Hyundai i30 II vs Citroen C4 II 1.6 VTi

03 Maj 2018, 14:41

Witam. Zastanawiam się nad zakupem auta klasy średniej w benzynie, który następnie mógłbym przerobić na gaz. Na oku mam trzy modele (Hyundai i30 II; Citroen C4 II; Ford Focus III) ale na poważnie przyglądam się tylko tym w temacie.

Trochę się naczytałem i wiem, że np. w Citroenie kwęka się na elektrykę i rozrząd. Hyundai jest pod względem bezawaryjności i jednostki napędowej jest porządniejszy, ale... Czytałem, że I generacja i30 miała problem z korozją. Od wydania drugiej generacji i30 II minęło trochę lat i pewnie można coś już powiedzieć - jak to z tą korozją w Hyundai i30 II (Okres produkcji 2011 - 2017) wygląda - czy projektanci postarali się i jest lepiej?
lewis91
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Maj 2018, 17:08

Hyundai'em i30 II musiałbyś się przejechać, bo teoretycznie można sobie pisać, ale to auto ma tak przekombinowany układ kierowniczy (sztuczny), że jeśli cenisz sobie czucie auta, właściwości jezdne - to go nie kupisz.
Ja nim nie mogłem jeździć, bo mnie to strasznie irytowało.
Także może na początek zastanów się czego tak naprawdę oczekujesz od samochodu - w sensie ... na jakich właściwościach się skupiać.

A w C4 tak jak mówisz, 1.6 Vti nie ma najlepszych opinii.
tomekdk

03 Maj 2018, 17:30

VTI to badziew skonstruowany w kooperacji z BMW (silnik z Mini).

Pod LPG to raczej tylko Megane III, Focus Mk3 (1.6).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Maj 2018, 08:02

tomekdk napisał(a):Hyundai'em i30 II musiałbyś się przejechać, bo teoretycznie można sobie pisać, ale to auto ma tak przekombinowany układ kierowniczy (sztuczny), że jeśli cenisz sobie czucie auta, właściwości jezdne - to go nie kupisz.
Ja nim nie mogłem jeździć, bo mnie to strasznie irytowało.

ojciec ma to w ix20 - "uroda" elektrycznego wspomagania w aucie służącym do jazdy z punktu A do B

Z tych dwóch zdecydowanie i30 1,6 120KM. Sam silnik dużo nie pali i jak jeździsz spokojnie to i poniżej 7l zejdziesz. Z korozją nie ma problemów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...