Auto nie odpala

04 Mar 2010, 17:01

Witam Użytkowników, mam problem z autem... a jestem kobietą:) Nie mam zbyt wielu znajomych, którzy znają się na samochodach (mają studia, więc nie znają się i wiozą auto do mechanika), stąd piszę do Was. Otóż pewnego dnia (zaznaczam, kiedy zrobiło sie cieplej po mroźnej zimie) moje auto nie chciało odpalić. Kontrolki się paliły po 1 przekręceniu kluczyka, po 2 już nie, więc akumulator. Naładowałam go więc, "wstawiłam" do auta i git, działał. Dziś idę do samochodu i nic...głucha cisza. Nie odpala, nawet żadnego dźwięku nie wydaje, kontrolki tym razem W OGÓLE SIĘ NIE PALĄ. Moje pytania:
1) kupić nowy akumulator?
2) a może jest coś w aucie co rozładowuje sprawny akumulator?
3) jak się dowiedzieć, czy to zepsuty aku, czy tez cos innego?
4) ewentualnie cóż innego może pwoodować stan mojego auta?:)
Proszę o odpowiedź, bym mogła powiedzieć: istnieją jeszcze faceci, którzy znają się na autach, miłośnicy... Pozdrawiam, Dzoan:)
dzoan
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 04 Mar 2010, 17:34

Sprawdź czy dobrze są dokręcone klemy na akum. - jesli tak należy sprawdzić jego napiecie miernikiem - możliwe, że już nie ma co go ładowac i trzeba będzie kupić nowy akumulator.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

04 Mar 2010, 17:52

Ok, ok, wyczytałam, że mierniki nie są drogie, tak więc zakupię go. Ale co później? Jeżeli akumulator byłby sprawny jakie powinno być napięcie? Dzięki za pomoc i proszę raz jeszcze o odpowiedź.
    dzoan
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Mar 2010, 18:00

12V - tyle powinien mieć - tylko odłącz klemy zanim zmierzysz.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...