Auto nie przeszło przeglądu, czy mogę jeździć?

06 Gru 2017, 15:52

Witam, wczoraj byłem na przeglądzie, wyszło kilka spraw m.in. jest coś w wydechem, poszły jakieś uchwyty, do tego oświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu i brak wycieraczki tylniej, jest też błąd w dowodzie rejestracyjnym (jest napisana benzyna, a moje auto ma diesla, więc bede musial to sprostowac w urzedzie), dostałem kartkę, na której jest napisane, że do 14 dni muszę zgłosić się na ponowny przegląd do tej samej stacji, inaczej cała procedura będzie robiona na nowo. Pytanie brzmi: czy z tą kartką mogę te 14 dni jeździć? Chcę być pewny, aby w razie kontroli nie narobić problemów, tym bardziej że niedawno zmieniły się przepisy, a wszystkie tematy na forach i w internecie są starej daty. Na kartce oprócz wymienionych uwag, jest napisane, że dojazd do stacji i warsztatu 30km/h. Słyszałem od kilku osób, że ta kartka uprawnia mnie do jeżdzenia przez te 14 dni, czy mogę spokojnie jeździć do tego czasu a w między czasie usunąć wszystkie usterki?
lelek23
Obserwowany

Auto: Mercedes W168 A klasa

06 Gru 2017, 16:39

Trzeba się było dowiedzieć wszystkiego na stacji diagnostycznej. Po zmianie przepisów my też jesteśmy ciekawi jak to teraz się będzie odbywać. Na logikę, ta kartka zezwala na dojazd do warsztatu z prędkością nie większą niż 30km/h i nie pozwala na normalne użytkowanie pojazdu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Gru 2017, 18:24

Pytałem się kilka razy to pan zmieniał temat i w końcu nie wiem, pewnie sam też nie był pewny...
lelek23
Obserwowany

Auto: Mercedes W168 A klasa

06 Gru 2017, 22:22

Usuń usterki i możesz jeździć teoretycznie a praktycznie jak trafi się ..uj to dowód zabierze a w tym czasie prostuj sprawę w WK z tym dowodem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Gru 2017, 23:32

lelek23 napisał(a):Pytanie brzmi: czy z tą kartką mogę te 14 dni jeździć?
Do jazdy uprawnia DR,PC itp.Jezeli jeszcze masz wazny przegląd tech.pojazdu to w razie"W"pokazujesz DR a zaświadczenie glębiej do kieszeni i nic na ten temat nie masz prawa powiedzieć.Oczywiście wydane zaswiadczenie przez diagonostę z wynikiem"N"nie uprawnia do dalszej jazdy jezeli TNBT w DR jest juz nieaktualny... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Gru 2017, 20:24

Proszę się zapoznać z temnatyką działów na forum, a nie pisać tematy gdzie popadnie. Przenoszę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...