Auto nietuzinkowe do 18tys. zł Japonia.

22 Lip 2018, 12:57

Cześć.
Nigdy nie przypuszczałem, że będzie mi dane założenie podobnego tematu bo zazwyczaj wiedziałem czego chcę, jednak ostatnia sytuacja na rynku samochodów i stos niepewnych aut mnie do tego zmusza.

Przechodząc do sedna sprawy.
Szukam samochodu do 18tys zł, które będzie się wyróżniać z tłumu, a przy tym nie zje wszystkich oszczędności biednego studenta Informatyki. :roll: Rocznie robię około 20tys km tak więc chciałbym, aby silnik nadawał się pod lpg, ewentualnie nieproblematyczny diesel.
Poprzednio jeździłem:
- Hondą Civic VI Coupe, mega wdzięczne auto, które spędziło u mnie trzy lata. Praktycznie bezawaryjne i bezproblemowe, przejechałem nią całą Polskę i wymieniałem tylko rzeczy eksploatacyjne. Przez nią pokochałem japońce.
- Lexus IS200, trafiłem na mocno średni egzemplarz przez co mam mieszane uczucia, ale samo auto mnie bardzo urzekło, wykonanie, jakość audio, rwd, dźwięk :twisted: . Na minus to, że z moim egzemplarzem miałem problemy jeśli chodzi o ubytki oleju jak i problemy blacharskie ( progi, błotniki tył, nadkolami z tyłu lała się woda do bagażnika ).

Chętnie dałbym jeszcze jedną szansę Lexusowi, ale jaka jest szansa, że nie trafię na podobny egzemplarz? Jakie wy macie typy w tym przedziale cenowym? Civic ufo w tym budżecie to raczej proszenie się o kłopoty?
Stawiam raczej na japońską motoryzację.

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)
lqs666
Nowicjusz

22 Lip 2018, 14:54

Jako posiadacz Lexusa IS 200 i Civica VIII powiem tak - szkoda szukać UFO po kosztach, bo w cenie, która posiadasz ciężko kupić fajniejszego japońca od IS 200 z zacięciem sportowym. Mam IS 200 ponad 3 lata i dalej twierdzę, że za cenę w okolicach 15-20tys. ciężko kupić coś ciekawszego.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

22 Lip 2018, 15:04

lqs666 napisał(a):Civic ufo w tym budżecie to raczej proszenie się o kłopoty?

tak
na UFO trzeba położyć 26 000zł żeby było dobre
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Lip 2018, 15:11

Jak biedny student to raczej jakiś Golf V, Astra H, Focus 2 a nie segment D typu Lexus IS200 i 6 garów, do tego weź pod uwagę fakt że sporo on pali a jedzie średnio, już chyba wolałbym niemieckie BMW E46 coupe 323i
Ufo w ogóle odpada za tę kasę.

weź pod uwagę cene rozrządu - 800 zł oryginał, sprzęgło pewnie z 3 tys, cewka 1 szt ok 150 zł itd..
także dla biednego studenta to raczej auto nie jest wg mnie :)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

22 Lip 2018, 16:15

Tę informację można traktować z przymrużeniem oka.
Pracuję już w zawodzie i sam się utrzymuję.
Po prostu nie chcę jakiegoś paliwożernego smoka z 3.0 pod maską i kosmicznymi cenami części.
Jeździłem Lexusem i było mnie stać na utrzymanie, zrobienie rozrządu, hebli, nawet nie oszczędzałem na oleju i zalewałem Millersa, ale to auto było zbyt skorodowane.
Golf V i Astra H nie podobają mi się :P
Ewentualnie Focusa mógłbym wziąć pod uwagę. Z jakim silnikiem szukać? Który będzie dobry pod lpg?
lqs666
Nowicjusz

22 Lip 2018, 16:47

Jak stac Cię na utrzymanie Lexa to bierz coś z poniższych:
Audi A4B6 1.8T
BMW E46 2.5 lub 2.8
Mercedes C200K lub C230K
Saab 9-3 2.0T
Volvo S60 2.3 T5
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

22 Lip 2018, 18:58

Jestem teraz w trakcie szykowania pewnemu Panu zajechanego lexa is200 i silnik z przebieg 80tyś.km. 500zł.przesyłka coś koło 150zł., skrzynia manual komplet ze sprzęgłem i dwumasą 500zł., automat wywoławczo 450zł.bez konwertera, tarcze komplet tył/przód +klocki około 700zł. pewnie przy trw minimalnie drożej, rozrząd 650zł.z pompką h2o normalnej firmy wymiana rozrządu około 300zł.ale w hurcie 200zł. Amortyzatory przód kayaba seria excel-g 280zł.szt.nowe, sworznie wahaczy górnych i dolnych około 80zł.szt.w jakości średniej a fanbojów ałdi dobrej. Jak coś ma być lepszego to do ceny trzeba dołożyć około 60%. 4litry oleju silnikowego, 2litry skrzynka i dyfer litr. Do skrzynek biegów dostałem za darmo dyfer... :D

Naprawde drogo :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

22 Lip 2018, 19:00

Ogólnie jak ktoś mówi, że utrzymanie Lexusa jest drogie to po prostu tego auta nie miał i leci jakimiś Januszowymi farmazonami :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lip 2018, 19:06

A co ma 6 garów do utrzymania? Więcej oleju? Do mojego czterocylindrowego 1.6 wchodzi 4,9 litra, gdzie do np. Fordowskiego 1.8 wchodzi nieco ponad 4 litry. Ba, do tego IS 200 wchodzi 4,2 litra oleju. Cewki? Ok, to jest koszt, ale czy ktokolwiek i kiedykolwiek wymieniał wszystkie sześć cewek na raz? Spalanie? Tak, ale RWD i 150 koni musi swoje palić, takie 1.8T wyjdzie podobnie.

Ja bym spojrzał na ogólne utrzymanie, sypanie się, awaryjność, kto tym jeździł i jak serwisował, bo kupi Golfa 5 którego "się nie serwisuje bo się nie psuje" i wyda więcej niż na jakiegoś R6 z napędem na tył. IS 200 fakt, nie jeździ jakoś nadzwyczajnie, ale czy Golf 5 z 1.6 MPI albo jakiś Focus z 1.6 będzie szybszy? Nie będzie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

22 Lip 2018, 19:45

Dobrze podsumowane Panowie ;)
Osiągi IS200 jak najbardziej mi odpowiadają na chwilę obecną.
Spalanie to jakieś 10-11l PB bez szaleństw. Nie jestem katem, ale lubię od czasu do czasu przydusić i zarzucić tyłeczkiem na światłach ;) Bardziej zależy mi na kulturze pracy, dobrym dźwięku spod maski i ciekawym wyglądzie..
No cóż. Szczerze to chyba nic poza Lexusem w tym budżecie nie spełnia tych wymagań. :cry:
lqs666
Nowicjusz

22 Lip 2018, 19:55

galakty napisał(a): IS 200 fakt, nie jeździ jakoś nadzwyczajnie, ale czy Golf 5 z 1.6 MPI albo jakiś Focus z 1.6 będzie szybszy? Nie będzie.
Golf 1,6 czy Focus to nie ale BMW 323i w coupe E46 miażdzy jak dla mnie tego IS200, ceny części podobne a może i ciut tańsze? spalanie zbliżone a jedzie dużo lepiej

I nie trzeba być informatykiem zawodowym żeby wklepać w internet kilka akcesoriów, ja wiem że tylko niemieckie się psują ale jak Lexus padnie to tanio nie będzie

https://allegro.pl/sprzeglo-kompletne-d ... 37219.html

https://allegro.pl/cewka-zaplonowa-lexu ... 44279.html

https://allegro.pl/zestaw-rozrzad-kompl ... 76841.html

https://allegro.pl/sonda-lambda-delphi- ... 75559.html

https://allegro.pl/denso-sk20r11-swieca ... 05449.html

Może to nie jest super droga zabawa w stosunku do BMW, Audi A4 v6 itp ale nie oszukujmy sie auto które słabo jedzie jak na taką markę i 2 litrowe R6 no szału nie robi stosunek osiągów/spalana/cena gratów

ale jak autor wie co kupuje i decyduje się z pełną świadomością to nie ma problemu.
Ostatnio edytowany przez Pionek, 22 Lip 2018, 20:03, edytowano w sumie 1 raz
Pionek
Stały forumowicz

22 Lip 2018, 20:03

Pionek nie kompromituj się, jak nie znasz tematu...
- sprzęgło 1000zł u mnie z robotą, a dwumas był ok. przy 220tys. - jak nie to zamawiasz jednomas u Otoczaka
- cewkę kupujesz używkę OEM w LexMania za 100, która ma 10x wyższą żywotność niż ta lipa z linku
- najdroższa sonda lambda OEM DENSO kosztuje 300zł w iparts lub 200 jak przelutujesz wtyczkę (wiem bo wymieniałem)
- pokaż mi świecę irydową za 20zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lip 2018, 20:07

Dzida nie wiem kto tu się kompromituje, filtry też trzepałeś?
A może olej z nowego Lexusa po wymianie zalewałeś swojego?

hmm dziwne to a śmieją się że Janusze w Passatach na częściach oszczędzają, czyżby kupowanie Lexusa to było na pokaz? a potem na części nie ma??
Poza tym u CIebie dwumas był dobry, ktoś kupi i nie będzie i co wtedy? regeneracja? No to wracamy chyba do tematu, ja już kończę tę dyskusje, wiem że tylko Audi się psują i wszyscy narzekają a Ci co jeżdzą innymi markami nic się nie psuje a cześci tanie jak barszcz, szczególnie używane jak u Janusza w Passacie.
Pionek
Stały forumowicz

22 Lip 2018, 20:23

Łapiesz się wyśmiewania jak pokazałeś swój brak wiedzy?
Auto jest tak przeanalizowane jeśli chodzi o usterki, że nic nie jest w stanie Cię zaskoczyć. Po jednym zdaniu z opisem objawów na grupie FB jestem w stanie stwierdzić, co komu się przytrafiło i co najlepiej zrobić. Jak Ci mówię, że używana cewka Denso przejedzie o wiele więcej niż nowe Magneti Szitelli to tak jest.
Wiesz dlaczego? To auto jest do bólu przewidywalne jeśli chodzi o eksploatację. A wiesz kiedy zaczyna się problem? Np. jak masz stłuczkę i szukasz taniej lampy EU.

Nie miałeś tego modelu to możesz nie wiedzieć jak proste jest to auto do ogarnięcia i stwierdzasz tylko, że jest tak samo jak w A4 czy e46, bo ten sam segment...
Wiesz co jest jeszcze zabawne? Na taniego Civica wydam w ciągu 3 miesięcy tyle co na Lexa w ponad 3 lata ;)

P.S. Dwumas Ci opisałem ale chyba nie przeczytałeś.

P.S. 2. Oleju do R6 IS wchodzi tyle co do Civica VIII - kurde mogłem przelać :/ Sonda Denso do taniego w utrzymaniu Civica jest droższa o 100zł - chyba ją przełożę bo nowa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Lip 2018, 20:31

Jakieś Delphi czy lepsza firma kosztuje 250 zł bez rabatów (cewka), czy to dużo? Do siebie zapłaciłem 140 zł za Beru, sami sobie oceńcie. Pomijam fakt że rzadko się je wymienia i nigdy w komplecie, a jeśli dla kogoś 250 zł to dużo, to może rower wyjdzie taniej?

Co do osiągów zgadzam się. W IS 200 to jedyna wada, po prostu tyłka nie urywa. Ale... Jeżdżąc po mieście, po drogach krajowych, to i tak będziesz szybszy od większości aut.

Pionek, przytaczasz przykład A4 z V6... Taaaa... Może i jedzie lepiej, ale jak sobie policzymy serwis tego silnika po poprzedniku (pozdro z rozrządem i uszczelniaczami) + zawias z przodu to wolę mieć słabsze auto...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007