Auto nie odpala, dziwne stukanie

17 Paź 2020, 15:03

Toyota yaris I, 1.3, 2000r.

Hej, mam następujący problem - po przekręceniu kluczyka na pozycje On wszystkie kontrolki zapalają się normalnie, natomiast po wrzuceniu na Start kontrolki zaczynają bardzo szybko migać w rytm dziwnych odgłosów spod maski, coś w rodzaju klekotania. Nie słychać odgłosu zapłonu. Kontrolki mimo wszystko nie gasną i stan ten trwa dopóki nie wyciągnę kluczyka.

Na akumulatorze widać dziwną białą piankę. Nie widać żadnych przepalonych czy niedokręconych przewodów.

Co o tym myślicie? Jest to moje pierwsze auto więc nie mam zbyt dużego doświadczenia w naprawach. Oczywiście spróbuję naładować akumulator, ale wycieraczki, radio,etc działa normalnie.Może rozrusznik?

Dzień wcześniej samochód krztusił się przez 2 sekundy przy odpalaniu.

Dzięki za jakiekolwiek rady.
Kem
Obserwowany

17 Paź 2020, 22:20

Spróbuj ogarnąć inny akumulator od kogoś i sprawdź czy zakręci.
zakolak01
Nowicjusz

18 Paź 2020, 07:51

Padł akumulator, trzeba naładować lub zmienić
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Paź 2020, 18:44

Najpierw naładuj akumulator jak to nie pomoże to spróbuj przełożyć jakiś inny, jak się okaże, że to nie akumulator to będziemy myśleć.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Systemowe rozwiązania przyszłości Webasto
    Niemiecka firma Webasto, znana Polakom przede wszystkim z produkcji urządzeń ogrzewania postojowego, montowanych w samochodach osobowych i ciężarówkach, działa również w wielu innych dziedzinach motoryzacji. ...