Segment B, w miarę młody, miasto, pod LPG - ok. 20 tys zł.

26 Lip 2018, 11:26

Cześć,
do tej pory jeździłem Hyundaiem Coupe 2.0 z 2000 r. i pewnie dalej bym jeździł ale niestety zaczął się tak sypać, że będę musiał się go pozbyć.

Dlatego też potrzebuję czegoś w zamian za około 20 tys. Ponieważ w 95% poruszam się po mieście, przede wszystkim krótkie trasy (do i z pracy ok. 13km), ok 15 tys. rocznie, dlatego pomyślałem że segment B będzie odpowiedni. Przede wszystkim ważne dla mnie są rozsądne koszty eksploatacji, nie musi być jakiś mocny silnik bo już się wyszalałem, ale też żeby nie był muł. Koniecznie 4/5 drzwiowy. Dobrze żeby można było założyć LPG (do 25 tys. z LPG).
Myślałem o Fieście, Ibizie, Clio, i20, Yarisie z roczników 2011-2012. Skody i Ople nie za bardzo mi się podobają.

Czy może jednak kupić starszy rocznik i Segment C (np. Focus)? Ale też nie chciałbym auta starszego niż 10 lat.

Prosiłbym o polecenie konkretnych modeli (jaki silnik, mniej więcej rocznik) i też nie najtańsze oferty modeli na granicy budżetu, bo chciałbym jakiś w miarę zadbany egzemplarz. Jaki max przebieg rozważać przy zakupie aut segm. B i C?

Czy np. coś takiego jest ok?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KrissJoy
Obserwowany

26 Lip 2018, 12:54

Z segmentu B zerknij na Fiata Grande Punto z silnikiem 1.4. Proste i tanie w utrzymaniu auto, silnik dobry pod LPG. Ponadto samo auto jest trochę przestronniejsze niż zwykłe auta segmentu B.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2018, 19:31

Dzięki za odpowiedź, ale nie za bardzo mi się podoba Punciak, ogólnie raczej nie chciałbym Fiata. Prawdopodobnie zdecyduję się na Fiestę i chyba jednak będę musiał rozciągnąć budżet do 30tys (z LPG lub 26-27 bez) bo taniej ciężko o zadbany egzemplarz. Czy w tej cenie według Was jestem w stanie kupić ładny egzemplarz Fiesty (najlepiej z silnikiem 1.4, niestety nie ma ich za wiele)?
Np. taka oferty (podobają mi się kolory w środku, ale nie widziałem za bardzo innych ofert z innymi kolorami :) )
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KrissJoy
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...