Auto na trasy, segment C/D, do 60 tysięcy

24 Kwi 2018, 19:34

Jak w temacie - auto używane, głównie na trasy - robię około 25 tysięcy rocznie. Myślałem o dieslu z uwagi na głównie trasy - boję się nieco problemów przy odsprzedaży diesla za jakieś 4-5 lat.

Na czym mi zależy:
1) Niska awaryjność
2) Dobre wyciszenie - obecnie jeżdżę focusem mk3, powyżej 130 km w kabinie bardzo głośno
3)Rozsądne spalanie

Moje Typy:
Peugeot 508 - rozważam i 2.0 HDI i silnik benzynowy THP
PAssat B8 - tutaj 1.4 TSI
Mazda - tutaj problemem jest wyciszenie z tego co wyczytałem w podobnych wątkach.
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

26 Kwi 2018, 16:00

PiotrekF napisał(a):boję się nieco problemów przy odsprzedaży diesla za jakieś 4-5 lat.
Ja myślę że za 4 lata będzie bardzo ciężko sprzedać diesla teraz już ludzie nie chętnie kupują samochody z takimi silnikami.

Myślę że bezpieczniejsza inwestycja to benzyna. Przez założony okres eksploatacji zrobisz około 100tyś. km to może warto pomyśleć np. o dobrej benzynie pod LPG? Koszty niższe niż dieslu na trasie, w eksploatacji i w mieście.

508 jest fajniejsza od Passata jeszcze jak byś miał zawieszenie pneumatyczne :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2018, 19:27

Bierz 508 w dieslu, 2.0 to bardzo udana konstrukcja z rozsądnymi (jak na nowoczesnego diesla) kosztami utrzymania.
Nowe benzynki nie są bezproblemowe, a instalacja LPG jest droższa (wtrysk bezpośredni).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Maj 2018, 14:03

Obejrzałem ostatnio kilka testów i porównań Passata B8 i Superba. Do obu rozważam silnik 1,4 TSI. Superb - wiadomo, przestrzeń. Passat - lepsze wykonanie. O dziwo Passat (w ciekawej wersji: "City"), z podobnym wyposażaniem co Superb wychodzi obecnie nieco taniej. Czy ktoś z Was miał do czynienia na dłużej z tymi samochodami? Jak wypadają w porównaniu do 508?
PiotrekF
Nowicjusz

02 Maj 2018, 14:13

Nie kupisz B8 za 60 tysięcy. Najtańsze zarejestrowane w PL, bezwypadkowe egzemplarz kosztują na Allegro 65 tysięcy.

Tu masz opinię o 508-ce:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

04 Maj 2018, 09:05

Skonfigurowałem właśnie Seata Leona w wersji kombi. Cenowo wychodzi ponad 10 tysięcy lepiej niż Passat w Kombi (w wersji City). Leon to bardziej klasa C niż D - pytanie czy ktoś z Was miał możliwość podróżowania Passatem B8 i nowym leonem i czy rzeczywiście mocno czuć na przykładzie tych dwóch aut różnicę w segmentach?
PiotrekF
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...
    Hyundai Ioniq Hybrid - test spalania
    Hyundai Ioniq to przestronny w pierwszym rzędzie siedzeń liftback z napędem hybrydowym. Dzięki umieszczeniu akumulatorów pod tylną kanapą i przesunięciu jej w głąb kabiny pasażerskiej, uzyskano naprawdę sporą pojemność ...

04 Maj 2018, 13:52

Szukasz auta nowego czy używanego?

Jeśli priorytetem jest wyciszenie i wykończenie wnętrza to Passat jest dużo lepszy od Leona (chociaż kulturą pracy ten 2.0 TDI 150KM nie powala).
Jeśli patrzysz na koszty i wielkość bagażnika to Leon jest dobrą alternatywą. Zapytaj o zniżki w salonach Seata, dostaniesz dość pokaźne, na VW będzie trudniej.

Pod względem jakości wykończenia i wyciszenia ten Peugeot nie ustępuje Leonowi, a wyjdzie dużo taniej:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP