Auto na trasy 10-30 tys

27 Lip 2021, 13:12

Cześć,
od jakiegoś czasu głowię się nad wyborem samochodu i nie mam pojęcia co wybrać. Jak już wybiorę jakiś model to ma jakiś mankament i nie spełnia oczekiwań, a są one następujące:
- pokonywanie trasy około 500 km autostradą z prędkościami ~150km/h bez uszczerbku na zdrowiu fizycznym i psychicznym - zatem wygodne fotele.
- nie na tyle wygodne i komfortowe zawieszenie żebym w zakrętach czuł się jak na statku (jeździłem laguną 3 i zdecydowanie nie chce takiego bujania) - zatem sztywne i zwarte, przyzwoity układ kierowniczy, dobrze trzymający tor drogi.
- silnik - w miarę ekonomiczny, ale też stosunkowo żwawy - bardzo dobrze wspominam 1.9 tdi 130km w mojej octavi 1 sprzed wielu lat (teraz zrobiłbym chipa i byłoby wręcz idealnie), podobnie 1.8T w Leonie, ale tutaj oprócz chipa przydałby się też gaz.
- wyposażenie - trzy rzeczy:
1. Xenony lub porównywalnie (albo lepiej) święcące w nocy zwykłe lampy
2. Tempomat
3. 6 biegów (chyba, że w którymś śliniku brak 6 biegu nie przeszkadza na trasie)
Nie zależy mi na roczniku czy przebiegu tylko na niezawodności i pokonywaniu kilometrów w rozsądnych warunkach.
Budżet 10-30 tyś. Na pakiety startowe osobna pula.

Z góry dzięki za sugestie.
Wiser
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2009
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

27 Lip 2021, 13:45

Zacząłbym od 508 2.0/163.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lip 2021, 14:30

Masz niezły rozstrzał budżetowy między 10k a 30 jest szalona różnica.
Ja bym poszedł może w jakiś kompakt Golf VI 2,0 TDI?
może też być Astra J 2,0 CDTI

raczej szukaj nowszych aut żeby sprawnie i bez problemów pokonywać te 500 km.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lip 2021, 14:53

Myślałem też o 508, ale jeździłem Laguną III i C5 po lifcie i na trasy fajne i wygodne auta, ale właśnie kapczanowate i obawiam się czy 508 też taki nie będzie.

Kompaktów nie brałem pod uwagę, ponieważ jeździłem też jakiś czas Astra H (w prawdzie 1.4 90km), ale z wygodą to było tak średnio i dosyć głośno na autostradzie (ale to też wina małego silnika).
Ten golf z ogłoszenia, dosyć wiarygodna historia, ale bez 6 biegu, xenonów.
Dzięki za propozycję, kompakty mogą być mocnym argumentem ze względu na "zwartość".

No i właśnie też się zastanawiam czy lepiej coś nowszego czy starszego sprawdzonego, bez udziwnień.
A budżet taki, ponieważ właśnie nie bardzo wiem w którym kierunku iść, wiadomo, lepiej wydać jak najmniej, ale lepiej wydać więcej na coś sprawdzonego.
Wiser
Początkujący

27 Lip 2021, 15:17

Wiser napisał(a):Ten golf z ogłoszenia, dosyć wiarygodna historia, ale bez 6 biegu, xenonów.

To robisz soft na 190/360Nm i auto jedzie tak - w sensie przełożeń - V bieg: (przy 120 km/h masz 2k obrotów)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

poza tym nie każde 6 biegów to lek na całe zło, w busach typu Crafte, Sprinter masz 6 biegów i co z tego? i tak jest głosno bo to zalezy

A co do xenonów możesz szukać wypasionej wersji w highline ale nie wiem czy warto, dobre żarówy załatwią problem, chyba że aż taki wymagający jesteś.
demirbiras
Zaawansowany

27 Lip 2021, 15:32

Na filmiku całkiem przyjemnie wygląda ta piątka, a soft i tak planowałem robić. Ciekawa propozycja.
Zdaje sobie, że 6 nie jest lekiem na całe zło, ale jednak w osobówkach z mojego doświadczenia sprawdza się lepiej niż skrzynia 5.
No i wcale nie szukam wypasionej wersji i aż taki wymagający nie jestem, po prostu założyłem, wydaje mi się, niewielkie wymagania do budżetu - xenon, 6 biegów, tempomat, wygodne fotele, zwarte zawieszenie, rozsądny silnik.
Wiser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...

27 Lip 2021, 15:49

Trzeba sprawdzać dany model, bo czasem skrzynia 6 to po prostu krótsze biegi, a przełożenie końcowe nie jest dłuższe od 5 (lub nieznacznie). Tu bardziej bym patrzył na większy silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

28 Lip 2021, 12:38

A polecisz jakieś sprawdzone modele z odpowiednim silnikiem?
Wiser
Początkujący

28 Lip 2021, 15:44

Wiser a może jak tak zależy Ci na stylistyce + wyposażeniu to może Golf VI GTD?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tylko że na filmie coś tam jest wspomniane o 40k, więc może być cięzko za te +/- 30 tys
ogólnie nie opłaca się dla 60 koni które wyciśniesz z 110 czy 140tki
demirbiras
Zaawansowany