Auto rodzinne 60k-80k

12 Lip 2021, 09:23

Cześć, powoli przymierzam się do zmiany mojego mondeo mk4 2.0 145km na coś większego.
Pewnie gdyby nie to, że auto nie jest kombi a sedanem nad zmianą bym nie myślał.
Do rzeczy.
Szukam auta które będzie duże i nie zrujnuje mi budżetu :) idealnie by było gdyby było 7miejscowe.
Jeżdżę głównie w mieście ale zaraz wyprowadzam się pod miasto i trasy dłuższe będą.
Myślałem o caddy max albo Ford tournero concept. Idealny byłby custom ale za drogo.
Budżet jestem w stanie nagiąć do góry jeszcze trochę.
Możecie polecić coś sensownego?
thomass88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2007
Auto: Nie mam

12 Lip 2021, 09:34

thomass88 napisał(a):idealnie by było gdyby było 7miejscowe
Tu to zostają raczej tylko VANy w których ten trzeci rząd siedzeń ma sens.
thomass88 napisał(a):Jeżdżę głównie w mieście ale zaraz wyprowadzam się pod miasto i trasy dłuższe będą.
Ile będzie robił km miesięcznie i jednorazowo? To ważne bo może warto wziąć jakiegoś diesla pod uwagę?
thomass88 napisał(a):Budżet jestem w stanie nagiąć do góry jeszcze trochę.
Już teraz masz dosyć spory w którym można spokojnie wybierać. Czy rocznikowo przy wyborze auta jesteś jakoś ograniczony?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2021, 09:43

Rocznik nie ma raczej znaczenia, byle by było solidnie. Teraz mam 2008 i czuję że te 5 lat temu auto mniej trzeszczało :) rocznie robię 20k teraz, przed przeprowadzka, po myślę że będzie to pewnie 35-45(za ok 2 latka) do pracy mam mało, max 10km. Obecnie mam LPG i jestem bardzo zadowolony, ale wolałbym już bez - no chyba że jakieś 3.6 :)
Podoba mi się Grand Voyager od dodge (bo tani i nowszy jak chrysler) ale ta skóra na fotelach mnie odstrasza.
thomass88
Nowicjusz

12 Lip 2021, 10:40

thomass88 napisał(a):no chyba że jakieś 3.6 :)
Podoba mi się Grand Voyager od dodge (bo tani i nowszy jak chrysler) ale ta skóra na fotelach mnie odstrasza.
Bardzo fajne samochody ale u nas najczęściej po jakiś przejściach sprowadzone z USA. Oczywiście można trafić fajnego z udokumentowaną przeszłością. Jeździłem paroma egzemplarzami w celu sprawdzenia i moim zdaniem warto się nad tym samochodem zastanowić. Silnik trwały i dobrze znosi LPG a spalanie jak na tak duże auto nie jest jakieś kosmiczne tylko jak najbardziej mieści się w granicach realnych.

Co do samej skóry niestety nie ma tam wyboru bo chyba wszystkie ją mają a ja byś miał egzemplarz bez skóry to przypuszczam że byłby to straszny golas. Ja nie przepadam za skórą i wolałbym fotele np. pół na pół z jakim fajnym materiałem. Jednak czasem nie mając wyboru trzeba się trochę poświęcić.

Mój znajomy ma takiego Chryslera od dwóch lat z 2015 roku i wiem że jest bardzo zadowolony z niego. Wnętrze ma w jasnych skórach i ma też LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2021, 10:58

Dla mnie skóra jedyny plus to to że łatwiej niż materiał wyczyśćic ale z 2 dzieciaków i psem skóra gorąca w lato zimna w zimę. Na co to komu? :) mam polskory teraz i jest ok, chociaż środkowe miejsce z tyłu kanapy zawsze w lato nagrzane.
Gdyby nie 120km w fordzie tourneo to bym się na niego zdecydował ale jak pomyślę o 7 osobach bagażach i skrzyni na dachu to nie wiem jak on by w Alpach pod górę podjechał.
Oststnio Voyagerem 130km na full było ledwo ledwo :)
thomass88
Nowicjusz

23 Lip 2021, 23:56

To może, coś z:
Ford Galaxy
VW Sharan
Seat Alhambra

na rynku znajdziesz wesje >= 200KM, miejsca 6 i 7 są w nich dalej całkiem spoko.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
    Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...

28 Lip 2021, 13:45

To się podczepię pod temat. Generalnie wymagania podobne.
Na 1 miejscu
Chrysler Town&Country lub Dodge Grand Caravan 3.6 (docelowo LPG).
Z tego co już się dowiedziałem różnica pomiędzy premium Chryslerem a zwykłym Dodge jest np.
- Chryslery mają prawie zawsze lepsze wyposażenie, bajery typu klima automatyczna, radio z telewizorkami dla pasażerów, więcej głośników, rozbudowana konsola itd.
- Zawieszenie pneumatyczne vs. sprężyny śrubowe. To ciekawe, czy może ktoś potwierdzić?
- W Chryslerze chyba zawsze jest skóra, w Dodge można trafić materiał plusz.

I teraz po nabyciu Dodga jeżeli chciałbym zmienić panel klimatyzacji z Chryslera to tylko plug and play, czy inne wtyczki, dodatkowe czujniki itd.?
-EDIT- już znalazłem na zdjęciach. Inne wtyczki. Prawdopodobnie nie da się tak prosto, pewnie jest inna wiązka kabli i jakieś czujniki dodatkowe.
Czyli raczej jak klima automatyczna to takiego szukać, bo nie zmienisz.

Jak zamontować konsolę środkową znalazłem dobry tutorial.
Radio, myślę, że Chińczycy opanowali temat i jest konkretny zestaw do tego auta. :D
znachor79
Nowicjusz