Auto na trasy (180 km dziennie) do 15 tys.

20 Mar 2019, 11:20

Witam,

Aktualnie posiadam Renault Clio II Ph2 (3d) 1.2 16V 75KM z 2004 roku, które ma nastukane około 181 tys km przebiegu. Jeżdżę nim codziennie A4 na trasie Tarnów - Kraków tam i z powrotem dojeżdżając z domu do pracy i z pracy do domu.
Użytkuję go 8,5 miesiąca, przejechałem od zakupu 31 tys. km. Zaraz po zakupie wymieniłem podstawowe części (filtry, oleje, hamulce, rozrząd), a później się zaczęło inwestowanie... a to sprężyny i amortyzatory z przodu, a to katalizator z wydechem, wszystko się zaczęło psuć.
Ostatnie 3 miesiące miałem bez przygód do teraz: zaczęło się od wypalania się żarników xenonów, przez przeciekany cylinderek hamulca w lewym tylnym bębnie, wymiany misy olejowej aż do prawdopodobnego remontu silnika.
Zaczął olej cieknąć zewsząd z silnika, a mechanik mówi, że prawdopodobnie będą do wymiany pierścienie (w grudniu wymieniana uszczelka kolektorów i misy olejowej + regulacja luzów zaworowych. Już wtedy mówił, że boi się o stan tego silnika), a to pieniędzochłonna robota.

Dlatego też zastanawiam się nad zakupem innego samochodu, który nadał by się na te trasy i nie zacząłby się tak sypać.
Tak wiem, Clio samochodem miejskim, silnik mały nie nadaje się na te trasy, a dodatkowo z instalacją LPG, która zużywa bardziej silnik (sam montowałem po zakupie - jest na gwarancji), ale jest to mój pierwszy samochód, miał być "tani i dobry", a też chciałem zaoszczędzić na OC.

Budżet: 15 tys. zł

Użytkowanie: głównie trasy, 180 km dziennie z czego 150 km jest na autostradzie, reszta w mieście praktycznie w korkach. Auto będzie również wykorzystywane w mieście żeby gdzieś pojechać (sklep, rodzina, itd).

- nie za stary samochód, żeby się zaraz nie rozsypał;
- nie za duży przebieg żeby pojeździł przy tych trasach jeszcze trochę;
- benzyna, którą można przerobić na LPG lub PB + LPG od razu;
- 5 drzwi, bo 3 drzwi to utrapienie;
- albo hatchback albo nie jakiś bardzo duży sedan;
- samochód musi mieć moc, moje Clio tej mocy na A4 brakuje kiedy ciągnę się za ciężarówką na prawym pasie i chciałbym go wyprzedzić - skutkuje to długim oczekiwaniem na wolny lewy pas na tyle żeby nikogo nie przyblokować (jestem z tych, którzy się nie wpychają);
- cena OC nie gra tym razem roli, weźmie się na raty :P
- abs, wspomaganie kierownicy to jest coś co musi być koniecznie;
- elektryczne szyby, lusterka i klimatyzacja również (najlepiej automatyczna, przyzwyczaiłem się w Clio do takiej);
- poduszki powietrzne;
- mile widziane: radio z Bluetooth (w razie czego wymienialne, w Clio mam radio z BT), wielofunkcyjna kierownica;

Co polecacie? Za jaką marką się rozglądać, a może za jakim konkretnym modelem i w jakim silniku? Na co zwracać uwagę przy kupnie samochodu przy takim przebiegu jaki robię?
A może warto jeszcze doinwestować w Clio i przeczekać zakup samochodu?
Clio mnie wyszło 6700, a naprawy już jakieś 5 tys.
netowy
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Porady dla kierowców przed wyjazdem na wakacje
    Dobre i sprawdzone w serwisie opony, prawidłowe ciśnienie, odpowiednia głębokość bieżnika, wyposażenie awaryjne – to najważniejsze elementy, które należy sprawdzić przed podróżą autem na wakacje. Ważna ...
    Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...