Świetnie powiedziane invi :ok: Ale jak to mówią "Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one" Tak jak w moim przypadku nie znałem nikogo co jeździ takim fordem i opinie mam tylko że słyszenia. No ale po to jest to forum by to potwierdzić albo zmienić.
thedior
Nowicjusz