Auto na trasy 10-30 tys

27 Lip 2021, 12:12

Cześć,
od jakiegoś czasu głowię się nad wyborem samochodu i nie mam pojęcia co wybrać. Jak już wybiorę jakiś model to ma jakiś mankament i nie spełnia oczekiwań, a są one następujące:
- pokonywanie trasy około 500 km autostradą z prędkościami ~150km/h bez uszczerbku na zdrowiu fizycznym i psychicznym - zatem wygodne fotele.
- nie na tyle wygodne i komfortowe zawieszenie żebym w zakrętach czuł się jak na statku (jeździłem laguną 3 i zdecydowanie nie chce takiego bujania) - zatem sztywne i zwarte, przyzwoity układ kierowniczy, dobrze trzymający tor drogi.
- silnik - w miarę ekonomiczny, ale też stosunkowo żwawy - bardzo dobrze wspominam 1.9 tdi 130km w mojej octavi 1 sprzed wielu lat (teraz zrobiłbym chipa i byłoby wręcz idealnie), podobnie 1.8T w Leonie, ale tutaj oprócz chipa przydałby się też gaz.
- wyposażenie - trzy rzeczy:
1. Xenony lub porównywalnie (albo lepiej) święcące w nocy zwykłe lampy
2. Tempomat
3. 6 biegów (chyba, że w którymś śliniku brak 6 biegu nie przeszkadza na trasie)
Nie zależy mi na roczniku czy przebiegu tylko na niezawodności i pokonywaniu kilometrów w rozsądnych warunkach.
Budżet 10-30 tyś. Na pakiety startowe osobna pula.

Z góry dzięki za sugestie.
Wiser
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

27 Lip 2021, 12:45

Zacząłbym od 508 2.0/163.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lip 2021, 13:30

Masz niezły rozstrzał budżetowy między 10k a 30 jest szalona różnica.
Ja bym poszedł może w jakiś kompakt Golf VI 2,0 TDI?
może też być Astra J 2,0 CDTI

raczej szukaj nowszych aut żeby sprawnie i bez problemów pokonywać te 500 km.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lip 2021, 13:53

Myślałem też o 508, ale jeździłem Laguną III i C5 po lifcie i na trasy fajne i wygodne auta, ale właśnie kapczanowate i obawiam się czy 508 też taki nie będzie.

Kompaktów nie brałem pod uwagę, ponieważ jeździłem też jakiś czas Astra H (w prawdzie 1.4 90km), ale z wygodą to było tak średnio i dosyć głośno na autostradzie (ale to też wina małego silnika).
Ten golf z ogłoszenia, dosyć wiarygodna historia, ale bez 6 biegu, xenonów.
Dzięki za propozycję, kompakty mogą być mocnym argumentem ze względu na "zwartość".

No i właśnie też się zastanawiam czy lepiej coś nowszego czy starszego sprawdzonego, bez udziwnień.
A budżet taki, ponieważ właśnie nie bardzo wiem w którym kierunku iść, wiadomo, lepiej wydać jak najmniej, ale lepiej wydać więcej na coś sprawdzonego.
Wiser
Początkujący

27 Lip 2021, 14:17

Wiser napisał(a):Ten golf z ogłoszenia, dosyć wiarygodna historia, ale bez 6 biegu, xenonów.

To robisz soft na 190/360Nm i auto jedzie tak - w sensie przełożeń - V bieg: (przy 120 km/h masz 2k obrotów)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

poza tym nie każde 6 biegów to lek na całe zło, w busach typu Crafte, Sprinter masz 6 biegów i co z tego? i tak jest głosno bo to zalezy

A co do xenonów możesz szukać wypasionej wersji w highline ale nie wiem czy warto, dobre żarówy załatwią problem, chyba że aż taki wymagający jesteś.
demirbiras
Zaawansowany

27 Lip 2021, 14:32

Na filmiku całkiem przyjemnie wygląda ta piątka, a soft i tak planowałem robić. Ciekawa propozycja.
Zdaje sobie, że 6 nie jest lekiem na całe zło, ale jednak w osobówkach z mojego doświadczenia sprawdza się lepiej niż skrzynia 5.
No i wcale nie szukam wypasionej wersji i aż taki wymagający nie jestem, po prostu założyłem, wydaje mi się, niewielkie wymagania do budżetu - xenon, 6 biegów, tempomat, wygodne fotele, zwarte zawieszenie, rozsądny silnik.
Wiser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...
    Załamanie pogody za kierownicą
    Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...

27 Lip 2021, 14:49

Trzeba sprawdzać dany model, bo czasem skrzynia 6 to po prostu krótsze biegi, a przełożenie końcowe nie jest dłuższe od 5 (lub nieznacznie). Tu bardziej bym patrzył na większy silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

28 Lip 2021, 11:38

A polecisz jakieś sprawdzone modele z odpowiednim silnikiem?
Wiser
Początkujący

28 Lip 2021, 14:44

Wiser a może jak tak zależy Ci na stylistyce + wyposażeniu to może Golf VI GTD?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tylko że na filmie coś tam jest wspomniane o 40k, więc może być cięzko za te +/- 30 tys
ogólnie nie opłaca się dla 60 koni które wyciśniesz z 110 czy 140tki
demirbiras
Zaawansowany